Alla inlägg under december 2012
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 kg färskpotatis
2 purjolökar
3 morötter
3 dl vatten
1 tsk salt
1 krm peppar
2 msk pressad citronsaft
600 g sejfilé
3 msk hackad persilja eller dill
2 dl smaksatt lätt crème fraiche (t ex paprika och chili, max 15 %)
Gör så här:
Skrapa och skär potatisen i bitar.
Skölj, ansa och skär purjolöken i ca 2 cm breda bitar.
Skala och skär morötterna i bitar.
Lägg potatis, purjo och morötter i en gryta och häll på vattnet.
Tillsätt hälften av saltet och pepparn.
Låt koka under lock ca 10 minuter.
Skär fisken i ca 3 cm breda bitar.
Krydda fisken med resten av saltet och pepparn och citronsaft.
Lägg fisken ovanpå potatis, purjo och morötter och koka ytterligare 6-8 minuter.
Servera fiskgrytan, överströdd med hackad persilja eller dill, med crème fraichen och bröd.
Ingredienser:
200 g hasselnötter
200 g florsocker
Ev. några tsk hasselnötslikör
Gör så här:
Rosta nötterna och gnid bort skalet med en torr handduk så skalet lossnar.
Kör nötter och florsocker i matberedaren tills nötoljan frigörs.
Forma massan till en rulle och förvara den insvept i folie.
Ingredienser:
2,75 dl strösocker
1 dl flytande honung
1 dl glykossirap
1 dl vatten
2 st små äggvitor
½ dl strösocker
100 g pistagenöt (gärna riktigt grön, typ iransk)
130 g skållad sötmandel
130 g skalade hasselnötter
Florsocker, att pudra med
Gör så här:
Sätt på ugnen på 150 grader.
Koka socker, honung, glykos och vatten i en kastrull tills sockerlagen når en temperatur på 148 grader. Använd en stektermometer.
Vispa under tiden äggvitorna och den andra mängden socker till en luftig och krämig marängsmet.
Vispa inte för hårt (använd den flata vispen/blandaren i din köksmaskin).
Häll sedan sockerblandningen långsamt i en tunn stråle över marängsmeten och vispa i ca 10 minuter tills den känns vit och lite luftig.
Värm under tiden pistagenötter, mandel och hela, skalade hasselnötter i ugnen i ca 5 minuter och ta ut innan de börjar få färg.
Ta gärna på dig diskhandskar/engångshandskar i plast för att skydda dig från den varma massan.
Tillsätt varma nötter och mandel i smeten och rör ner dem försiktigt på lägsta hastighet.
Blanda bara så att nötterna fördelas jämt i smeten.
Pudra florsocker på ett bakplåtspapper eller silikonmatta.
Bred ut smeten, pudra igen ovanpå och lägg slutligen över ett bakplåtspapper/silikonmatta.
Kavla eller tryck ut nougaten till cirka 1,5 cm tjocklek och låt svalna.
Skär i bitar.
Förvara gärna i glasburkar i rumstemperatur.
Ingredienser:
½ dl strösocker
1 tsk smör (+ 1 tsk)
1 l popcorn, gärna varma
Majsolja
Gör så här:
Värm en kastrull med lite majsolja så att den blir riktigt het.
Prova gärna med ett majskorn så man vet att den är varm nog.
Häll i majskorn så att botten täcks.
När det börjar poppa lägger man på ett lock.
Salta efter smak när de är klara.
Häll socker i en het stekpanna och låt smälta tills sockret får en karamelliserad ton.
Rör så lite som möjligt så att det inte blir hårda klumpar.
Tillsätt smör och rör ut.
Tillsätt därefter popcornen och blanda dem väl med karamellen.
Tillsätt lite smör igen och rör om.
Häll upp på en plåt med smörpapper och låt svalna.
Ingredienser:
1 liter färskpressad äppeljuice
1 flaska vitt vin
4 nejlikor
2 kanelstänger
3 stjärnanis
2 äpplen i skivor
1 dl torkade aprikoser
Gör så här:
Värm alla ingredienser och servara varmt.
Testa att blanda med rom eller vodka.
Antal: ca 6 portioner
Ingredienser:
2 burkar urvattnade sillfiléer
3 dl vatten
2 dl socker
1 dl ättikssprit, 12%
1/2 apelsin
1 liten rödlök
1/2 dl grovt skuren purjolök
2 msk torkade nypon
1 tsk färsk ingefära, skalad och skivad
6 lagerblad
2 torkade pomeransskal
Gör så här:
Koka upp vatten, socker, pomerans, den skivade ingefäran och ättikssprit i en kastrull.
Tag sedan kastrullen av plattan och låt lagen svalna medan ni förbereder sillen.
Skölj av de urvattnade filéerna (finns att köpa färdigurvattnade sillfiléer i fiskdisken) och skär dem i två centimeter stora bitar.
Skölj av apelsinen och skala av halva frukten med hjälp av en potatisskalare.
Tänk på attt undvika det "vita" under skalet.
Strimla de långa skalbitarna från apelsinen.
Skala och skiva rödlöken.
Blanda rödlök, purjolök, lagerblad och apelsinskal.
Varva sillbitarna med lökblandningen i ett glaskärl, häll till sist på den kalla pomeranslagen så att den täcker sillen.
Låt stå kallt i två till 3 dygn.
Ingredienser:
1½ dl vatten
5 dl strösocker
4 msk vinäger
3 msk mörk sirap
3 tsk riven ingefära
2 tsk kanel
½ tsk bikarbonat
Gör så här:
Blanda och värm långamt vatten, socker, vinäger, sirap, ingefära och kanel.
Hetta upp till 141 grader.
Tag kastrullen från värmen och rör ner bikarbonaten.
Slå kolan i oljad form och markera bitarna när massan börjar stelna.
Vira de kalla bitarna i cellofan och förvara dem svalt i lufttät burk.
Ingredienser:
4 dl socker
4 dl sirap
4 dl grädde
2 msk smör
2 st lime, rivet skal
400 g mörk choklad
Gör så här:
Blanda socker, sirap och grädde i en tjockbottnad kastrull och koka sakta till 145 grader och tills massan stelnat.
Prova att göra ett kulprov genom att droppa lite av smeten i ett glas kallt vatten.
Om det stelnar och blir hård är kolasmeten klar.
Tag av från spisen.
Tillsätt smör och finrivet limeskal.
Bred ut massan på ett bakplåtspapper på en plåt och låt stelna.
Temperera choklad:
Smält 1/3 av chokladen i vattenbad, tag av från spisen och rör ner resterade finhackad choklad.
Rör i chokladen då och då tills den svalnat till cirka 28 grader (man börjar kunna se att chokladen är tempererad när den tjocknat lite).
Bred ut den över kolaknäcken med hjälp av en palett.
Skär eller bryt daimen i bitar när den stelnat helt.
Förvara i rumstemperatur.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|