Alla inlägg under november 2012
Antal: ca 50-60 stycken
Ingredienser:
2 dl vispgrädde
200 g fin mjölkchoklad eller mörk choklad
Smaksättare:
10 droppar pepparmyntsolja
1 dl fin hallonmarmelad
1 dl hackade rostade hasselnötter
1 msk espressokaffe
Rivet skal från 1 apelsin
50 g nougat
50 g riven mandelmassa
½ dl hackade polkagrisar
Du behöver:
Små formar av aluminium
Gör så här:
Ställ formarna tätt på en bricka.
Värm grädden i en liten kastrull tills den precis börjat bubbla.
Ställ av den från värmen.
Hacka chokladen i mindre bitar och rör ner den i grädden.
Rör om tills chokladen helt har smält.
Smaksätt tryffeln med något du gillar bland de föreslagna smaksättarna.
Häll upp tryffeln i formarna.
Garnera gärna med nötter eller vacker strössel.
Låt tryffeln stelna helt.
Förvara den i burk med lock i kylskåpet.
Antal: ca 60 kakor
Ugn: 200 grader, ca 8 minuter
Ingredienser:
Drygt 1 dl sötmandel
250 g smör eller magarin
2 dl strösocker
1 ägg
Ca 6 1/4 dl vetemjöl
Gör så här:
Skålla, skala och mal mandlarna.
Rör matfettet ljust och poröst med sockret.
Vispa upp ägget och rör ner det i fettet.
Blanda ner mandeln och det mesta av mjölet.
Arbeta degen väl på bakbordet med resten av mjölet.
Täck över och låt degen vila svalt minst en timme.
Forma degen till en smal rulle.
Skär den i bitar som trycks ut i formarna.
Ställ dem på plåt och grädda mitt i ugnen ca 8 minuter i 200 grader.
Knacka kakorna försiktigt ur formarna på en gång.
Antal: ca 100 kakor
Ugn: 175 grader, 10-12 minuter
Ingredienser:
175 g smör eller magarin
1 1/4 dl strösocker
1 ägg
0,5 tsk hjorthornssalt
0,5 tsk vaniljsocker
ca 4 dl vetemjöl
Garnering:
Äggvita
Pärlsocker eller skållade hackade mandlar
Gör så här:
Rör matfettet ljust och poröst med sockret.
Vispa ihop ägget och rör ner det i fettet.
Blanda hjorthornssalt och vaniljsocker med lite av vetemjölet och blanda ner det innan resten av mjölet arbetas i.
Täck över och ställ degen svalt någon timme eller över natten.
Trilla degen i omgångar till jämna längder som delas lika stora bitar.
Trilla varje bit till en kula som trycks lite platt med en gaffel som doppats i uppvispad äggvita.
Pensla med mer äggvita om så behövs och strö på pärlsocker eller mandel.
Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter i 175 grader.
Antal: ca 100 kakor
Ugn: 200 grader, 6-8 minuter
Ingredienser:
ca 6 dl vetemjöl
250 g smör
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk hjorthornssalt
1 litet ägg
Till pensling:
1 ägg
0,5 dl fichackad sötmandel
2 msk pärlsocker
Gör så här:
Blanda alla ingredienserna på bakbordet (eller i matberedare) och arbeta samman till en smidig deg.
Dela den i bitar som kavlas ut tunnt (4 mm).
Gör en provkaka.
Om degen blir porig får du tillsätta aningen mer mjöl.
Ta ut kakor med stjärnmått (ca 5 cm i diametern mellan uddarna).
Pensla med uppvispat ägg och vänd dem i hackad mandel och pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader 6-8 minuter.
Antal: ca 150 kakor
Ugn: 200 grader, ca 8-10 minuter
Ingredienser:
2 ägg
4 dl strösocker
200 g mjukt smör
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
ca 8,5 dl vetemjöl
Garnering:
2 msk strösocker
2 msk mald kanel
Gör så här:
Vispa ägg och socker.
Blanda ner smöret.
Blanda vaniljsocker och bakpulver i vetemjölet och vänd ner det i smeten till en deg.
Täck med plast och ställ degen svalt en timme.
Trilla degen till pennsmala stänger som delas i 6-7 cm långa längder.
Rulla dem i en blandning av socker och kanel.
Lägg dem glest på papprad plåt.
Kakorna blyter ut under gräddningen.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader 8-10 minuter.
Antal: ca 55-60 kakor
Ugn: 175 grader, ca 12 minuter
Ingredienser:
Mördeg:
200 g smör
1 3/4 dl strösocker
2 ägg
5,5 dl vetemjöl
1/4 tsk hjorthornssalt
1 tsk vaniljsocker
Mandeldeg:
300 g smör
1,5 dl strösocker
150 g skållade mandlar
ca 5,5 dl vetemjöl
Fyllning:
1 dl fast hallonsylt
florsockerglasyr
Gör så här:
Mördeg: Hacka ihop ingredienserna till mördegen i matberedaren eller på bordet. Arbeta ihop till en deg och låt den vila.
Mandeldeg: Laga under tiden mandeldegen. Rör samman smör och socker. Mal mandlarna och rör ner dem. Tillsätt mjöl till en smidig deg som går att spritsa ut.
Kavla ut mördegen.
Ta ut runda kakor, ca 6 cm i diametern.
Spritsa en ring av mandeldegen på varje kaka.
Klicka lite sylt i mitten.
Grädda kakorna ca 12 minuter mitt i ugnen i 175 grader.
Låt kallna och klicka en glasyrtopp på sylten i varje kakas mitt.
Antal: ca 40 kakor
Ugn: 175 grader, ca 15 minuter + ca 10 minuter
Ingredienser:
Mördeg:
1 ägg
1 dl strösocker 125 g smör
4 dl vetemjöl
1 krm hjorthornssalt
Fyllning:
1 dl fast hallonsylt
Kokosmassa:
3,5 dl riven kokos
2 dl strösocker
3 äggvitor
Gör så här:
Hacka ihop ingredienserna till mördegen och arbeta ihop till en deg.
Låt vila svalt ett tag.
Kavla ut 3 längder, 6-7 cm breda och lika långa som plåten.
Förgrädda ca 15 minuter mitt i ugnen i 175 grader.
Låt kallna.
Bred på sylten och slutligen kokossmeten.
Grädda längderna gyllene ca 10 minuter mitt i ugnen i 175 grader.
Låt dem svalna något och skär dem i sneda bitar.
Antal: 8 portioner
Ingredienser:
8 urvattnade saltsillfiléer
2 rödlökar (ca 2 dl hackad)
1 purjölök (ca 4 dl strimlad)
2 msk kryddpepparkorn
Lag:
2 dl ättikssprit, 12%
4 dl vatten
6 dl socker
Gör så här:
Skölj och låt sillfiléerna rinna av väl.
Skala och hacka rödlöken grovt.
Skölj purjolöken och skiva den fint.
Krossa pepparkornen grovt.
Varva sillfiléerna i en kruka, glasburk eller bunke med lök, purjo och pepparkorn.
Blanda ättikssprit, vatten och socker och rör tills sockret löst sig.
Häll den simmiga lagen över sillen.
Den bör täcka sillen.
Låt den stå 2 dygn före serveringen.
Ta upp så många sillfiléer som kan tänkas gå åt per gång.
Skär dem i ca 2 cm breda bitar.
Häll över lite av lagen.
Garnera med nyskurna rödlöksringar och nålfint stirmlad purjölök.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||||
|