Alla inlägg under december 2012
Antal: ca 24 stycken
Ugn: 225 grader, 2-3 minuter
Ingredienser:
5 dl mjölk
½ msk honung
½ msk ljus sirap
1 tsk salt
1 tsk fänkålsfrön
1 tsk hel kummin
10 g färsk jäst
2 dl vetemjöl
3 dl fint rågmjöl
7 dl grahamsmjöl
Gör så här:
Värm mjölk, honung, sirap, salt och kryddor som har stötts i mortel till max 37 grader.
Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan.
Tillsätt lite mjöl i taget tills den går ihop och blir en mjuk och elastisk deg.
Sätt ugnen på 225 grader.
Låt degen jäsa i bunke under bakduk i cirka 60 minuter.
Kavla ut runda super tunna kakor på ett väl mjölat bakbord och nagga dem med gaffel.
Grädda i mitten av ugnen i 2-3 minuter tills brödet fått lite färg, vänd sedan bröden upp och ner och grädda någon minut till.
Låt svalna på brödgaller.
Ugn: 200 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
1 dl sötmandlar
250 g nougat
1 ½ msk mald kanel
1 ½ msk kakao av hög kvalitet
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Rosta mandlarna på en plåt i cirka 10 minuter.
Låt dem svalna.
Blanda kanel och kakao i en liten skål.
Rulla in dem i ett tunt lager nougat och rulla mandlarna i kakaoblandningen.
Ställ mandlarna i kylen och servera dem kylda.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 hårdkokta ägg
25 g brynt smör
1 matjessillfilé
4 skivor vitt formbröd
Smör att steka i
Till garnering:
20 g forellrom
Dill
Gör så här:
Hacka äggen fint.
Skär sillen i små bitar.
Blanda samman smör, ägg och sill.
Rulla in i plastfolie till rullar, ca 1 cm i diameter.
Låt rullarna kallna i kylen i minst 2 timmar.
Stek brödet i smör och kantskär.
Dela rullarna i lite kortare längder än brödet.
Toppa med forellrom och dill.
Antal: ca 16 bitar
Ugn: 175 grader, ca 90 minuter
Ingredienser:
1 liten burk krossad ananas
3 ägg
3½ dl matolja
2 tsk vaniljsocker
5 dl socker
7½ dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2 tsk kanel
1 tsk salt
5 dl fint rivna morötter
100 g hackade valnötter
Glasyr:
100 g mjuk Philadelphiaost
2 msk rumsvarmt smör
1 msk vaniljsocker
1 msk nypressad apelsinsaft
1 tsk kanel
3 dl florsocker
Gör så här:
Häll lagen från ananasburken i en stor skål, ställ undan frukten.
Vispa ner ägg, matolja och vaniljsocker i lagen, helst med elvisp.
Tillsätt socker, mjölet blandat med bikarbonat och bakpulver, kanel och salt och vispa ordentligt 3-4 minuter.
Rör ner ananaskross, morötter och valnötter och häll smeten i smord bröad form, ca 25 cm i diameter.
Grädda kakan i 175 graders ugn ca 90 minuter.
Låt svalna och stjälp upp.
Vispa ost och smör i en skål och rör ner vaniljsocker, juice och kanel.
Tillsätt florsockret lite i taget och under fortsatt vispning.
Bred ett tjockt lager glasyr över kakan och låt den rinna ner över kanterna.
Antal: 4-6 portioner
Ingredienser:
250 g inlagd sillfilé
2 dl crème fraiche 38%
1 skalat, rivet äpple
1 dl finhackad persilja
1 riven vitlöksklyfta
2 msk Dansukker Glykossirap
1-2 msk grön currypasta
1 krm salt
Gör så här:
Skär sillen i bitar.
Blanda samman övriga ingredienser i en skål.
Lägg i sillbitarna.
Förvara i kylskåp i ett dygn för att mogna innan sillen ätes.
Ingredienser:
750 ml vodka
2 msk strösocker
2 st citroner
1 st färsk vaniljstång
Gör så här:
Fyll vodkan i en fin flaska.
Häll ner sockret, skala citronerna så att det blir ett långt skal.
Tryck ner skalet i flaskan och dela och lägg i vaniljstången.
Skaka och låt stå i 1 vecka.
Färdigt.
Antal: 24 stycken
Ugn: 175 grader, ca 14 minuter
Ingredienser:
125 g mjukt smör
1 tsk färsk riven ingefära
1 dl mörkt muskovadosocker
1 dl mörk sirap
3½ dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kanel
1 krm malen nejlika
1 krm malen muskotnöt
1 tsk kakao av god kvalitet
200 g mörk kvalitetschoklad 70 %
½ dl råsocker att rulla i
Gör så här:
Vispa smör, färsk ingefära, muskovadosocker och sirap fluffigt.
Blanda samman vetemjöl, bikarbonat, kryddor och kakao.
Hacka chokladen grovt och vänd ner den.
Blanda samman allt till en smet och forma en till en lång rulle.
Klä rullen i plastfilm och låt degen vila i kylen några timmar.
Sätt ugnen på 175 grader.
Skär degrullen i 24 bitar och forma dem till bollar.
Rulla bollarna i en skål med råsocker och lägg ut dem på en plåt klädd med bakplåtspapper.
Grädda kakorna gyllene i cirka 14 minuter.
Antal: 8 portioner
Ugn: 175 grader, ca 1 timme
Ingredienser:
Laxpaté:
600 g laxfilé
2 ägg
2 msk mjöl
4 dl vispgrädde
2 msk tomatpuré
1 tsk senap
2 msk citronsaft
1 dl finhackad dill
2 tsk salt
Garnering:
Räkor
Dill
Romsås:
3 dl créme fraiche
½ finhackad rödlök
1 liten burk röd stenbitsrom
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader och ställ in en långpanna fylld till hälften med vatten.
Skär laxen i mindre bitar och mixa till slätt mos i matberedare med ägg och mjöl.
Blanda i en skål grädde, tomatpuré, senap, citronsaft, hackad dill och salt.
Rör ner gräddblandningen lite i taget i laxfärsen.
Klä en avlång bakform (ca 1½ liter) med bakplåtspapper och häll färsen i formen.
Täck med folie och sätt in formen i vattenbadet i ugnen.
Grädda i ca 1 timme.
Låt svalna och ställ patén i kylskåp.
Stjälp upp patén vid servering, dra försikigt loss pappret och garnera med skalade räkor och dill och romsås till.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|