Alla inlägg under januari 2016

Av Maria - 13 januari 2016 06:52

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
300 g färska champinjoner eller karljohanssvamp

1 gul lök

2 msk smör eller olja

4 dl risottoris

8 dl vatten

2 svamp- eller grönsaksbuljongtärningar

2 dl vitt vin

Salt

Grovmalen svartpeppar

1 msk smör

2 dl riven parmesanost (40 g)
 
Gör så här:
Borsta eller skölj och skiva svampen.
Skala och hacka löken.
Stek svamp och lök i smör eller olja i en stor gryta under omrörning tills de mjuknat, löken ska inte ta färg.
Blanda i riset och rör ordentligt.
Stek ytterligare några minuter under omrörning.
Koka upp vatten med buljongtärningarna i en kastrull och låt sjuda.
Häll vinet i riset och låt sjuda tills det nästan kokat in.
Tillsätt någon deciliter buljong i taget, rör om då och då.
Tillsätt mer buljong allteftersom den sugs upp av riset.
Fortsätt på samma sätt tills risgrynen är nätt och jämnt mjuka, 20-25 minuter.
Ta grytan från värmen, smaka av med salt och peppar, rör ner en klick smör och den rivna osten.
ANNONS
Av Maria - 13 januari 2016 06:37

Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, ca 30 + ca 10 minuter


Ingredienser:

2 msk smör, till plåten

2 gula lökar

2 röda lökar

2 gul paprika

2 röda paprikor

1/3 purjolök

6 champinjoner

1 zucchini

½ dl rapsolja

2 vitlöksklyftor

2 msk hackad färsk timjan

2 msk sesamfrön

½ dl olivolja


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Smörj en ugnsplåt med smör.

Skala och klyfta den gula och röda löken.

Kärna ur paprikorna och dela grönsakerna och champinjonerna i önskad storlek.

Lägg allt på ugnsplåten.

Skala vitlöken och pressa ner den i rapsoljan.

Blanda i timjan, salt och peppar.

Pensla sedan grönsakerna med oljan.

Rosta mitt i ugnen i ca 30 minuter.

Ta ut plåten, strö över sesamfrön och rosta ytterligare 10 minuter.

Ringla över olivolja och servera.

ANNONS
Av Maria - 12 januari 2016 06:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

7 dl grönsaksbuljong

2 mks olivolja

4 dl risottoris

3 dl vitt vin

200 g cocktailtomater, gärna i olika färger

2 dl riven parmesanost (80 g)

1 kruka basilika

Salt

Grovmalen svartpeppar


Gör så här:

Skala och hacka lök och vitlök fint.

Värm upp grönsaksbuljongen.

Hetta upp olja i en tjockbottnad kastrull och stek lök, vitlök och ris 2-3 minuter under omrörning.

Koka upp buljongen i en annan kastrull och låt den sjuda.

Häll vinet i riset och sjud tills den nästan kokat in.

Tillsätt någon dl buljong i taget allteftersom vätskan sugs upp av riset.

Rör om då och då.

Fortsätt på samma sätt tills risgrynen är nätt och jämnt mjuka, 20-25 minuter.

Skär tomaterna i halvor.

Vänd ner parmesanost, tomater och basilikabladen i riset precis före servering.

Smaka av med salt och peppar.

Av Maria - 12 januari 2016 06:16

Ugn: 200 grader, 10-15 minuter


Ingredienser:
1 dl valnötter

500 g basmüsli eller 300 g havregryn och 200 g rågflingor

1 dl solroskärnor

1-2 kokosflingor

1½ dl torkade aprikoser

1½ dl russin


Annan smaktillsättning:

Mandel, hasselnötter, cashewnötter (osaltade)

Torkad frukt, t.ex katrinplommon, äpplen, fikon, dadlar,  ananas

Linfrön och/eller vetekli


Gör så här:

Hacka valnötterna och bred ut allt utom den torkade frukten i en långpanna.

Rosta i ugnen, 200 grader, 10-15 minuter.

Rör runt några gånger.

Ta ut och låt svalna i långpannan.

Hacka aprikoserna och vänd ner dem i müslin tillsammans med russinen.

Förvara i burk med tättslutande lock.

Servera med mjölk, fil eller yoghurt.

Av Maria - 11 januari 2016 06:51

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 dl rågmjöl

1 liter vatten

1 dl russin

1 kanelstång

1 tsk salt


Kompott:

2 äpplen

1 msk socker

1 msk vatten

1 dl hasselnötter


Gör så här:

Blanda alla ingredienser till gröten i en kastrull.

Låt gröten sjuda 10 minuter, rör då och då.

Skär äpplena i bitar.

Lägg äppelbitar, socker och vatten i en kastrull och koka försiktigt i 5 minuter så att äppelbitarna inte helt kokar sönder.

Rosta hasselnötterna i en het panna tills skalet börjar lossna.

Gnugga nötterna mot varandra i en ren kökshanduk så skalet lossnar.

Grovhacka nötterna och blanda ner i äppelkompotten.

Servera gröten toppad med äppelkompotten.

Av Maria - 11 januari 2016 06:33

Ingredienser: 

1 gödkyckling, ca 1 kg

1½ msk smör eller margarin

3/4 tsk salt

1 krm peppar

1 dl hönsbuljong (tärning)

200 g druvor


Kycklingsås:

2½ dl sky och hönsbuljong

2 msk vetemjöl

1 dl vitt vin

½ dl grädde


Gör så här:

Tina kycklingen och dela den i portionsbitar.

Bryn kycklingbitarna väl i smöret i en gryta.

Krydda med salt och peppar.

Späd med 1 dl hönsbuljong.

Efterstek sakta under lock tills köttet är genomstekt, ca 25 minuter.


Sås:

Sila av stekskyn.

Späd med hönsbuljong till 2½ dl.

Koka upp.

Rör i mjölet med lite kallt vatten.

Vispa ner mjölblandningen i skyn.

Tillsätt vinet och grädden.

Koka såsen i 5 minuter.


Dela vindruvorna och ta bort kärnorna.

Lägg kycklingen i en serveringskål.

Lägg druvorna över.

Häll på såsen.

Av Maria - 11 januari 2016 06:30

Ingredienser:

3 dl grahamsmjöl

6 dl mjölk

3 ägg

½ tsk salt

Margarin eller smör till stekning


Gör så här:

Blanda grahamsmjölet med hälften av mjölken.

Tillsätt ägg, salt och resten av mjölken.

Grädda plättar eller små pannkakor.

Servera med äppelmos, bär eller sylt.

Av Maria - 10 januari 2016 19:51

Ingredienser:

8 böcklingar

8 kokta kalla potatisar

2 hg grön gurka

1 purjolök eller 1 knippa gräslök

3 hårdkokta kalla ägg

1 grönsalladshuvud


Sås:

1½ dl gräddfil

½ tub (ca 50 g) kaviar


Gör så här:

Rensa och filéa böcklingarna, skala och skiva potatisen och finstrimla purjolöken.

Skär gurkan i stavar.

Varva allt detta på ett fat och ringla sås av gräddfil och kaviar mellan varven.

Lägg en krans av väl sköljda salladsblad runt om.

Garnera med äggklyftor.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6 7
8
9 10
11 12 13 14 15 16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se