Alla inlägg under januari 2016
Måndag:
Smördegspiroger och sallad
Tisdag:
Köttfärsfrestelse
Onsdag:
Blodpudding med lingon och potatisplätter
Torsdag:
Fiskfärskotletter, sås, potatis och äppelmos
Fredag:
Lasagne med sallad
Lördag:
Ajvarkyckling med hasselbackspotatis
Söndag:
Helstekt fläskytterfilé, sås och potatis
Måndag:
Lapskojs med rödbetor
Tisdag:
Korvstroganoff med ris
Onsdag:
Kyckling i basilikasås med klyftpotatis
Torsdag:
Hemmagjord hamburgare med tillbehör
Fredag:
Fläskfilé med rösti
Lördag:
Tjocka revben med pommes och bearnaisessås
Söndag:
Pasta med baconsås
Måndag:
Korvstroganoff med ris och grönsallad
Tisdag:
Pannbiff med lök, potatis och kokta grönsaker
Onsdag:
Torsk i chiligrädde, potatis och broccoli
Torsdag:
Chili con carne med bönor och majs
Fredag:
Stekt ris med räkor
Lördag:
Kycklinggryta med lime och jordnötssmör
Söndag:
Vildsvinsstek med potatis och grönsaker
1933 (Tisdag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Färslåda á la Rydberg med stekt potatis, inlags sil, uppskuret. Kaffe eller te, marmelad eller honung, vetebröd.
Middag: Hälleflundra stuvad som lake med kokt potatis. Majsenabottnar med kompott.
1934 (Onsdag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Såterad strömming med potatis, äggröra. Kaffe eller te, marmelad eller honung, skorpor.
Middag: Smör, bröd, ost, pyrenétomater. Hönsfrikassé med ris. Färsk frukt.
1952 (Torsdag)
Lunch: Leverkaka
Middag: Passerad grönsakssoppa. Dansk pudding.
1955 (Måndag)
Lunch: Gratäng (rester från lördagsmiddagen) med strimlad purjolök smörklickar, riven ost.
Middag: Soppa med ris och curry. Läcker brödpudding.
1958 (Fredag)
Lunch: Grillade isterband.
Middag: Operakällarens strömming med nykokt dillpotatis. Nyponskum.
1989 (Tisdag)
Richters Kökskalender: Köttbullar med makaroner eller spaghetti, råkostsallad. Färsk frukt.
1993 (Söndag)
Vår Kökskalender: Kokt höns med ris och curry, skärbönor. Chokladpudding.
2001 (Onsdag)
Matkalender: Champinjonsoppa på minuten.
2003 (Fredag)
Matkalendern: Pasta med gorgonzolasås
2004 (Lördag)
Matkalender: Kycklingwok.
2008 (Torsdag)
Matkalendern: Majskolv med basilikakryddat smör
2011 (Måndag)
Köksalmanack: Vegetariska biffar från frysdisken. Vik in i tunnbröd med mezeyoghurt, ajvar och sallad. Citronkräm på kesella och lemon curd, granatäppelkärnor på.
2013 (Torsdag)
Köksalmanack: Traditionell fläskkorv med rotmos och grov senap. Färsk frukt i säsong.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3 paprikor, olika färger
1 purjolök
1 zucchini
100 g färska champinjoner
2 rödlökar
rapsolja, samt färdig glaze
Riset:
3 dl långkorningt ris
½ gul lök
1 msk olivolja
1 kuvert saffran
1 msk koncentrerad grönsaksbuljong
1 dl ärter
Såsen:
2 dl crème fraiche
1 dl lättmajonnäs
½ dl vatten
2 pressade vitlöksklyftor
salt, peppar
1 citron till servering
Gör så här:
Skölj och skär grönsakerna i bitar.
Blanda såsen och ställ svalt.
Hacka löken till riset och fräs den med olja och saffran i en kastrull.
Tillsätt riset och späd med drygt 7 dl vatten och koncentrerad fond.
Koka upp och sjud 15 minuter under lock.
Sedan tillsätts ärterna och allt blandas om.
På med lock igen och låt allt dra på eftervärmen ca 10 minuter.
Stek eller grilla grönsakerna på spisen.
Lägg grönsakerna i skål och ringla över färdig glaze.
Lägg upp saffransriset på fat eller i skål.
Toppa med de grillade/stekta grönsakerna och klicka på kyld sås.
Garnera med färska örter och citron.
Bjud på resterande sås vid sidan om.
Antal: 4 portioner
Ugn: 175 grader, ca 40 minuter
Ingredienser:
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, ca 20 minuter + 5 minuter
Ingredienser:
Burgare:
560 g Portabellosvamp
2 st klyftor Vitlök Vanlig
2 tsk Färsk ingefära
2 msk Japansk soja
1 msk Rapsolja
150 g Cheddarost i Skivor
344 g Hamburgerbröd
0.5 msk Rapsolja
0.5 st Romansallat
Edamamekräm:
250 g Edamamebönor
3 msk Rapsolja
1 st krukor Mynta - färsk
1 st Citron
3 krm Salt Fint
1 krm Svartpeppar Malen
Ingefärspicklad gurka:
0.5 st Gurka
1 tsk Färsk ingefära
1 msk Vitvinsvinäger
1 tsk Strösocker
0.5 tsk Salt Fint
2 msk Vatten
Röd currydressing:
1 dl Majonnäs
2 tsk Röd Currypasta
2 krm Salt Fint
Gör så här:
Värm ugnen till 200 grader.
Ingefärspicklad gurka:
Skölj och skiva gurkan tunt.
Skala och riv ingefära.
Blanda samman i en skål och tillsätt vinäger, socker, salt och vatten.
Blanda om och låt stå till servering.
Burgare:
Lägg svampen i en ugnsfast form.
Skala och riv vitlök och ingefära.
Blanda med soja och rapsolja och tillsätt marinaden till svampen.
Blanda om ordentligt och rosta svampen i ugnen i ca 20 min.
Edamamekräm:
Mixa ihop tinade sojabönor, olja och myntablad till en kräm.
Tillsätt rivet citronskal och smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Röd currydressing:
Blanda ihop majonnäs med röd curry och en nypa salt.
Burgare:
Ta ut svampen ur ugnen och lägg en ostskiva på varje svamp.
Sätt in svampen i ugnen i ytterligare 5 min så att osten smälter.
Stek bröden lite lätt i olja i en stekpanna.
Montering:
Bred dressing på varje underdel av bröden.
Lägg på salladsblad, en klick edamamekräm och portabellosvampar.
Toppa med den picklade gurkan och lägg på överdelen av bröden.
Ät och njut!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|