Alla inlägg under januari 2016

Av Maria - 25 januari 2016 16:30

Måndag:

Smördegspiroger och sallad


Tisdag:

Köttfärsfrestelse


Onsdag:

Blodpudding med lingon och potatisplätter


Torsdag:

Fiskfärskotletter, sås, potatis och äppelmos


Fredag:

Lasagne med sallad


Lördag:

Ajvarkyckling med hasselbackspotatis


Söndag:

Helstekt fläskytterfilé, sås och potatis

Av Maria - 25 januari 2016 16:30

Måndag:

Lapskojs med rödbetor


Tisdag:

Korvstroganoff med ris


Onsdag:

Kyckling i basilikasås med klyftpotatis


Torsdag:

Hemmagjord hamburgare med tillbehör


Fredag:

Fläskfilé med rösti


Lördag:

Tjocka revben med pommes och bearnaisessås


Söndag:

Pasta med baconsås

Av Maria - 25 januari 2016 14:30

Måndag:

Korvstroganoff med ris och grönsallad


Tisdag:

Pannbiff med lök, potatis och kokta grönsaker


Onsdag:
Torsk i chiligrädde, potatis och broccoli


Torsdag:

Chili con carne med bönor och majs


Fredag:

Stekt ris med räkor


Lördag:

Kycklinggryta med lime och jordnötssmör


Söndag:

Vildsvinsstek med potatis och grönsaker

Av Maria - 24 januari 2016 17:45

1933 (Tisdag)

Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Färslåda á la Rydberg med stekt potatis, inlags sil, uppskuret. Kaffe eller te, marmelad eller honung, vetebröd.

Middag: Hälleflundra stuvad som lake med kokt potatis. Majsenabottnar med kompott.


1934 (Onsdag)

Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Såterad strömming med potatis, äggröra. Kaffe eller te, marmelad eller honung, skorpor.

Middag: Smör, bröd, ost, pyrenétomater. Hönsfrikassé med ris. Färsk frukt.


1952 (Torsdag)

Lunch: Leverkaka

Middag: Passerad grönsakssoppa. Dansk pudding.


1955 (Måndag)

Lunch: Gratäng (rester från lördagsmiddagen) med strimlad purjolök smörklickar, riven ost.

Middag: Soppa med ris och curry. Läcker brödpudding.


1958 (Fredag)

Lunch: Grillade isterband.

Middag: Operakällarens strömming med nykokt dillpotatis. Nyponskum.


1989 (Tisdag)

Richters Kökskalender: Köttbullar med makaroner eller spaghetti, råkostsallad. Färsk frukt.


1993 (Söndag)

Vår Kökskalender: Kokt höns med ris och curry, skärbönor. Chokladpudding.


2001 (Onsdag)

Matkalender: Champinjonsoppa på minuten.


2003 (Fredag)

Matkalendern: Pasta med gorgonzolasås


2004 (Lördag)

Matkalender: Kycklingwok.


2008 (Torsdag)

Matkalendern: Majskolv med basilikakryddat smör


2011 (Måndag)

Köksalmanack: Vegetariska biffar från frysdisken. Vik in i tunnbröd med mezeyoghurt, ajvar och sallad. Citronkräm på kesella och lemon curd, granatäppelkärnor på.


2013 (Torsdag)

Köksalmanack: Traditionell fläskkorv med rotmos och grov senap. Färsk frukt i säsong.

Av Maria - 24 januari 2016 17:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

3 paprikor, olika färger
1 purjolök
1 zucchini
100 g färska champinjoner
2 rödlökar
rapsolja, samt färdig glaze


Riset:

3 dl långkorningt ris
½ gul lök
1 msk olivolja
1 kuvert saffran
1 msk koncentrerad grönsaksbuljong
1 dl ärter


Såsen:

2 dl crème fraiche
1 dl lättmajonnäs
½ dl vatten
2 pressade vitlöksklyftor
salt, peppar

1 citron till servering


Gör så här:

Skölj och skär grönsakerna i bitar.

Blanda såsen och ställ svalt.

Hacka löken till riset och fräs den med olja och saffran i en kastrull.

Tillsätt riset och späd med drygt 7 dl vatten och koncentrerad fond.

Koka upp och sjud 15 minuter under lock.

Sedan tillsätts ärterna och allt blandas om.

På med lock igen och låt allt dra på eftervärmen ca 10 minuter.

Stek eller grilla grönsakerna på spisen.

Lägg grönsakerna i skål och ringla över färdig glaze.

Lägg upp saffransriset på fat eller i skål.

Toppa med de grillade/stekta grönsakerna och klicka på kyld sås.

Garnera med färska örter och citron.

Bjud på resterande sås vid sidan om.

Av Maria - 24 januari 2016 17:00

Antal: 4 portioner

Ugn: 175 grader, ca 40 minuter


Ingredienser:

500 g Nötfärs
1 riven morot
1 riven palsternacka
1 liten riven gul lök
ca 1 dl havregryn
1-2 dl vatten
1 msk potatismjöl
1 msk sirap
salt och svartpeppar
 
Gör så här:
Sätt ugnen 175grader (varmluft)
Lägg havregrynen i vatten, låt svälla ca 10 min.
Tillsätt lök, grönsaker, sirap, potatismjöl och salt och svartpeppar.
Krydda ordentligt.
Blanda smeten ordentligt.
Tryck ut smeten i en form.
Smeten ska vara ca 3-4 cm hög.
Sätt in i ugnen ca 40 min.
Servera med kokt potatis gräddsås och grönsaker.
Av Maria - 24 januari 2016 14:15

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, ca 20 minuter + 5 minuter


Ingredienser:

Burgare:

560 g Portabellosvamp
2 st klyftor Vitlök Vanlig
2 tsk Färsk ingefära
2 msk Japansk soja
1 msk Rapsolja
150 g Cheddarost i Skivor
344 g Hamburgerbröd
0.5 msk Rapsolja
0.5 st Romansallat


Edamamekräm:

250 g Edamamebönor
3 msk Rapsolja
1 st krukor Mynta - färsk
1 st Citron
3 krm Salt Fint
1 krm Svartpeppar Malen


Ingefärspicklad gurka:

0.5 st Gurka
1 tsk Färsk ingefära
1 msk Vitvinsvinäger
1 tsk Strösocker
0.5 tsk Salt Fint
2 msk Vatten


Röd currydressing:

1 dl Majonnäs
2 tsk Röd Currypasta
2 krm Salt Fint


Gör så här:

Värm ugnen till 200 grader.


Ingefärspicklad gurka:

Skölj och skiva gurkan tunt.

Skala och riv ingefära.

Blanda samman i en skål och tillsätt vinäger, socker, salt och vatten.

Blanda om och låt stå till servering.


Burgare:

Lägg svampen i en ugnsfast form.

Skala och riv vitlök och ingefära.

Blanda med soja och rapsolja och tillsätt marinaden till svampen.

Blanda om ordentligt och rosta svampen i ugnen i ca 20 min.


Edamamekräm:

Mixa ihop tinade sojabönor, olja och myntablad till en kräm.

Tillsätt rivet citronskal och smaka av med citronsaft, salt och peppar.


Röd currydressing:

Blanda ihop majonnäs med röd curry och en nypa salt.


Burgare:

Ta ut svampen ur ugnen och lägg en ostskiva på varje svamp.

Sätt in svampen i ugnen i ytterligare 5 min så att osten smälter.

Stek bröden lite lätt i olja i en stekpanna.


Montering:

Bred dressing på varje underdel av bröden.

Lägg på salladsblad, en klick edamamekräm och portabellosvampar.

Toppa med den picklade gurkan och lägg på överdelen av bröden.

Ät och njut!

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards