Alla inlägg under december 2012
Jäsning: ca 30 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
1,5 dl socker
0,5 tsk salt
5 dl mjölk
1,4 liter vetemjöl
150 g margarin
Gör så här:
Smält matfettet i kastrull, tillsätt mjölk och värm till 37 grader.
Lös jäst, socker och salt i bunke.
Häll på fingervarm degvätska.
Blanda i de torra ingredienserna.
Spara lite mjöl till utbak.
Jäses under duk ca 30 minuter.
Kavla ut degen till ca 1 cm tjocklek.
Ta ut grisar med pepparkaksformar.
Fritera i tjockbottnad kastrull i matolja.
Rulla grisarna i kanel och socker.
Ugn: 175 grader, 30 minuter
Ingredienser:
2 dl torsk
2 dl lax
2 dl pilgrimsmusslor
2 dl räkor
1 st röd paprika
1 st gul paprika
2 msk gelantinpulver
1 st liten knippe dill
Salt
Peppar
Gör så här:
Tärna fiskköttet i bitar.
Finhacka paprikorna.
Blanda ihop alla ingredienser.
Fodra en avlång sockerkaksform (30 x 10 cm) med gladpack.
I med fisk och skaldjursröran i formen.
Vik över gladpacken.
Täck formen med aluminiumfolie.
Bakas av i vattenbad i ugnen i 30 minuter, 175 grader.
Ingredienser:
4 urvattnade saltsillfiléer
Lag:
1 dl ättikssprit
2 dl vatten
2 dl socker
2 msk krossade enbär
2 tsk krossade kryddpepparkorn
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och låt den koka upp och sedan kallna.
Skär filéerna i smala bitar, lägg dem i burk eller kruka.
Häll på lagen och låt sillen stå i kylskåp minst 1 dygn innan den serveras.
Ingredienser:
Smör till stekning
5 st äpplen, skalade, hackade
1 st gul lök, skalad, hackad
1 kg rödkålshuvud, strimlat
3 dl vatten
5 st kryddnejlikor
3 st kryddpepparkorn
2 st kalvbuljongtärningar
3 msk ättika, 12% (cirkamängd)
5 msk svartvinbärssaft
3 msk honung
Gör så här:
Smält smör i en kastrull.
Häll i äpple och lök i botten av en kastrull.
Tillsätt rödkål.
Slå i 3 dl vatten och kryddnejlika, kryddpeppar, kalvbuljongtärningar, ättika, svartvinbärssaft.
Koka under lock på svag värme tills kålen blivit mjuk.
Smaka av.
Om du vill öka sötman, tillsätt honung.
Om du vill ha det syrligare, tillsätt ättika.
Ingredienser:
Lag:
1 dl ättika, 12%
2 dl socker
3 dl vatten
1 st lagerblad
1 dl finstrimlad purjolök, det gröna
3 st urvattnade sillfiléer
4 st äpplen (Ingrid marie), i tunna skivor
20 st svartpepparkorn
Gör så här:
Koka ihop ättika, socker, vatten, pepparkorn och lagerbladet.
Låt svalna.
Häll över lagen i en burk.
Varva med fint strimlad purjolök, sill, äppelskivor och svartpepparkorn.
Låt stå i minst 5 timmar.
Ugn:175-200 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
1 kg risgrynsgröt
3 st ägg
4 dl mjölk
1 pkt saffran (stöts i mortel med saltet)
1 dl socker
0,5 tsk salt
Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser.
Häll upp i en ugnssäker form.
Gräddas i mitten av ugnen i 175-200 grader i ca 30 minuter, tills du får en gyllenbrun yta.
Ingredienser:
2 flaskor rödvin
75 cl klar sprit, renat
3 st kanelstänger
1 bit hel ingefära
2 st pomeransskal
1 tsk kardemummakärnor
5 st stjärnanis
1 st sockertopp (En sockertopp är socker pressat till en stor kon)
Gör så här:
Värm vin och kryddor i cirka 5-7 minuter.
Häll på sprit.
Värm i 5 minuter till.
Gå utomhus.
Lägg ett grillgaller ovanpå kastrullen.
Ställ sockertoppen på grillgallret.
Häll den varma vätskan på sockertoppen.
Tänd på med en tändare.
Häll över vin på sockertoppen tills den är upplöst.
Ingredienser:
1 kg fint strimlad vitkål
2 buljongtärningar
1 l vatten
1/2 dl Ljus Sirap
2 msk matfett
4 msk ättiksprit, 12 %
2 tsk salt
1 krm vitpeppar
Gör så här:
Koka upp buljongtärningarna och vattnet.
Tillsätt kålen och koka i 10 minuter.
Häll av buljongen.
Smält matfettet i en stekgryta.
Lägg i kålen och bryn den.
Tillsätt sirap, ättiksprit, salt och peppar och sjud under lock i 20 minuter.
Smaka av och tillsätt eventuellt mer av kryddsättningen.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|