Alla inlägg under november 2012

Av Maria - 10 november 2012 18:00




Antal: ca 50-60 stycken


Ingredienser:

2 dl vispgrädde

200 g fin mjölkchoklad eller mörk choklad


Smaksättare:

10 droppar pepparmyntsolja

1 dl fin hallonmarmelad

1 dl hackade rostade hasselnötter

1 msk espressokaffe

Rivet skal från 1 apelsin

50 g nougat

50 g riven mandelmassa

½ dl hackade polkagrisar


Du behöver:
Små formar av aluminium


Gör så här:

Ställ formarna tätt på en bricka.

Värm grädden i en liten kastrull tills den precis börjat bubbla.

Ställ av den från värmen.

Hacka chokladen i mindre bitar och rör ner den i grädden.

Rör om tills chokladen helt har smält.

Smaksätt tryffeln med något du gillar bland de föreslagna smaksättarna.

Häll upp tryffeln i formarna.

Garnera gärna med nötter eller vacker strössel.

Låt tryffeln stelna helt.

Förvara den i burk med lock i kylskåpet.




ANNONS
Av Maria - 10 november 2012 06:45




Antal: ca 60 kakor

Ugn: 200 grader, ca 8  minuter


Ingredienser:

Drygt 1 dl sötmandel

250 g smör eller magarin

2 dl strösocker

1 ägg

Ca 6 1/4 dl vetemjöl


Gör så här:

Skålla, skala och mal mandlarna.

Rör matfettet ljust och poröst med sockret.

Vispa upp ägget och rör ner det i fettet.

Blanda ner mandeln och det mesta av mjölet.

Arbeta degen väl på bakbordet med resten av mjölet.

Täck över och låt degen vila svalt minst en timme.

Forma degen till en smal rulle.

Skär den i bitar som trycks ut i formarna.

Ställ dem på plåt och grädda mitt i ugnen ca 8 minuter i 200 grader.

Knacka kakorna försiktigt ur formarna på en gång.




Bakat · Jul
ANNONS
Av Maria - 9 november 2012 06:30




Antal: ca 100 kakor

Ugn: 175 grader, 10-12 minuter


Ingredienser:

175 g smör eller magarin

1 1/4 dl strösocker

1 ägg

0,5 tsk hjorthornssalt

0,5 tsk vaniljsocker

ca 4 dl vetemjöl


Garnering:

Äggvita

Pärlsocker eller skållade hackade mandlar


Gör så här:

Rör matfettet ljust och poröst med sockret.

Vispa ihop ägget och rör ner det i fettet.

Blanda hjorthornssalt och vaniljsocker med lite av vetemjölet och blanda ner det innan resten av mjölet arbetas i.

Täck över och ställ degen svalt någon timme eller över natten.

Trilla degen i omgångar till jämna längder som delas lika stora bitar.

Trilla varje bit till en kula som trycks lite platt med en gaffel som doppats i uppvispad äggvita.

Pensla med mer äggvita om så behövs och strö på pärlsocker eller mandel.

Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter i 175 grader.




Bakat · Jul
Av Maria - 8 november 2012 16:45




Antal: ca 100 kakor

Ugn: 200 grader, 6-8 minuter


Ingredienser:

ca 6 dl vetemjöl

250 g smör

1,5 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

0,5 tsk hjorthornssalt

1 litet ägg


Till pensling:

1 ägg

0,5 dl fichackad sötmandel

2 msk pärlsocker


Gör så här:

Blanda alla ingredienserna på bakbordet (eller i matberedare) och arbeta samman till en smidig deg.

Dela den i bitar som kavlas ut tunnt (4 mm).

Gör en provkaka.

Om degen blir porig får du tillsätta aningen mer mjöl.

Ta ut kakor med stjärnmått (ca 5 cm i diametern mellan uddarna).

Pensla med uppvispat ägg och vänd dem i hackad mandel och pärlsocker.

Grädda mitt i ugnen i 200 grader 6-8 minuter.




Bakat · Jul
Av Maria - 7 november 2012 16:30




Antal: ca 150 kakor

Ugn: 200 grader, ca 8-10 minuter


Ingredienser:

2 ägg

4 dl strösocker

200 g mjukt smör

1 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

ca 8,5 dl vetemjöl


Garnering:

2 msk strösocker

2 msk mald kanel


Gör så här:

Vispa ägg och socker.

Blanda ner smöret.

Blanda vaniljsocker och bakpulver i vetemjölet och vänd ner det i smeten till en deg.

Täck med plast och ställ degen svalt en timme.

Trilla degen till pennsmala stänger som delas i 6-7 cm långa längder.

Rulla dem i en blandning av socker och kanel.

Lägg dem glest på papprad plåt.

Kakorna blyter ut under gräddningen.

Grädda mitt i ugnen i 200 grader 8-10 minuter.




Bakat · Jul
Av Maria - 6 november 2012 16:30

Antal: ca 55-60 kakor

Ugn: 175 grader, ca 12 minuter


Ingredienser:

Mördeg:

200 g smör

1 3/4 dl strösocker

2 ägg

5,5 dl vetemjöl

1/4 tsk hjorthornssalt

1 tsk vaniljsocker


Mandeldeg:

300 g smör

1,5 dl strösocker

150 g skållade mandlar

ca 5,5 dl vetemjöl


Fyllning:

1 dl fast hallonsylt

florsockerglasyr


Gör så här:

Mördeg: Hacka ihop ingredienserna till mördegen i matberedaren eller på bordet. Arbeta ihop till en deg och låt den vila.

Mandeldeg: Laga under tiden mandeldegen. Rör samman smör och socker. Mal mandlarna och rör ner dem. Tillsätt mjöl till en smidig deg som går att spritsa ut.

Kavla ut mördegen.

Ta ut runda kakor, ca 6 cm i diametern.

Spritsa en ring av mandeldegen på varje kaka.

Klicka lite sylt i mitten.

Grädda kakorna ca 12 minuter mitt i ugnen i 175 grader.

Låt kallna och klicka en glasyrtopp på sylten i varje kakas mitt.

Bakat · Jul
Av Maria - 5 november 2012 15:45




Antal: ca 40 kakor

Ugn: 175 grader, ca 15 minuter + ca 10 minuter


Ingredienser:

Mördeg:

1 ägg

1 dl strösocker 125 g smör

4 dl vetemjöl

1 krm hjorthornssalt


Fyllning:

1 dl fast hallonsylt


Kokosmassa:

3,5 dl riven kokos

2 dl strösocker

3 äggvitor


Gör så här:

Hacka ihop ingredienserna till mördegen och arbeta ihop till en deg.

Låt vila svalt ett tag.

Kavla ut 3 längder, 6-7 cm breda och lika långa som plåten.

Förgrädda ca 15 minuter mitt i ugnen i 175 grader.

Låt kallna.

Bred på sylten och slutligen kokossmeten.

Grädda längderna gyllene ca 10 minuter mitt i ugnen i 175 grader.

Låt dem svalna något och skär dem i sneda bitar.




Bakat · Jul
Av Maria - 5 november 2012 09:15




Antal: 8 portioner


Ingredienser:

8 urvattnade saltsillfiléer

2 rödlökar (ca 2 dl hackad)

1 purjölök (ca 4 dl strimlad)

2 msk kryddpepparkorn


Lag:

2 dl ättikssprit, 12%

4 dl vatten

6 dl socker


Gör så här:

Skölj och låt sillfiléerna rinna av väl.

Skala och hacka rödlöken grovt.

Skölj purjolöken och skiva den fint.

Krossa pepparkornen grovt.

Varva sillfiléerna i en kruka, glasburk eller bunke med lök, purjo och pepparkorn.

Blanda ättikssprit, vatten och socker och rör tills sockret löst sig.

Häll den simmiga lagen över sillen.

Den bör täcka sillen.

Låt den stå 2 dygn före serveringen.

Ta upp så många sillfiléer som kan tänkas gå åt per gång.

Skär dem i ca 2 cm breda bitar.

Häll över lite av lagen.

Garnera med nyskurna rödlöksringar och nålfint stirmlad purjölök.




Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
<<< November 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se