Alla inlägg under januari 2016

Av Maria - 22 januari 2016 12:45

Antal: 4-5 portioner

Ugn: 225 grader, 25 minuter


Ingredienser:

1 pkt hackad spenat (375 g)
1 burk keso (250 g)
1 tsk italiensk salladskrydda eller örtsalt
1 tsk riven muskot
ca 12 st lasagneplattor


Sås:

1 hackad gul lök
2-3 pressade vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater
2 grönsaksbuljongtärningar
ca 1 tsk varder av basilika, dragon, oregano & timjan
2 krm cayennepeppar
(ev 1/2 dl mellangrädde, men detta kan uteslutas. Lasagnen blir god i alla fall)

1-2 dl riven ost (17%)


Gör så här:

Pressa spadet ur den tinade spenaten.

Krydda med salladskrydda och muskot och blanda sedan med keson.


Såsen:

Fräs löken i lite olja några minuter och blanda i vitlök, krossade tomater, buljongtärningar och örtkryddor.

Koka ihop ca 25 minuter, smaka av.


Varva lasagneplattorna i en smord gratängform med spenatkeson, tomatsåsen och hälften av osten.

Det ska vara spenatkeso och tomatsås överst, plus resten av osten.

Häll ev lite grädde runt kanterna.

Grädda i ca 25 minuter på 225 grader.

Av Maria - 21 januari 2016 17:30

1933 (Lördag)

Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Fiskpudding med potatis, rest av fruktpudding. Kaffe eller te, marmelad eller honung, vetebröd.

Middag: Kalvbringa med dillsås och potatis. Strutar med sylt.


1934 (Söndag)

Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Biff á la Lindström, uppskuret med potatis. Kaffe eller te, marmelad eller honung, mjuk pepparkaka.

Middag: Rostbiff med heltstekt lök, kålsallad och potatis. Mosspudding.


1979 (Söndag)

Lunch: Grapefrukthalor, plocktallrik och grovt rågbröd.

Lägg på var och ens tallrik 1 hårdkokt ägg, 1 bit ost, tomat, morot, gurka och salladsblad. Ställ fram en salldssås med gräddfil.

Middag: Grönpepparrulader, pickles, kokt potatis. Apelsinglass.


2011 (Fredag)

Köksalmanack: Tacopaj. Persikohalvor med 1 dl vispad grädde blandad med 1 dl matyoghurt, 1 msk florsocker och 1 tsk vaniljsocker. Toppad med passionsfrukt.

Av Maria - 21 januari 2016 14:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Torsk:

600 g Torskrygg Fryst
1 krm Salt Fint
1 krm Svartpeppar Malen
1 L Vatten
3 msk Fiskfond Buljong
1 st Aluminiumfolie


Tillbehör

700 g Potatis
1 krm Salt Fint
2 st Ägg
100 g Mat & Bak Smör
100 g Pepparrot
150 g Sockerärta Färsk
200 g Gröna Ärtor Frysta


Gör så här:

Tillbehör:

Skala potatisen och koka i saltat vatten.

Koka äggen i ca 8 min.


Torsk:

Salta och peppra torskryggfiléerna och låt de ligga på en skärbräda i 10 min.

Koka upp vatten och fiskfond i en bred kastrull.

Sjud fisken på låg värme under lock i ca 5 min.

Ta upp fisken med en hålslev och lägg fisken på ett fat.

Täck med folie så att fisken håller värmen.


Tillbehör:

Smält smöret i en liten kastrull.

Skala pepparroten och riv den på ett rivjärn.

Skala och grovhacka äggen.

Dela sockerärtorna på längden.

Sjud sockerärtorna tillsammans med gröna ärtor i vatten i en kastrull på spisen ca 1 min.

Sila av vattnet.

Toppa fisken med hackat ägg, riven pepparrot och ringla över skirat smör.

Servera med kokt potatis och grönsaker.

Av Maria - 21 januari 2016 13:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

500 g falukorv i strimlor
1 msk kinesisk soja
1 tsk ingefära
10 cm strimlad purjolök
1 röd strimlad paprika
1 dl köttbuljong
1 msk tomatpuré
1 tsk potatismjöl
 
Gör så här:
Blanda soja och ingefära till en marinad, lägg i den strimlade korven och blanda.
Fräs korven med marinaden.
Lägg i grönsakerna och rör om.
Blanda köttbuljong, tomatpuré och potatismjöl.
Häll allt i grytan och smaka av med salt och peppar.
Servera ris och grönsallad till.
Av Maria - 21 januari 2016 12:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

3 dl couscous
3 dl vatten
1 tsk salt
4 msk rapsolja
0,5 st fänkål
2 st morot/morötter
½ st purjolök, strimlad
½ g saffran
1 nypa(or) salt och peppar
1 st röd paprika

 

Gör så här:

Tillaga couscous enligt beskrivningen på paketet.

Fräs strimlad fänkål och strimlade morötter i rapsolja försiktigt 2-3 minuter.

Tillsätt paprika i bitar, strimlad purjolök med en nypa saffran och fräs i ytterligare någon minut.

Krydda med salt och peppar.

Blanda den nykokta couscous med grönsakerna.

Av Maria - 20 januari 2016 17:15

1933 (Fredag)

Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Allehandskotletter med potatis, rest av pannkakor. Kaffe eller te, marmelad eller honung, skorpor.

Middag: Kokt bergstorsk med äggsås och potatis. Enkel pudding på torkad frukt.


1934 ( Lördag)

Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Fiskrester med makaroner, smält smör, rest av pudding. Kaffe eller te, marmelad eller honung, kaka.


1979 (Lördag)

Middag: Räkor i kryddat ris, grönsallad med gurka. Ost och päron.


2011 (Torsdag)

Köksalmanack

Middag: Klar buljongsoppa med broccolíbuketter, majs, paprikastrimlor och stora vita bönör. Mycket klippt persilja över. Kumminost på rågbröd. Amerikanska blåbärsplättar med lönnsirap.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards