Direktlänk till inlägg 7 december 2013
Antal: 1 mjuk kaka
Ugn: 175 grader, ca 40 minuter + 20-30 minuter
Ingredienser:
100 g margarin eller smör
3 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 pkt (½ g) saffran
1 socker bit
2 msk hett vatten
1-2 dl lätt mjölade russin
Ev. 2-3 msk konjak
Garnering:
10-15 mandlar
Gör så här:
Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter eller t.ex en hjärtformad bakform, 1½ liter.
Smält matfettet och låt det svalna.
Skålla, skala och klyv eller strimla mandeln till garneringen.
Vispa äggen med sockret pösigt.
Stöt saffran med en sockerbit i en mortel om det behövs.
Blanda detta med hett vatten och häll i blandningen före mjölet i äggsmeten.
Rör ner mjölet blandat med bakpulvret och sist det avsvalnade matfettet.
Tillsätt också lätt mjölade russin.
Man kan också låta russinen svälla i konjak.
Häll smeten i formen.
Gräddning:
Ställ formen på galler på nedersta falsen i ugnen i 175 grader.
Grädda kakan ca 40 minuter.
Lägg försiktigt mandlarna runt kanten eller strö strimlorna över ytan.
Fortsätt att grädda kakan 20-30 minuter.
Låt kakan svalna i formen.
Lossa kanterna och vänd upp kakan, först på tallrik och därefter så att ovansidan med mandeln kommer upp.
Täck med bakduk och låt den kallna.
Sikta florsocker över kakan när den kallnat.
Förvaring:
Svalt i burk eller plastpåse 3-6 dagar.
I frys 6 månader.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|