Alla inlägg under januari 2016

Av Maria - 3 januari 2016 17:28

Ugn: 200 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

4 skivor lax ca 2 cm tjocka

1 tsk salt

½ tsk grovmald peppar, gärna citronpeppar

50 g smör eller magarin

1 dl hackad dill


Till servering:

Citronklyftor

Kokt potatis

Ev. gurka

Ev. sallad


Gör så här:

Smörj 4 bitar aluminiumfolie med lite av smöret.

Gnid in laxskivorna med salt och peppar och lägg dem på foliet.

Täck med dill och klicka på resten av matfettet.

Vik ihop foliepaketen så att inget spad läcker ut.

Sedan kan laxpaketen läggas i långpanna och kokas i ugn, 200 grader, ca 20 minuter.

Paketen kan också grillas och läggs då på gallret och grillas ca 15 minuter.

Vänd paketen efter halva tiden.

Paketen öppnas på tallrikar och den doftande laxen äts med kokt potatis, citron att pressa över laxen, och gärna gurka och sallad.

ANNONS
Av Maria - 3 januari 2016 15:52

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 dl matvet

1 dl röda linser

1 gul paprika

1 röd chili

½ gurka

1 rödlök

2 dl valnötter

1 kruka färsk koriander


Dressing:

3 msk rapsolja eller annan neutral olja

1-2 limefrukter, finrivet skal och saft

2 tsk malen spiskummin

1 tsk malen koriander

½ tsk salt


Tillbehör:

Ev. kokospanerad quorn

Ev. kall yoghurtsås


Gör så här:

Koka matvete och linser var för sig enligt anvisningen på förpackningen.

Dela, kärna ur och tärna paprikan.

Dela, kärna ev ur chilin.

Skala och skär gurkan i bitar.

Skala och finhacka löken.

Hacka valnötterna.

Blanda ingredienserna till dressingen (riv endast det gröna på limefrukterna).

Hacka koriandern.

Vänd ner matvet, linser, grönsaker, nötter och koriander med dressingen.

Servera t.ex med kokospanerad quorn och gärna med en kall yoghurtsås.

ANNONS
Av Maria - 3 januari 2016 15:31

Antal: ca 4 brödkakor

Jäsning: 30 minuter + 30-40 minuter

Ugn: 225 grader, ca 12 minuter


Ingredienser:

50 g jäst

5 dl mjölk eller vatten

1 msk fiberhusk

3 dl boveteflingor (135 g)

½ dl mörk sirap

2 msk rapsolja

2 tsk anis

2 tsk fänkål

1 tsk salt

ca 1 l (600 g) glutenfri mjölblandning


Gör så här:

Smula ner jästen i degskålen.

Värm mjölken till fingervärme, 37 grader.

Häll den över jästen och rör tills den löst sig.

Tillsätt fiberhusk och boveteflingor.

Rör om och låt blandingen svälla 10 minuter.

Tillsätt sirap, olja väl stötta brödkryddor, salt och hälften av mjölblandningen.

Arbeta degen väl, helst i maskin.

Tillsätt resten av mjölblandningen i småportioner under bearbetningens gång, men spar lite till utbakningen.

Fortsätt bearbetningen tills degen är slät och smidig.

Låt degen jäsa övertäckt i bunken ca 30 minuter.


Utbakningen:
Strö resten av mjölblandningen på arbetsbänken och knåda degen väl med lätt hand.

Dela degen i 4 jämnstora delar.

Forma varje del till en slät bulle.

Platta ut dem till runda kakor 15-18 cm i diameter och lägg på bakpappersklädd plåt.

Ta ut hålet i mitten med ett snapsglas eller mått.

Nagga och täck med bakduk.

Jäs 30-40 minuter.


Gräddning:

Grädda mitt i ugnen, 225 grader, ca 12 minuter.

Låt svalna under bakduk.

Av Maria - 3 januari 2016 15:19

Antal: 8 muffins

Ugn: 175 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

5 ägg

½ dl vispgrädde

2 dl riven ost, t.ex västerbottenost, cheddar eller prästost

1 krm grovmalen svartpeppar


Förslag till fyllningar:

Salami, tärnad parmesanost och soltorkade tomater.

Chévre och hackade rostade valnötter.

Vaniljpulver, stevia och smör.


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 g.

Rör ihop ägg, vispgrädde och ost i en bunke.

Smaksätt med peppar.

Tillsätt ev. någon av fyllningarna.

Häll smeten i  stor muffinsformar, använd gärna muffinsplåt så håller de formen bättre.

Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.

Vill du att muffinsen ska få mycket färg kan du använda grillfunktionen de sista minuterna.

Bakat · LCHF
Av Maria - 3 januari 2016 14:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 ägg

1½ dl florsocker

500 g mascarpone, philadelphia cream cheese eller dansk flödeost

4 msk amaretto mandellikör (kan ersättas med 1 tsk vaniljsocker med äkta vanilj)

2 dl starkt, kallt kaffe

20 savoiardikex eller 150 g biskvier

2 msk kakao


Gör så här:

Vispa gulorna pösiga med sockret.

Blanda i osten och amaretton.

Vispa vitorna till fast skum och vänd försiktigt ner den i smeten.

Doppa hälften av kexen i kaffe och lägg dem  en skål eller form.

Bred på hälften av ostmassan.

Doppa resten av kexen i resten av kaffet och lägg dem ovanpå ostmassan.

Bred på resten av ostmssan.

Pudra med kakao och ställ i kylen i minst 4 timmar, helst över natten.

Av Maria - 2 januari 2016 18:57

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

3 ägg

1½ dl vetemjöl

2 dl mjölk

1 msk brun farin

1 krm salt

Kokosfett eller olja till fritering


Rabarberkräm:

½ l späda rabarber

1½ dl vit sirap

1 tsk potatismjöl

1 msk vatten


Tillbehör:

Vispad grädde


Gör så här:

Vispa samman ingredienserna till pannkakorna.

Ställ åt sidan.

Skär rabarbern i bitar och koka tillsammans med sirapen i en rostfri kastrull.

Red av med potatismjölet och vattnet.

Häll fettet i en tjockbottnad kastrull, 2-3 cm över botten.

Hetta upp fettet till 175 grader.

Häll ner ½ dl smet i fettet och koka tills pannkakan flyter upp.

Vänd den och koka andra sidan.

Pannkakorna skall vara gyllengula.

Låt rinna av på hushållspapper.

Servera med rabarberkrämen och lättvispad grädde.

Av Maria - 2 januari 2016 18:09

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 dl bulgur

4-5 dl vatten

1 grönsaksbuljongtärning

1 msk olja

1-2 rödlökar

1-2 vitlöksklyftor

½ gurka

5 tomater

2 dl hackad bladpersilja

1 dl hackad mynta

1-2 citroner, saft

Salt

Svartpeppar

Ev. olivolja


Gör så här:

Koka bulgur i vatten med buljontärning och olja.

Följ förpackningens anvisningar om koktid.

Låt svalna.

Skala och hacka rödlök och vitlök fint.

Skölj tomaterna coh ta ur kärnhusen, tärna sedan tomaterna fint.

Blanda bulgur, lök, vitlök, gurka, tomat, örter och citronsaft.

Smaka av med salt, peppar och ev mer citronsaft.

Blanda gärna i lite olivolja.

Servera med falafel eller servera som sallad tillsammans med yoghurtsås.

Tabbouleh fungera utmärkt som bufférätt.

Av Maria - 2 januari 2016 10:46

Antal: ca 16 stycken

Jäsning: 30 minuter + 30 minuter

Ugn: 250 grader, 10-12 minuter


Ingredienser:

50 g jäst

5 dl mjölk

½ dl olja

1 msk fiberhusk

1 tsk salt

1-1,1 liter (600-660 g) glutenfri mjölblandning


Pensling och garnering:

Ägg

Sesamfrö


Gör så här:

Smula jästen i degbunken.

Värm mjölk och olja till fingervärme, 37 grader.

Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig.

Blanda ner fiberhusk och låt det svälla 10 minuter.

Salta.

Blanda ner hälften av mjölet.

Arbeta degen kraftigt, helst i maskin.

Tillsätt resten av mjölet, men spar lite till utbakningen.

Fortsätt arbeta degen tills den blir slät, smidig och släpper bunkens kanter.

Låt degen jäsa övertäckt i bunken i ca 30 minuter.


Utbakningen:

Strö mjölblandningen på arbetsbänk och knåda degen väl.

Dela degen.

Forma varje del till en lägnd och dela den lika stora bitar.

Trilla jämna släta bullar.

Lägg dem på bakpappersklädd plåt och platta till dem.

Täck med bakduk och låt jäsa ca 30 minuter.


Gräddning: 

Pensla med uppvispat ägg och strö på sesamfrön.

Grädda mitt i ugnen på 250 grader, 10-12 minuter.

Låt hamburgerbröden svalna under bakduk.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6 7
8
9 10
11 12 13 14 15 16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se