Alla inlägg under december 2012

Av Maria - 4 december 2012 15:30

Ingredienser:
AROMATISKT VATTEN

2 l  vatten
10  kryddpepparkorn
3  lagerblad
1  stor gul lök
2  morötter
ca 20 cm  purjolök, den gröna delen


KALVSYLTA
1,5 kg  kalvkött, till exempel kalvbringa eller kalvben
1,5 msk  salt
1 msk  vitvinsvinäger
6  gelatinblad

Buljong

 

Gör så här:

Dela morötterna och löken i stora bitar och lägg i en kastrull tillsammans med vatten, purjolök, kryddpeppar och lagerblad. 
Koka köttet i det aromatiska vattnet till det blir helt genomkokt, vattnet har då blivit en buljong. 
Tärna köttet i fina bitar och häll över i en kastrull tillsammans med buljongen som köttet kokade i. Tillsätt salt och koka upp. 
Blötlägg gelatinbladen en stund.

Vrid ur vattnet och blanda sedan i dem i kastrullen. 
Stäng av plattan och tillsätt vitvinsvinäger. 
När allt löst upp sig, börja med att lägga över köttet i en sockerkaksform, fyll sedan upp formen med buljong. 
Låt stå svalt tills det stelnar och vänd sedan upp den på ett fat. 

Av Maria - 4 december 2012 15:00

Ugn: 175 grader, 10-12 minuter + 225 grader, tills skinkan fått fin färg

 

Ingredienser:

1  färdigkokt skinka (3 kg)
1,5 dl  muscovadosocker
2  ägg
1 msk  torkad rosmarin
2 dl  senap, söt och grov
2 dl  ströbröd (av t ex kavring)
3  Ingrid Marie-äpplen, skurna i tunna skivor

 

Gör så här:

Rosta kavring i små tärningar i ugnen i 10-12 min på 175 grader.

Mixa sedan i en matberedare till ett ströbröd. 
Sätt ugnen på 225 grader. 
Blanda muscovadosocker, ägg, senap, rosmarin och ströbröd i en bunke. 
Lägg skinkan i en ugnssäker form.

Bred ut griljeringen på skinkan.

Placera sedan ut äppelskivorna ovanpå griljeringen. 
Grädda skinkan i ugnen tills den fått din färg. 

Av Maria - 4 december 2012 13:15

Antal: 10 portioner


Ingredienser:

1 dl teriyakisås

1 dl sweet chilisås

1/2 dl japansk soja

Rivet skal från 1/2 lime

1 msk riven färsk ingefära

1 pressad vitlöksklyfta

2 tsk samal oelek


Gör så här:

Blanda teriyakisås, sweet chilisås, japansk soja, rivet skal från lime, riven ingefära, pressad vitlöksklyfta och 2 tsk sambal oelek och servera till den gravade laxen.

Av Maria - 4 december 2012 06:30

Antal: ca 40 tryfflar


Ingredienser:

300 g mörk choklad

1 dl vispgrädde

½ dl svartvinbärslikör

3 msk florsocker

25 g rumsvarmt smör

1½ dl hasselnötter

1 dl råsocker

1 tsk malen kanel


Gör så här:
Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad.

Rör i grädde, svartvinbärslikör, florsocker och smör till en jämn massa.

Låt kallna i kylen ca 4 timmar.

Kör hasselnötter, socker och kanel till ett fint strössel i mixern.

Rulla chokladbollarna till kulor och rulla dem sedan i hasselnötsströsslet.

Förvara svalt.

Av Maria - 3 december 2012 15:30

Ugn: 175 grader, ca 40 minuter

 

Ingredienser:

500 g  kalvlever
125 g  vitt späck
4  ansjovisfiléer
1  gul lök
0,25 tsk  mald kryddpeppar
0,5 tsk  mald vitpeppar
0,5 msk  salt
1 msk  honung
1 msk  ansjovisspad
1 tsk  mejram
1  ägg
1 dl  vetemjöl
3,5 dl  standardmjölk
 olivolja, att smörja formen med

 

Gör så här:


Sätt ugnen på 175 grader. 
Ta bort den blåvita hinnan på levern.

Skär ner levern och späcket i små bitar.

Grovhacka löken. 
Krossa kryddpepparn med en mortel. 
Blanda alla ingredienser i en matberedare. 
Smörj en ugnsform med lite olivolja och häll sedan ner smeten i formen. 
Ställ formen i ett vattenbad.

Placera vattenbadet med formen i ugnen, baka i ca 40 min. 

Av Maria - 3 december 2012 15:00

Ingredienser:

3 dl  risgrynsgröt
2  citroner, rivet skal från
7  gelatinblad
4 dl  vispgrädde
frysta hallon, till garnering


FRUKTKOMPOTT
2  påsar torkade aprikoser
1  påse fikon
2  påsar katrinplommon
2 dl  rörsocker
apelsinskal, efter smak
potatismjöl

 

Gör så här:


Blötlägg gelatinbladen. 
Blanda gröten med det rivna citronskalet. 
Vispa grädden.

Vänd ner grädden i gröten. 
Häll i citronsaft i lite hett vatten, stoppa sedan ner gelatinbladen.

När de löst upp sig blandas de ner i gröten. 
Häll ner gröten i en form med löstagbar kant.

Låt stå svalt. 


Fruktkompott

Skiva fikon och plommon. 

Blanda ihop fikon, plommon, hela aprikoser, apelsinskal, vatten och socker i en kastrull. 
Koka upp såsen. 
Blanda lite potatismjöl i vatten och red såsen.

Låt sedan stå och kallna. 

Av Maria - 3 december 2012 13:15

Antal: 10 portioner


Ingredienser:

2 msk västervikssenap eller annan stark senap

1 msk dijonsenap

1 äggula

2 dl rapsolja

2 tsk strösocker

1 tsk vitvinsvinäger

ca 1/2 dl finhackad dill


Gör så här:

Blanda västervikssenap och dijonsenap med äggulan i en bunke.

Tillsätt oljan droppvis i ägg- och senapssmeten under omrörning.

Krydda med socker och vitvinsvinäger.

Rör ner finhackad dill i såsen och servera till den gravade laxen på julbordet.

Av Maria - 3 december 2012 06:45

Antal: 10 bufféportioner


Ingredienser:
1 förpackning inläggningssill á 420 g

2-3 morötter, gärna i olika färger

½ rödlök


Lagen:

1 msk hela svartpeppar

1 msk hela rosépeppar

1 msk hela grönpeppar

4 lagerblad

1 dl ättikssprit, 12%

2 dl socker

2 dl vatten


Till servering:

100 g lagrad ost


Gör så här:

Skölj sillen och dela i mindre bitar.

Skala och skär morötterna och rödlöken i skivor.

Koka upp lagen med lök och morötter.

Låt svalna helt.

Lägg ner sillen i lagen, ställ kallt i minst 2 dygn.

Lägg upp i små glas eller skålar och toppa med bitar av osten.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< December 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards