Alla inlägg under januari 2016

Av Maria - 10 januari 2016 19:15

Ingredienser:

1 purjolök

1 msk magarin

2 tsk curry

300 g köttfärs

3 dl buljong (tärning)

1 burk böngroddar

2 tsk arrowrot eller potatismjöl

3/4 tsk salt

½ krm peppar


Gör så här:

Skölj och strimla purjolöken.

Fräs den i matfettet.

Misa i köttfärsen med en gaffel och låt den bli brynt.

Späd med buljongen och låt allsammans puttra några minuter under lock.

Rör i arrowrotmjölet i lite vatten och rör ner redningen i köttfärssåsen.

Tillsätt de väl avrunna böngroddarna och blanda väl.

Servera med kokt ris eller pasta.

ANNONS
Av Maria - 10 januari 2016 10:49

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 dl svart eller röd quinoa

3 salladslökar

1 kruka dill

1-2 rädisor

2 syrliga äpplen

150 g fetaost

2 msk citronsaft

Flingsalt

Grovmalen svartpeppar


Gör så här:

Koka quinoan enligt anvisningen på förpackningen.

Låt svalna.

Hacka salladslök och dill.

Skiva rädisorna.

Skala ev. äpplena, skär bort kärnhuset och skär dem i små bitar.

Blanda quinoa, räsdisor, äpple, salladslök, dill, smulad fetaost och citronsaft.

Smaka av med flingsalt och svartpeppar.

ANNONS
Av Maria - 9 januari 2016 17:32

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 röd paprika

1 zucchini

1 aubergine

2 gula lökar

3 vitlöksklyftor

1 röd chili

2 msk olivolja

500 g krossade tomater

1 grönsaksbuljongtärning

1 lagerblad

1 tsk torkad oregano

1 tsk salt

1 msk agavesirap eller ljus sirap


Gör så här:

Dela, kärna ur och tärna paprikan.

Skär zucchini och aubergine i bitar.

Skala och skiva lök och vitlök.

Dela, kärna ur och hacka chilin.

Hetta upp oljan i en rymlig kastrull och stek grönsaker, lök, vitlök och chili ca 5 minuter.

Tillsätt resten av ingredienserna och koka ca 15 minuter.

Servera grytan varm med ris, pasta, vita bönor, linser eller kikärter, eller kall på buffé eller som tillbehör.


Laga gärna ratatouille i större satser och frys in.

Av Maria - 9 januari 2016 17:09

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Aprikossås:

ca 50 g torkade aprikoser

2 dl vatten

2 tsk vaniljsocker med äkta vanilj

ca 1 dl färskpressad apelsinjuice


3-4 bananer


Chokladglass (8 portioner):

220 g mörk choklad av hög kavlitet

1 l gräddmjölk (2/3 mjölk och 1/3 grädde)

1 1/4 dl strösocker

Knappt 1 dl flytande honung

4 äggulor


Gör så här:

Chokladglass:

Värm mjölken, strösockret och honungen till 85 grader.

Finhacka chokladen och häll det i den varma mjölken.

Rör tills blandningen är slät.

Låt svalna något och tillsätt gulorna under kraftig vispning. 

Vispa tills smeten börjar tjockna.

Ställ glassmeten i kylen och låt den mogna.

Vispa kraftigt innan du kör smeten i glassmaskin.

 

Aprikossås:

Koka aprikoserna mjuka i vatten.

Lägg aprikoserna och lagen i en mixer.

Häll på vaniljsockret och apelsinsaften.

Mixa till en jämn och lagom tjock sås (justera konsistensen med apelsinsaften).

Skär bananerna i skivor och vänd dem i aprikossåsen.

Fördela banan- och apriksosblandningen i fyra djupa, iskalla tallrikar och lägg en eller flera kulor chokladglass ovanpå.

Av Maria - 7 januari 2016 08:16

Ingredienser:

3 purjolökar

2 msk smör eller magarin

4 skalade och i bitar skurna potatisar

Salt

1 1/4 l buljong

Körvel

Rostat vitt bröd


Gör så här:

Skölj purjolöken och skär den i skivor.

Bryn den i fettet och tillsätt potatisen.

Rör om, salta och häll på buljongen.

Koka soppan tills potatisen går lätt att mosa.

Smaka av med körvel och häll gärna soppan i skålar över lätt rostat vitt bröd.

Av Maria - 6 januari 2016 16:07

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

½ gul lök

1 msk olja

1 pkt saffran (½ g)

2½ dl kamutvete

5 dl vatten

2 dl mandel

½ citron, finrivet skal

2 dl russin

1 dl hackad bladpersilja

Salt


Tillbehör:

Ev. tomatsås


Gör så här:
Skala och hacka löken fint.

Hetta upp olja i en kastrull och stek lök, saffran och kamutvete någon minut under omrörning.

Slå på vatten.

Koka upp sänk värmen och låt sjuda 30-40 minuter.

Låt stå ytterligare någon minut under lock.

Rosta mandel i en torr het panna. 

Hacka grovt och lägg åt sidan.

Blanda mandel, citronskal (endast det gula), russin och persilja med det kokta kamutvetet.

Smaka av med salt.

Servera gärna med tomatsås.

Av Maria - 6 januari 2016 08:09

Ugn: 175 grader, 35-40 minuter


Ingredienser:

50 g magarin

2 ägg

2 1/4 dl socker

1 1/4 dl mjölk

2 dl vetemjöl

1½ dl malda nötter

1½ tsk bakpulver


Fyllning:

Äppelmos


Garnityr:

Mörk blockchoklad

Nötter


Gör så här:

Smält fettet.

Vispa ägg och socker poröst.

Tillsätt det avsvalnade fettet, mjölken och mjölet blandat med nötter och bakpulver.

Häll smeten i smord, bröad form.

Grädda i 175 grader, 35-40 minuter.

Låt kakan kallna.


Dela den i två bottnar.

Fyll med friskt och syrligt äppelmos och lägg samman tårtan.

Glasera med smält blockchoklad och hackade nötter.

Av Maria - 4 januari 2016 09:15




Ingredienser:

2 salladslökar

50 g smör

2 msk vetemjöl

6 dl utspädd skaldjursfond

1 dl torrt vitt vin

200 g skalade räkor

Peppar


Gör så här:

Skiva salladslöken fint.

Smält smör i en tjockbottnad kastrull.

Vispa ner mjölet och späd med fonden i omgångar, så du får en slät sås.

Tillsätt vin och grädde.

Rör ner löken.

Sjud i 5 minuter medan du rör om.

Blanda ner räkorna och låt såsen bli genomvarm.

Krydda med peppar.




Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6 7
8
9 10
11 12 13 14 15 16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se