Alla inlägg under januari 2016
1933 (Torsdag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Fisk-och makaronistuvning på krutong, rödbetssallad. Kaffe eller te, marmelad eller honung, majsenabottnar (rest).
Middag: Soppa med kalvkött. Jästplättar med sylt.
1934 (Fredag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Köttstuvning med rester. Inlagd sill med potatis. Kaffe eller te, marmelad eller honung, vetebröd.
Middag: Stekt vittling med kokta morötter och potatis. Majsenapudding med saftsås.
1952 (Lördagen)
Lunch: Stångryttare med potatismos.
Middag: Smörfylld färsk sill. Enkel paj.
1955 (Onsdag)
Lunch: Kalvsylta med inlagda rödbetor och persiljepotatis.
Middag: Ansjovisfylld vittling med pressad potatis. Tunagröt med rest på apelsinsoppan.
1958 (Söndag)
Lunch: Curry-ägg.
Middag: Aptitbit. Fransk kalvstek med nykokt potatis. Kaffe med Kikis chokladkaka.
1989 (Torsdag)
Richters Kökskalender: Stekt ungnötslever i skivor med fräs av äppeltärningar och hackade inlagda rödbetor, kokt potatis, sallad. Skivade apelsiner, ev med lite hackade nötkärnor eller choklad.
1993 (Tisdag)
Vår Kökskalender: Köttbullar, pasta, kokt broccoli.
2001 (Fredag)
Matkalender: Fransk senapskyckling.
2003 (Söndag)
Matkalendern: Kalkongryta med ingefära
2004 (Måndag)
Matkalender: Linssoppa med potatis och örtkryddor.
2008 (Lördag)
Matkalendern: Fisksoppa med dill och citron
2011 (Onsdag)
Köksalmanack: Rejäl bruschetta med tärnad avokado, tomat, grillad paprika, mozzarella, olivolja, salt och peppar. Snabbglass.
2013 (Lördag)
Köksalmanack: Moules frites, blåsmusslor kokta i vitt vin med pommesfrites. Riv 100 g mandelmassa grovt och grädda rivet utstrött på plåt några minuter i 200 grader, tills det får färg och blir lite knaprigt. Strö över fruksallad.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
300 g quorn filéer(tinade)
1 gul paprika, hackad
5 soltorkade tomater i olja, strimlade
Marinaden:
2 vitlöksklyftor, finhackade
½ röd chili, finhackad
3 msk olivolja
saft av 1 citron
2 tsk honung
1 kvist färsk rosmarin
salt
svartpeppar
Gör så här:
Vispa ihop olivolja, citronsaft, vitlök, chili, honung, rosmarin, salt och peppar.
Lägg i quorn-filéerna tillsammans med paprika och soltorkade tomater.
Marinera ca 30 minuter.
Fördela allt på en plåt och tillaga i ugn på 200 grader, ca 10 minuter, eller tills grönsakerna blivit gyllenbruna.
Servera med färsk pasta och riven parmesan.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, ca 20-30 minuter
Ingredienser:
500 g Köttfärs - Nöt
400 g Pastasås Basilika
200 g Pesto Grön
4 dl Creme Fraiche - Parmesan & Vitlök
400 g Lasagneplattor Färska
1 st Gul lök
1 msk Olivolja
1 tsk Salt Fint
2 krm Svartpeppar
1.5 dl Vatten
Gör så här:
Värm ugnen till 200 grader.
Skala och finhacka lök.
Hetta upp olja i en stekpanna och bryn färsen genomstekt.
Tillsätt löken och stek med några minuter. Krydda med salt och svartpeppar.
Tillsätt pastasås och 1 dl vatten och puttra ihop i 5 min.
Vispa samman pesto med creme fraiche och 0.5 dl vatten i en skål.
Ta fram en ugnsfast form och bred 1 dl pestosås i botten av formen.
Varva sedan lasagneplattor, köttfärssås och pestosås i 2-3 lager.
Avsluta med pestosås och gratinera lasagnen i ugnen ca 20-30 min.
Antal: 3 bröd
Ugn: 150 grader, 1-1½ timme
Ingredienser:
1 liter filmjölk
1½-2 dl mörk sirap
18 dl rågsikt eller 10 dl grovt rågmjöl & 8 dl vetemjöl
1 dl krossade linfrön eller 1 dl solrosfrön
5 tsk bikarbonat
3 tsk bakpulver
2 msk malda brödkryddor, tex anis och fänkål, kardemumma
1 msk salt
2 dl grovriven morot, ca en stor eller 1 stort rivet päron
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
Rör ihop filmjölk och sirap.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner i filmjölken.
Grovriv och tillsätt morötterna, blanda ordentligt med mjölet.
Smörj tre avlånga formar ( à 1½ l) och fördela den kladdiga degen i formarna.
Gräddda 1 – 1 1/2 timme i nedre delen av ugnen.
Känn med sticka när brödet är torrt.
Ta ut och pensla limporna med vatten.
Stjälp upp dem på ett galler och låt svalna under bakduk.
1933 (Onsdag)
Lunch: Smör, bröd, smör, mesost. Skinktoppar, löskokta ägg. Kaffe eller te, marmelad eller honung, vetebröd.
Middag: Smör, bröd, ost. Enkel fågelfärspudding med potatis och stuvade turska bönor, krämgröt.
1934 (Torsdag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Hönsaladåb stekt korv med potatis. Kaffe eller te, marmelad eller honung, vetebröd.
Middag: Smör, bröd, ansjovisgratin. Oxfordsoppa med köttbitar. Fattiga riddare med sylt.
1952 (Fredag)
Lunch: Schweizersmörgås med endivesallad.
Middag: Kalvlägg med spaghetti. Citrussallad.
1955 (Tisdag)
Lunch: Sillsås med nykokt potatis.
Middag: Kroppkakor. Apelsinsoppa med enkla sockerplättar.
1958 (Lördag)
Lunch: Ättiksströmming med pressad potatis.
Middag: Ansjovisfräs på rostat hårt bröd. Ostgratinerad schnitzel på kalv med råstekt potatis. Färsk frukt.
Gott på kvällen: Kräftströmming med rostat bröd och smör.
1989 (Onsdag)
Richters Kökskalender: Fisk i ris med kryddsmör och kokt broccoli. Kräm på torkad frukt med mjölk.
1993 (Måndag)
Vår Kökskalender: Rispytt, bröd.
2001 (Torsdag)
Matkalender: Apelsinspätta med potatismos.
2003 (Lördag)
Matkalendern: Kycklingspett med jordnötssås
2004 (Söndag)
Matkalender: Mustig köttgryta med pasta.
2008 (Fredag)
Matkalendern: Köttfärspaj med tacokrydda
2011 (Tisdag)
Köksalmanack: Zucchini- och rompasta. Färsk ananas.
2013 (Fredag)
Köksalmanack: Goda vegoburgare med grönsaksbiffar, sallad och ajvar mellan rostade skivor bondbröd. Chokladcupcakes med bär.
Måndag:
Krämig soppa med stekfläsk, purjolök, champinjoner och varm minibaguette.
Tisdag:
Köttbullar med potatismos, gräddsås, lingonsylt, inlagd gurka/saltgurka.
Onsdag:
Spagetti med köttfärssås och vitkålssallad med italiensk dressing.
Torsdag:
Falukorvslåda med broccoli, svamp, lök, och gratängost. Pasta och en vit sås smaksatt med chilisås till.
Fredag:
Pasta med laxsås (grädde, vitt vin, purjolök, hummerfond) och gröna bönor.
Lördag:
Lidls fyllda kycklingfilé med pasta, passande ostsås och sallad med ärtskott.
Söndag:
Gösfilé i ugnen med grädde, pressad potatis, grön sparris och morotsstrimlor.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|