Alla inlägg under januari 2016
Antal: 3 bröd
Vila & Jäsning: Över natten + 1 timme + 20 minuter + ca 1 timme
Ugn: 250 grader, 10 minuter + 180 grader, ca 50 minuter
Ingredienser:
Dag 1:
8 dl dinkelsikt
3 dl kallt vatten
10 g jäst
1 tsk salt
Dag 2:
500 g Kokt hel dinkel
4½ dl dinkelsikt
1 tsk salt
1 msk honung
1 tsk anis/fänkål
2 dl ljummet vatten
Gör så här:
Dag 1:
Blanda väl i bunke.
Täck och låt stå i kylskåp över natten, ca 12 timmar.
Dag 2:
Blanda alla ingredienser med fördegen från Dag 1.
Låt degen vila 1 timme.
Dela degen i tre delar och knåda till runda bröd som får vila i 20 minuter.
Knåda till bröden lite och forma till avlånga limpor.
Lägg i smorda formar och låt jäsa till knappt dubbel storlek (ca 1 timme).
Grädda i 10 minuter i 250 grader.
Sänk till 180 grader och grädda ytterligare ca 50 minuter.
1933 (Söndag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Omelett med skinka, lamm- eller fårkotletter med potatispuré. Kaffe eller te, marmelad eller honung, norrlandskaka.
Middag: Kalvstek med stekt potatis, blomkål och saltgurka. Fransk apelsintårta.
1934 (Måndag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Stekt sill i papper med potatis, löskokta ägg. Kaffe eller te, marmelad eller honung, skorpor.
Middag: Sjömansbiff. Aprikoskräm med mjölk.
1952 (Tisdag)
Lunch: Billiga risrätten.
Middag: Frityrkokt torsk. Apelsinkompott i risrand.
1955 (Lördag)
Lunch: Restpytt.
Middag: Leverpanna. Bananskivor med enkel chokladsås.
1958 (Onsdag)
Lunch: Ostsallad med rostat hårt bröd och smör.
Middag: Spaghettigratäng. Saftkräm med mjölk.
1989 (Söndag)
Richters Kökskalender: Potatisgratäng med rostbiff, tomat- eller isbergssallad med paprika. Ananaskross blandat med skivade bananer, gärna med en liten kaka till.
1993 (Fredag)
Vår Kökskalender: Parisare, vitkålsallad.
2001 (Måndag)
Matkalender: Januarigryta med hetta.
2003 (Onsdag)
Matkalendern: Bakad potatis
2004 (Torsdag)
Matkalender: Köttbullar på spett med sallad, fetaost, lök och vinägrettdressing.
2008 (Tisdag)
Matkalendern: Torskbiff med citronsmak
2011 (Lördag)
Köksalmanack: Bryn lammskav med strimlad purjolök + salt, peppar, rosmarin och lite chili. Blanda med bulgur som kokat i buljong + torkad aprikos, tärnad grön paprika och riven morot. Kall myntayoghurt. Fruktsallad med mangobalsamico + 2 msk florsocker, vaniljkesella.
2013 (Tisdag)
Köksalmanack: Italienska citronköttbullar, couscoussallad med gurka, rucola ch rödlök, matyoghurt med soltorkade tomater. Canticcini, mandelskorpor, doppade i mörk choklad. Kaffe.
Antal: 1 portion
Ingredienser:
½ dl krossat bovete
2 dl vatten
½ dl blåbär
½ rivet äpple
solroskärnor
psylliumfrön
kanel eller kardemumma
Gör så här:
Häll först kokande vatten över bovetet och skölj det sedan i kallt vatten.
Koka sedan bovetet i vattnet ca 7 minuter.
Låt gröten svalna och ställ den i kylen över natten.
På morgonen tillsätter du blåbär, rivet äpple, solroskärnor, psylliumfrön och kanel.
Servera den kall med mjölk eller yoghurt.
Gröten går självklart att servera varm direkt också om man föredrar det.
Ingredienser:
1 dl tinade lingon
1 msk flytande honung
Gör så här:
Rör ner honungen i lingonen och blanda försiktigt om.
Antal: ca 15 bullar
Jäsning: under natten i kylen
Ugn: 225 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
1/4 pkt jäst
5 dl kallt vatten
1 tsk salt
2 dl vetekross eller rågkross
ca 9 dl vetemjöl
Gör så här:
Smula ner jästen i en skål.
Blanda med vatten, salt och vete eller rågkross.
Arbeta in vetemjölet. Ställ skålen i kylen under natten.
Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg degen på mjölad bänk/bakbord.
Arbeta bara lätt ihop den och skär bullstora bitar.
Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.
1933 (Lördag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Fläskpannkaka, pytt i panna. Kaffe eller te, marmelad eller honung, skorpor.
Middag: Stekt färsk sill med kokt potatis och korintsås. Sammetsvälling med små noisettbröd.
1934 (Söndag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Dubbel omelett med räkstuvning, kalla kåldomar med potatis. Kaffe eller te, marmelad eller honung, kafferepskaka.
Middag: Smör, bröd, mjuk ost, kaviar med lök och grädde. Kalv á la Marengo. Glacemaräng.
1952 (Måndag)
Lunch: Sillbullar med korintsås.
Middag: Evas makaronipudding. Vardagsbakelser.
1955 (Fredag)
Lunch: Isterband med nykokt potatis.
Middag: Stekt fiskfärs med musselsås och nykokt potatis. Varm kärnmjölksoppa.
1958 (Tisdagen)
Lunch: Rest-pytt-i-panna med inlagda rödbetor.
Middag: Skånsk sill-låda med nykokt potatis. Brylépudding.
1989 (Lördag)
Richters Kökskalender: Ugnsstekt hel fisk, tex gädda, torsk eller sik med nykokt potatis, citronklyftor, svampsås och sallad. Lättinade bär med lite vispgrädde.
1993 (Torsdag)
Vår Kökskalender: Stuvad lake, pressad potatis, blandad grönsallad.
2001 (Söndag)
Matkalender: Örtfylld köttfärsfröjd.
2003 (Tisdag)
Matkalendern: Broccoligryta med korv
2004 (Onsdag)
Matkalender: Kokt kolja med potatis och ärter.
2008 (Måndag)
Matkalendern: Palsternacksoppa
2011 (Fredag)
Köksalmanack: Rökt böckling, provensalsk potatissallad samt fivet äpple och vitkål. Enkel apfelstrudel.
2013 (Måndag)
Köksalmanack: Pasta Carbonara. Koncerverade ugnsbakade persikorhalvor med vaniljyoghurt och mandelbiskvier.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|