Alla inlägg under december 2012
Ingredienser:
AROMATISKT VATTEN
2 l vatten
10 kryddpepparkorn
3 lagerblad
1 stor gul lök
2 morötter
ca 20 cm purjolök, den gröna delen
KALVSYLTA
1,5 kg kalvkött, till exempel kalvbringa eller kalvben
1,5 msk salt
1 msk vitvinsvinäger
6 gelatinblad
Buljong
Gör så här:
Dela morötterna och löken i stora bitar och lägg i en kastrull tillsammans med vatten, purjolök, kryddpeppar och lagerblad.
Koka köttet i det aromatiska vattnet till det blir helt genomkokt, vattnet har då blivit en buljong.
Tärna köttet i fina bitar och häll över i en kastrull tillsammans med buljongen som köttet kokade i. Tillsätt salt och koka upp.
Blötlägg gelatinbladen en stund.
Vrid ur vattnet och blanda sedan i dem i kastrullen.
Stäng av plattan och tillsätt vitvinsvinäger.
När allt löst upp sig, börja med att lägga över köttet i en sockerkaksform, fyll sedan upp formen med buljong.
Låt stå svalt tills det stelnar och vänd sedan upp den på ett fat.
Ugn: 175 grader, 10-12 minuter + 225 grader, tills skinkan fått fin färg
Ingredienser:
1 färdigkokt skinka (3 kg)
1,5 dl muscovadosocker
2 ägg
1 msk torkad rosmarin
2 dl senap, söt och grov
2 dl ströbröd (av t ex kavring)
3 Ingrid Marie-äpplen, skurna i tunna skivor
Gör så här:
Rosta kavring i små tärningar i ugnen i 10-12 min på 175 grader.
Mixa sedan i en matberedare till ett ströbröd.
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda muscovadosocker, ägg, senap, rosmarin och ströbröd i en bunke.
Lägg skinkan i en ugnssäker form.
Bred ut griljeringen på skinkan.
Placera sedan ut äppelskivorna ovanpå griljeringen.
Grädda skinkan i ugnen tills den fått din färg.
Antal: 10 portioner
Ingredienser:
1 dl teriyakisås
1 dl sweet chilisås
1/2 dl japansk soja
Rivet skal från 1/2 lime
1 msk riven färsk ingefära
1 pressad vitlöksklyfta
2 tsk samal oelek
Gör så här:
Blanda teriyakisås, sweet chilisås, japansk soja, rivet skal från lime, riven ingefära, pressad vitlöksklyfta och 2 tsk sambal oelek och servera till den gravade laxen.
Antal: ca 40 tryfflar
Ingredienser:
300 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
½ dl svartvinbärslikör
3 msk florsocker
25 g rumsvarmt smör
1½ dl hasselnötter
1 dl råsocker
1 tsk malen kanel
Gör så här:
Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad.
Rör i grädde, svartvinbärslikör, florsocker och smör till en jämn massa.
Låt kallna i kylen ca 4 timmar.
Kör hasselnötter, socker och kanel till ett fint strössel i mixern.
Rulla chokladbollarna till kulor och rulla dem sedan i hasselnötsströsslet.
Förvara svalt.
Ugn: 175 grader, ca 40 minuter
Ingredienser:
500 g kalvlever
125 g vitt späck
4 ansjovisfiléer
1 gul lök
0,25 tsk mald kryddpeppar
0,5 tsk mald vitpeppar
0,5 msk salt
1 msk honung
1 msk ansjovisspad
1 tsk mejram
1 ägg
1 dl vetemjöl
3,5 dl standardmjölk
olivolja, att smörja formen med
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Ta bort den blåvita hinnan på levern.
Skär ner levern och späcket i små bitar.
Grovhacka löken.
Krossa kryddpepparn med en mortel.
Blanda alla ingredienser i en matberedare.
Smörj en ugnsform med lite olivolja och häll sedan ner smeten i formen.
Ställ formen i ett vattenbad.
Placera vattenbadet med formen i ugnen, baka i ca 40 min.
Ingredienser:
3 dl risgrynsgröt
2 citroner, rivet skal från
7 gelatinblad
4 dl vispgrädde
frysta hallon, till garnering
FRUKTKOMPOTT
2 påsar torkade aprikoser
1 påse fikon
2 påsar katrinplommon
2 dl rörsocker
apelsinskal, efter smak
potatismjöl
Gör så här:
Blötlägg gelatinbladen.
Blanda gröten med det rivna citronskalet.
Vispa grädden.
Vänd ner grädden i gröten.
Häll i citronsaft i lite hett vatten, stoppa sedan ner gelatinbladen.
När de löst upp sig blandas de ner i gröten.
Häll ner gröten i en form med löstagbar kant.
Låt stå svalt.
Fruktkompott
Skiva fikon och plommon.
Blanda ihop fikon, plommon, hela aprikoser, apelsinskal, vatten och socker i en kastrull.
Koka upp såsen.
Blanda lite potatismjöl i vatten och red såsen.
Låt sedan stå och kallna.
Antal: 10 portioner
Ingredienser:
2 msk västervikssenap eller annan stark senap
1 msk dijonsenap
1 äggula
2 dl rapsolja
2 tsk strösocker
1 tsk vitvinsvinäger
ca 1/2 dl finhackad dill
Gör så här:
Blanda västervikssenap och dijonsenap med äggulan i en bunke.
Tillsätt oljan droppvis i ägg- och senapssmeten under omrörning.
Krydda med socker och vitvinsvinäger.
Rör ner finhackad dill i såsen och servera till den gravade laxen på julbordet.
Antal: 10 bufféportioner
Ingredienser:
1 förpackning inläggningssill á 420 g
2-3 morötter, gärna i olika färger
½ rödlök
Lagen:
1 msk hela svartpeppar
1 msk hela rosépeppar
1 msk hela grönpeppar
4 lagerblad
1 dl ättikssprit, 12%
2 dl socker
2 dl vatten
Till servering:
100 g lagrad ost
Gör så här:
Skölj sillen och dela i mindre bitar.
Skala och skär morötterna och rödlöken i skivor.
Koka upp lagen med lök och morötter.
Låt svalna helt.
Lägg ner sillen i lagen, ställ kallt i minst 2 dygn.
Lägg upp i små glas eller skålar och toppa med bitar av osten.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|