Alla inlägg under januari 2016
1933 (Måndag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Sill á la Nantaise med kokt potatis, stekt selleri i skivor, uppskuret. Kaffe eller te, marmelad eller honung, skorpor.
Middag: Hackkorv med potatismos. Soppa på vinbärssaft med res av djurholmskakan.
1934 (Tisdag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Jordärtskocksgratin, löskokta ägg. Inlagd sill. Kaffe eller te, marmelad eller honung, rest av söndagskakan.
Middag: Bräckt rostbiff med potatis. Chokladsoppa med gräddskum.
1952 (Onsdag)
Lunch: Ägg i kaviarsås och kokt potatis.
Middag: Tomatstuvad vitkål med bräckt falukorv. Nyponkräm.
1955 (Söndag)
Lunch: Äggröra med rökt hamburgerkött.
Middag: Varm sardinsmörgås. Kokt höns med currysås, ris och nykokt potatis. Sara-tårta.
1958 (Torsdag)
Lunch: Sillbullar med dillsås och nykokt potatis.
Middag: Köttsoppa med klimp. Lätt mannagrynssufflé.
1989 (Måndag)
Richters Kökskalender: Soppa, tex höns- eller kycklingsoppa på buljong och köttrester från lördagen, bröd och ost. Pannkakor med sylt.
1993 (Lördag)
Vår Kökskalender: Guldgul löksoppa, snurrat lantbröd. Hasselnötskaka.
2001 (Tisdag)
Matkalender: Sillgratäng annorlunda, med potatis.
2004 (Fredag)
Matkalender: Bakad potatis med romröra.
2011 (Söndag)
Köksalmanack: Honungsglaserad fläskkarré med paprikor fyllda med hett ris och riven ost. Halvera apelsiner, lite sirap och chokladsås på snittytan 10 minuter i 225 grader.
2013 (Onsdag)
Köksalmanack: Olivpasta. Brie och druvor.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
1100 g Pizzadeg
140 g Riven Ost
200 g Rökt Skinka
1 st Ananas Färsk
1 st Spetskål
1 st Bakplåtspapper
6 msk Tomatpuré
1 tsk Oregano - torkad
3 msk Olivolja
1 msk Balsamvinäger Vit
1 krm Salt Fint
1 krm Svartpeppar Malen
Gör så här:
Värm ugnen till 225 grader.
Pizza:
Kavla ut pizzadegen till två runda pizzor.
Lägg dem på två ugnsplåtar med bakplåtspapper.
Bred på tomatpuré och strö över oregano och riven ost.
Strimla skinkan och skala och tärna ananasen.
Fördela skinka och ananastärningar över pizzabottnarna och grädda i ugnen i ca 15 min.
Pizzasallad:
Strimla spetskålen och blanda med olja och balsamvinäger.
Smaka av med salt och peppar.
Skär upp pizzorna i bitar och servera med pizzasalladen vid sidan av.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
1 pkt fryst bladspenat (250 g)
1 stor gul lök
1 msk olivolja
150 g Chevré
4 dl mjölk
10 soltorkade tomater
1 tsk torkad basilika
1 pkt färska lasagneplattor (200g)
salt, peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Tina och krama ur bladspenaten.
Skala och hacka löken.
Fräs den och bladspenaten i olivolja i en stekpanna.
Tillsätt ½ tsk salt och 1 krm grovmalen svartpeppar.
Mixa Chevré, mjölk och soltorkade tomater med stavmixer eller i en matberedare.
Krydda med basilika, salt och peppar.
Varva ostsås, spenatröra och lasagneplattor i en gratängform.
Sätt in i mitten av ugnen ca 20 minuter.
Tips:
Passar också väldigt bra att tillsätta grillad kyckling som delats i bitar. Bara varva mellan plattorna.
1933 (Söndag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Uppskuret, parisersmörgåsar med stekt potatis. Kaffe eller te, marmelad eller honung, djurholmskaka.
Middag: Stekt tjäder med helstekt potatis och vinbärsgelé. Skånsk änglamat.
1934 (Måndag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Sillsås, uppskuren rostbiff med potatis, kaffe eller te, marmelad eller honung, vetebröd.
Middag: Karbonader med kokt potatis. Fyllda strutar.
1952 (Tisdag)
Lunch: Kokt frukostkorv med riven pepparrot och kokt potatis.
Middag: Gratinerad fiskfärs med räkor. Katrinplommonkaka.
1955 (Lördag)
Lunch: Purjolöksgratäng.
Middag: Fläskkorv med impotatis och riven pepparrot.
1958 (Onsdag)
Lunch: Svamp-pytt.
Middag: Pepparrotskött med sås, smörkokta morötter och nykokt potatis. Sockrade apelsinskivor med raspad mörk choklad och litet grovhackade nötter.
1979 (Måndag)
Middag: Minestrone och knäckebröd. Plättar med blåbär.
1989 (Söndag)
Richters Kökskalender: Skinkschnitzlar med citron och ev kapris och ansjovisfiléer, klyftpotatis, sallad och gärna kokta haricots verts. Brylépudding.
1993 (Fredag)
Vår kökskalender: Fyllda pannkakor,bröd, salladskål och paprika.
2001 (Måndag)
Matkalender: Korv med senapssås, potatis och rårivna morötter.
2004 (Torsdag)
Matkalender: Ugnstekt fylld falukorv med potatis.
2011 (Lördag)
Köksalmanack: Grekisk fisk med grekiskt lantbröd. Saffranspannkaka med grädde och skogshallonsylt.
2013 (Tisdag)
Köksalmanack: Grönsakssoppa och fläskpannkaka. Hembakta dammsugare till kaffet.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Linsgryta:
1 st Gul lök
2 st klyftor Vitlök Vanlig
1 msk Färsk ingefära
0.5 tsk Kanel Malen
0.5 tsk Torkad gurkmeja
1 tsk Spiskummin
1 tsk Chiliflakes
1 tsk Salt Fint
1 msk Mat & Bak Smör
2 msk Rapsolja
200 g Röda Linser Torkade
200 g Färsk bladspenat
125 g Körsbärstomater
6 dl Vatten
2 st tärningar Grönsaksbuljong
2 tsk Honung Flytande
1 krm Salt Fint
1 krm Svartpeppar Malen
Tillbehör:
3 dl Basmatiris
62.5 g Salladslök
Råkostsallad:
200 g Vitkål
300 g Vanliga morötter
1 msk Olivolja
2 tsk Balsamvinäger Vit
1 krm Salt Fint
1 krm Svartpeppar Malen
Gör så här:
Tillbehör:
Koka ris enligt anvisning på förpackningen.
Skölj och strimla salladslöken.
Linsgryta:
Skala och grovhacka lök.
Skala och riv vitlök och ingefära.
Blanda ihop kanel, gurkmeja, spiskummin, chiliflakes och salt i ett litet glas.
Värm smör och olja i en gryta och fräs lök, vitlök och ingefära tillsammans med kryddblandningen på medelvärme ca 1 min.
Tillsätt linser, bladspenat, halverade tomater, vatten, buljong och honung.
Koka upp och låt grytan sjuda på svag värme under lock ca 10 min.
Ta av locket och sjud ytterligare 2-3 min under omrörning.
Smaka av grytan med ev lite salt och peppar.
Råkostsallad:
Skölj vitkålen och riv den tunt.
Gärna med en mandolin annars med hjälp av en osthyvel.
Skala och riv morötter.
Blanda i en skål och tillsätt olja och balsamvinäger.
Blanda om ordentligt och krydda med salt och peppar efter smak.
Servera linsgrytan toppad med salladslök med ris och råkostsallad vid sidan om.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|