Alla inlägg under januari 2016
Ingredienser:
6 röda paprikor
4 dl fin svensk kallpressad rapsolja (olivolja funkar också)
4 vitlöksklyftor
1 dl grovhackad bladpersilja
0,5 kruka färsk basilika
Gör så här:
Tänd grillen.
Skölj paprikorna.
Skär loss sidorna på paprikorna och släng kärnhus och skaften.
Lägg dem på grillen med skinnet nedåt och grilla på medelvärme tills skinnet är svart ca 5 minuter.
Ta ett ark folie och lägg in paprikorna i till ett paket.
Grilla ytterligare 15 minuter.
Har du grill med lock så lägg på det.
Ta upp paprikorna och lägg i en skål och täck över med plastfolie samt låt stå i 20 minuter att svalna.
Skala och strimla vitlöken.
Skölj och grovhacka basilika och persilja.
Pilla bort det skinn som är bränt och svart.
Skär paprikabitarna i ca 1 cm strimlor.
Fräs vitlöksskivor i några msk olivolja utan att det tar färg och lägg i paprikabitarna samt basilika och persilja.
Vänd runt och fräs någon minut.
Lägg över och packa ihop paprikablandningen i en rengjort glasburk ca 0,75 liter och fyll på med olivolja så att det täcker.
Sätt på lock och låt svalna.
Ställ in i kylen och låt helst stå ett dygn att få smak.
Håller sig oöppnad i några veckor i kylen om paprikan är täckt med olja.
Den marinerad och grillade paprikan är klar att njutas.
Riv zucchini, morötter, halloumi och blanda med kokt pasta, halloumi , morötter, zucchini valfri mängd beroende på pastan
Ta i en liten burk röd pesto, 3- 4 matskedar créme fraiche, pinjenötter, salt och peppar, låt det stå och värma en stund.
Antal: 2 portioner
Ingredienser:
Kycklingfärsgryta:
0.5 st Purjolök
1 msk Färsk ingefära
1 st klyftor Vitlök Vanlig
0.5 st Chilipeppar Röd
0.5 msk Rapsolja
300 g Kycklingfärs
0.5 msk Fisksås - Asiatisk
0.5 msk Japansk soja
150 ml Kokosgrädde
0.5 dl Vatten
65 g Färsk bladspenat
0.5 st Lime
1 krm Salt Fint
1 krm Svartpeppar Malen
Tillbehör:
200 g Shiratakinudlar
0.5 st Lime
Gör så här:
Kycklingfärsgryta:
Finhacka purjolöken och skölj den noga.
Skala och riv ingefära och vitlök.
Skölj och finhacka chili.
Hetta upp olja i en stekpanna och fräs kycklingfärsen genomstekt.
Tillsätt purjo, ingefära, vitlök och chili och fräs ytterligare tills löken har mjuknat.
Tillsätt fisksås, soja, kokosgrädde och vatten och låt puttra i 5 min.
Tillsätt spenat och limesaft.
Vänd runt och smaka av med salt och peppar.
Tillbehör:
Koka upp vatten till nudlarna.
Värm nudlarna 30 sek.
Sila av vattnet och lägg upp nudlar och gryta i djupa tallrikar.
Servera med en limeklyfta.
Ingredienser:
1 jalapeno
2 rödlökar
0,5 dl limesaft
1 dl apelsinsaft
2 krm svartpeppar
0,5 tsk salt
Gör så här:
Skala, halvera och strimla rödlöken.
Täck löken med vatten i en kastrull och koka den mjuk i någon minut.
Häll av löken.
Dela och kärna ur jalapeno.
Hacka den fint.
Blanda lök, jalapeno, limesaft, apelsinsaft, peppar och salt i en glasburk.
Förvara i kylen. Den kan ätas direkt men blir godare efter någon dag.
1933 (Torsdag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Bräckt salt kött med potatis, kokta rödbetor med grädde. Kaffe eller te, marmelad eller honung, vetebröd.
Middag: Ärter med fläsk. Tunna pannkakor med sylt.
1934 (Fredag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Smålandssoppa med potatis, rest av plättar. Kaffe eller te, marmelad eller honung, vetebröd.
Middag: Ansjovisspäckad torsk med kokt potatis och persiljesås. Skorppudding.
1979 (Fredag)
Middag: Stekta köttbullar, rårivna morötter blandade med strimlad purjolök, mjölkstuvade makaroner. Skivade apelsiner med hackade nötter.
2011 (Onsdag)
Köksalmanack
Middag: Sila buljongen från 1 stor burk fiskbullar i en kastrull. Vispa i 2 dl matyoghurt, saft och rasp av 1/2 citron. Klipp gräslök i, potatis till och lättkokta grönsaksaker.
Dela färdiga petit chouxer, fyll med rårörda hjorton oc skiva banan, ev grädde.
Antal: 2 portioner
Ingredienser:
1 gul paprika i bitar
1 bit zucchini, i bitar
Lite broccolibuketter i bitar
1 röd lök, i bitar
2-4 hackade vitlöksklyftor
2-4 hackad färsk chilli
4 normalstora tomater, i bitar
4 msk tomatpuré
2 dl vatten
Salt och peppar
Kokt bulgur
Falafel
Gör så här:
Börja med att fräsa alla grönsaker utom tomaterna i lite olivolja några minuter.
Lägg i tomaterna och rör om.
Häll i tomatpurén och rör om och häll därefter i vattnet.
Låt ragun koka ca 15-20 minuter.
Krydda med salt och peppar.
Serveras med bulgur och falafel.
Antal: 4 portioner
Ugn: 175 grader, ca 10-15 minuter
Ingredienser:
Wallenbergare:
500 g Köttfärs - Nöt
4 st Ägg
1 tsk Salt Fint
2 krm Svartpeppar Malen
2 dl Vispgrädde
1 msk Olivolja
Tillbehör:
700 g Potatis
1 krm Salt Fint
75 g Mat & Bak Smör
250 g Gröna Ärtor Frysta
4 msk Rårörda Lingon
Gör så här:
Värm ugnen till 175 grader.
Tillbehör:
Skala potatisen och koka i saltat vatten.
Wallenbergare:
Blanda färsen med äggulor, salt och peppar.
Tillsätt lite grädde i taget under kraftig vispning eller mixning och blanda till en jämn smet.
Forma 4 stora biffar eller 8 lite mindre biffar.
Hetta upp olja i en stekpanna och bryn wallenbergarna ca 2 min/sida.
Sätt in stekpannan i ugnen eller lägg över wallenbergarna på ett ugnssäkert fat.
Stek klart i ugnen i ca 10-15 min, beroende på storlek.
Torka ur stekpannan.
Tillbehör:
Smält smöret i stekpannan.
Låt stå och puttra tills det antar en gyllenbrun färg och får en nötaktig doft.
Häll över de brynta smöret i en såsskål.
Sjud ärtorna i vatten i en kastrull på spisen så att de blir varma.
Sila av vattnet och lägg upp ärtorna i en skål.
Servera wallenbergarna med kokt potatis, ärtor, brynt smör och rårörda lingon.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|