Alla inlägg under december 2012
Antal: 10 portioner
Ingredienser:
10 ägg (20 ägghalvor)
10 räkor
1-2 msk majonnäs
1-2 msk löjrom
Garnityr:
Dill
Krasse
Kavringssmulor
Gör så här:
Koka äggen i 9 minuter, spola kallt vatten och skala dem.
Dela äggen på tvären, skär även ett snitt i botten så att ägghalvorna kan stå rakt och stilla.
Garnera hälften av ägghalvorna med löjrom, krasse och kavringssmulor.
Garnera resten med majonnäs, räkor och dill.
Antal: 4-6 portioner
Ingredienser:
4 ägg
1 burk matjessill (200 g)
4 msk majonnäs (gärna hemgjord)
1 msk finhackad gul lök
1 mks kaviar
1 msk finhackad dill
8 skivor danskt rågbröd
2 msk finhackad gräslök
½ ask smörgåskrasse
½ knippe rädisor
Salt
Nymald svartpeppar
Gör så här:
Koka äggen så att de får en krämig gula.
Häll av spadet och hacka sillen.
Blanda med hackat ägg, majonnäs, lök, kaviar och dill.
Smaka av med salt och peppar.
Tryck ut små rundlar ur brödet med hjälp av ett snapsglas eller en liten kopp.
Toppa brödet med gubbröra, gräslök, krasse och rädisor.
Antal: ca 55 små eller ca 35 lite större kakor
Ugn: 200 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
Mördeg:
200 g smör eller magarin
2,5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
Mandelmassa:
100 g sötmandel
100 g strösocker
0,5 äggvita
Fyllning:
100 g sötmandel
200 g strösocker
2 msk apelsinmarmelad, mest skal
2 äggvitor
Röd hushållsfärg
Gör så här:
Mördegen: Arbeta ihop smör, vaniljsocker och vetemjöl till mördegen.
Mandelmassan: Skålla mandlarna som får vila kallt en stund och mal dem. Blanda med socker och äggvita till en massa.
Arbeta ihop mandelmasan och mördegen till en deg som får vila kallt en dag.
Fyllningen: Skålla och mandlarna till fyllningen. Blanda med socker, marmelad och äggvitor. Färga massan röd.
Dela mördegsblandningen i två delar och kavla varje del till en kaka 20*30 cm.
Dela kakorna tvär över.
Bred ut fyllningen i en ett jämt lager på varje rulla ihop som en rulltårta.
Det blir 4 ganska tjocka rullar som får bli lika långa som plåten.
Lägg två rullar på vrje plåt med skarven neråt.
Grädda ca 15 minuter i ugnen i 200 grader tills kakorna börjar spricka.
Rör ut florsocker med lite vatten och glasera de nygräddade längderna.
Låt dem svalna tills de är halvljumma.
Skär dem då i sneda bitar.
Ingredienser:
250 g skalad hel mandel
3 dl florsocker
1 dl florsocker till separering
Gör så här:
Smält florsockret tillsammans med mandeln tills mandeln knäpper, rör hela tiden.
Ta av från värmen och låt stå och vila i cirka 1 minut.
Strö i ½ dl florsocker och blanda, slå upp på ett bakplåtspapper och separera nötterna från varandra.
Låt svalna och fyll upp i pappersstrutar.
Antal: 10 portioner
Ingredienser:
2 dl strösocker
3 dl vatten
1 dl ättika (12%)
1 tsk svartpepparkorn
1 tsk rosépepparkorn
1 msk flytande honung
1 morot
1 rödlök
2 dl frysta lingon
4 lagerblad
2 förp 5 min inläggningssill (à 240 g)
Till servering
1/2 kruka gräslök
Gör så här:
Koka upp socker, vatten, ättika, pepparkorn och honung i en kastrull.
Skala och skär moroten och löken i skivor.
Lägg lingonen, lagerbladen och grönsakerna i lagen.
Låt kallna.
Skär sillen i sneda bitar.
Varva sill och lag i en burk.
Låt stå i kylskåpet minst 1 dygn före servering.
Hacka gräslöken och servera till sillen.
Antal: ca 60 kakor
Ugn: 175 grader, ca 12 minuter
Ingredienser:
½ dl strösocker och ett par droppar röd karamellfärg, färdigfärgat socker
375 g smör
2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker, gärna hemmagjort
8-9 dl vetmjöl
Gör så här:
Börja med att röra ut 1-2 droppar karamellfärg med strösockret och blanda runt.
Häll ut det färgade sockret på en tallrik så att det torkar.
Lägg sedan alla övriga ingredienser i en bunke och blanda samman till en deg.
Dela degen i 3 bitar och rulla ut längder, 3-4 cm i diametern.
Häll det färgade sockret på bakbordet och rulla längderna i det.
Rulla in längderna i plastfolie och låt ligga i kylen i ca 1 timme.
Sätt ugnen på 175 grader.
Skär ca 1 cm breda bitar av degen och lägg ut dem på bakplåtspapper på en bakplåt.
Grädda kakorna lätt gyllene i ca 12 minuter.
Antal: 10 portioner
Ingredienser:
4 skivor mjukt tunnbröd
3-4 färskpotatisar, nykokta
2 hårdkokta ägg
2-3 hela matjesfiléer
2 dl créme fraiche
2 msk majonnäs
1 knippe gräslök
Salt
Gör så här:
Lägg upp bröden på en skärbräda.
Finhacka potatis, ägg, sill och blanda i en bunke tillsammans med créme fraiche och majonnäs.
Blanda ner generöst med finhackad gräslök och smaka ev av med lite salt.
Bred ut en klick av sillröran på varje brödskiva och rulla ihop, kortsida mot kortsida.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 filead laxsida med skinnet kvar, ca 800 g
2 tsk hela vitpepparkorn
4 msk strösocker
3 msk salt
1 kruka dill
Rivet skal av 1 citron
Rivet skal av 1 lime
1 litet fänkålsstånd
Garnering:
Dill
Citronskal
Gör så här:
Frys laxen 3 dygn före gravningingen.
Tina den frysta laxen.
Stöt vitpepparen med socker och salt.
Gnid in hälften av saltblandningen på laxens köttsida och hälften på skinnsidan.
Hacka dillen grovt, även stjälkarna.
Klappa in även dillen och rivet citronskal på köttsidan, och lägg sedan i en plastpåse och förslut.
Låt ligga på ett fat i kylen i två dygn, vänd 3-4 gånger under tiden.
Häll bort laken som bildats.
Vid serveringen:
Skrapa bort dill och pepparkorn.
Skär skivor så tjocka du vill ha dem och strö över tunt hyvlad fänkål.
Garnera med dill och rivet citronskal.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|