Alla inlägg under januari 2016

Av Maria - 23 januari 2016 17:45

1933 (Måndag)

Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Sill á la Nantaise med kokt potatis, stekt selleri i skivor, uppskuret. Kaffe eller te, marmelad eller honung, skorpor.

Middag: Hackkorv med potatismos. Soppa på vinbärssaft med res av djurholmskakan.


1934 (Tisdag)

Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Jordärtskocksgratin, löskokta ägg. Inlagd sill. Kaffe eller te, marmelad eller honung, rest av söndagskakan.

Middag: Bräckt rostbiff med potatis. Chokladsoppa med gräddskum.


1952 (Onsdag)

Lunch: Ägg i kaviarsås och kokt potatis.

Middag: Tomatstuvad vitkål med bräckt falukorv. Nyponkräm.


1955 (Söndag)

Lunch: Äggröra med rökt hamburgerkött.

Middag: Varm sardinsmörgås. Kokt höns med currysås, ris och nykokt potatis. Sara-tårta.


1958 (Torsdag)

Lunch: Sillbullar med dillsås och nykokt potatis.

Middag: Köttsoppa med klimp. Lätt mannagrynssufflé.


1989 (Måndag)

Richters Kökskalender: Soppa, tex höns- eller kycklingsoppa på buljong och köttrester från lördagen, bröd och ost. Pannkakor med sylt.


1993 (Lördag)

Vår Kökskalender: Guldgul löksoppa, snurrat lantbröd. Hasselnötskaka.


2001 (Tisdag)

Matkalender: Sillgratäng annorlunda, med potatis.


2004 (Fredag)

Matkalender: Bakad potatis med romröra.


2011 (Söndag)

Köksalmanack: Honungsglaserad fläskkarré med paprikor fyllda med hett ris och riven ost. Halvera apelsiner, lite sirap och chokladsås på snittytan 10 minuter i 225 grader.


2013 (Onsdag)

Köksalmanack: Olivpasta. Brie och druvor.

Av Maria - 23 januari 2016 16:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

500 g strimlad kycklingfilé
1 msk olivolja
1msk curry
1 burk ( 400g) kokosmjölk
2 msk kycklingfond
1 tsk sambal oelek
½ dl mango chutney
2 pressade vitlöksklyftor
maizena om du vill ha tjockare konsistens
salt svartpeppar efter smak
100 g sugarsnaps
 
Gör så här:
Bryn kyckling, vitlök, och curry i oljan.
ca 3-4 min.
Rör om då och då.
Tillsätt kokosmjölken, sambal oelek och mango chutney.
Låt grytan puttra ca 10 min.
Smaka av med salt peppar.
Skölj sugarsnapsen dessa tillsätts strax innan servering.
Servera med Ris.
Av Maria - 23 januari 2016 14:00

Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:

1100 g Pizzadeg
140 g Riven Ost
200 g Rökt Skinka
1 st Ananas Färsk
1 st Spetskål

1 st Bakplåtspapper
6 msk Tomatpuré
1 tsk Oregano - torkad
3 msk Olivolja
1 msk Balsamvinäger Vit
1 krm Salt Fint
1 krm Svartpeppar Malen


Gör så här:

Värm ugnen till 225 grader.


Pizza:

Kavla ut pizzadegen till två runda pizzor.

Lägg dem på två ugnsplåtar med bakplåtspapper.

Bred på tomatpuré och strö över oregano och riven ost.

Strimla skinkan och skala och tärna ananasen.

Fördela skinka och ananastärningar över pizzabottnarna och grädda i ugnen i ca 15 min.


Pizzasallad:

Strimla spetskålen och blanda med olja och balsamvinäger.

Smaka av med salt och peppar.

Skär upp pizzorna i bitar och servera med pizzasalladen vid sidan av.

Av Maria - 23 januari 2016 12:45

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

1 pkt fryst bladspenat (250 g)
1 stor gul lök
1 msk olivolja
150 g Chevré
4 dl mjölk
10 soltorkade tomater
1 tsk torkad basilika
1 pkt färska lasagneplattor (200g)
salt, peppar

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Tina och krama ur bladspenaten.

Skala och hacka löken.

Fräs den och bladspenaten i olivolja i en stekpanna.

Tillsätt ½ tsk salt och 1 krm grovmalen svartpeppar.

Mixa Chevré, mjölk och soltorkade tomater med stavmixer eller i en matberedare.

Krydda med basilika, salt och peppar.

Varva ostsås, spenatröra och lasagneplattor i en gratängform.

Sätt in i mitten av ugnen ca 20 minuter.


Tips:

Passar också väldigt bra att tillsätta grillad kyckling som delats i bitar. Bara varva mellan plattorna.

Av Maria - 22 januari 2016 17:30

1933 (Söndag)

Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Uppskuret, parisersmörgåsar med stekt potatis. Kaffe eller te, marmelad eller honung, djurholmskaka.

Middag: Stekt tjäder med helstekt potatis och vinbärsgelé. Skånsk änglamat.


1934 (Måndag)

Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Sillsås, uppskuren rostbiff med potatis, kaffe eller te, marmelad eller honung, vetebröd.

Middag: Karbonader med kokt potatis. Fyllda strutar.


1952 (Tisdag)

Lunch: Kokt frukostkorv med riven pepparrot och kokt potatis.

Middag: Gratinerad fiskfärs med räkor. Katrinplommonkaka.


1955 (Lördag)

Lunch: Purjolöksgratäng.

Middag: Fläskkorv med impotatis och riven pepparrot.


1958 (Onsdag)

Lunch: Svamp-pytt.

Middag: Pepparrotskött med sås, smörkokta morötter och nykokt potatis. Sockrade apelsinskivor med raspad mörk choklad och litet grovhackade nötter.


1979 (Måndag)

Middag: Minestrone och knäckebröd. Plättar med blåbär.


1989 (Söndag)

Richters Kökskalender: Skinkschnitzlar med citron och ev kapris och ansjovisfiléer, klyftpotatis, sallad och gärna kokta haricots verts. Brylépudding.


1993 (Fredag)

Vår kökskalender: Fyllda pannkakor,bröd, salladskål och paprika.


2001 (Måndag)

Matkalender: Korv med senapssås, potatis och rårivna morötter.


2004 (Torsdag)

Matkalender: Ugnstekt fylld falukorv med potatis.


2011 (Lördag)

Köksalmanack: Grekisk fisk med grekiskt lantbröd. Saffranspannkaka med grädde och skogshallonsylt.


2013 (Tisdag)

Köksalmanack: Grönsakssoppa och fläskpannkaka. Hembakta dammsugare till kaffet.

Av Maria - 22 januari 2016 14:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Linsgryta:

1 st Gul lök
2 st klyftor Vitlök Vanlig
1 msk Färsk ingefära
0.5 tsk Kanel Malen
0.5 tsk Torkad gurkmeja
1 tsk Spiskummin
1 tsk Chiliflakes
1 tsk Salt Fint
1 msk Mat & Bak Smör
2 msk Rapsolja
200 g Röda Linser Torkade
200 g Färsk bladspenat
125 g Körsbärstomater
6 dl Vatten
2 st tärningar Grönsaksbuljong
2 tsk Honung Flytande
1 krm Salt Fint
1 krm Svartpeppar Malen


Tillbehör:

3 dl Basmatiris
62.5 g Salladslök


Råkostsallad:

200 g Vitkål
300 g Vanliga morötter
1 msk Olivolja
2 tsk Balsamvinäger Vit
1 krm Salt Fint
1 krm Svartpeppar Malen


Gör så här:

Tillbehör:

Koka ris enligt anvisning på förpackningen.

Skölj och strimla salladslöken.


Linsgryta:

Skala och grovhacka lök.

Skala och riv vitlök och ingefära.

Blanda ihop kanel, gurkmeja, spiskummin, chiliflakes och salt i ett litet glas.

Värm smör och olja i en gryta och fräs lök, vitlök och ingefära tillsammans med kryddblandningen på medelvärme ca 1 min.

Tillsätt linser, bladspenat, halverade tomater, vatten, buljong och honung.

Koka upp och låt grytan sjuda på svag värme under lock ca 10 min.

Ta av locket och sjud ytterligare 2-3 min under omrörning.

Smaka av grytan med ev lite salt och peppar.


Råkostsallad:

Skölj vitkålen och riv den tunt.

Gärna med en mandolin annars med hjälp av en osthyvel.

Skala och riv morötter.

Blanda i en skål och tillsätt olja och balsamvinäger.

Blanda om ordentligt och krydda med salt och peppar efter smak.

Servera linsgrytan toppad med salladslök med ris och råkostsallad vid sidan om.

Av Maria - 22 januari 2016 13:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 msk smör
1 gul lök hackad
400-500 gram kassler
1 dl matlagningsgrädde
1 dl lätt creme fraiche
1 msk chilisås
½ strimlad grön paprika
1 vitlöksklyfta.
salt & peppar
 
Gör så här:
Fräs strimlad kassler (små bitar) tillsätt lök och låt fräsa i några minuter.
Tillsätt chilisås och grädde.
Tillsätt pressad vitlök och paprikan.
Låt småputtra 5 min.
Tillsätt creme fraiche och låt det få ett upp kok.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med pasta och grönsaker.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards