Alla inlägg under november 2013

Av Maria - 29 november 2013 08:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Köttspett:

600 g oxfilé

1 vitlöksklyfta

½ msk chilipulver

1 tsk spiskummin

1 msk starkt paprikapulver

½ dl rödvinsvinäger

½ dl rapsolja


Tillbehör:

2 avokador

Sambal oelek

Lime


Chilisås:

1½ dl créme fraiche

2 msk sambal oelek

Salt

Peppar


Gör så här:

Köttspetten:

Skär oxfilén i bitar.

Blanda riven eller pressad vitlök, chilipulver, spiskummin, paprikapulver, vinäger och olja i en skål.

Lägg köttet att marinera och låt stå ett tag, gärna ett par timmar.


Chilisås:

Blanda créme fraiche med sambal oelek och smaka av med salt och peppar.


Dela avokadorna och fördela såsen över avokadorna och lägg gärna på lite extra sambal oelek.

Trä köttet på spett och grilla på utegrill eller i grillpanna.

Servera med avokadorna och några bitar lime att pressa över spetten.

ANNONS
Av Maria - 29 november 2013 06:45

Antal: ca 40 bullar

Jäsning: 1 timme + 30 minuter

Ugn: 225 grader, 10-12 minuter


Ingredienser:

Bulldeg: 

150 g smör

5 dl mjölk

½ g (1 pkt) saffran

50 g jäst för söta degar

½ tsk salt

1½ dl strösocker

13-15 dl vetemjöl


Fyllning:

Rivet skal och saft av 2 apelsiner

3 dl russin

100 g rumstempererat smör

½ dl strösocker

1-2 msk vetemjöl

150 g mandelmassa


Topping:

1 ägg

150 g mandelspån

3 msk pärlsocker


Gör så här:

Smält smöret i en kastrull.

Tillsätt mjölk och saffran och låt vätskan bli fingervarm.

Smula ner jästen i en bunke och blanda med degvätskan.

Blanda ner salt, socker och vetemjöl.

Spara lite av mjölet till utbakningen.

Arbeta degen smidig i ca 10 minuter.

Låt den sedan jäsa i ca 1 timme eller tills den är dubbelt så stor.


Häll sedan apelsinsaften i en liten kastrull tillsammans med russinen.

Låt koka upp och sedan svalna.


Mjöla bakbordet och stjälp upp degen.

Knåda den fast och smidig.

Dela degen i två lika stora bitar.

Kavla ut varje del till en rektangel, ca 30*50 cm.

Rör samman det mjuka smöret, rivet apelsinskal, strösocker och mandelmassa.

Fördela krämen på de två degplattorna.

Krama ur russinen och strö dem över mandelmasskrämen.

Pudra över 1-2 msk vetemjöl.

Rulla samman från långsidan.

Skär rullen i 2-3 cm tjocka skivor och lägg dem i pappersformar.

Låt jäsa i ytterligare 30 minuter.


Sätt ugnen på 225 grader.

Pensla bullarna med det uppvispade ägget och strö över mandelspån och/eller pärlsocker.

Grädda bullarna i 10-12 minuter eller tills de fått fin färg.

Bakat · Jul
ANNONS
Av Maria - 28 november 2013 18:30




Antal: Ca 25 stycken

Jäsning: ca 3 timmar + 45 minuter

Ugn: 225 grader, ca 8 minuter


Ingredienser:
Dag 1:

2 msk vodka eller konjak

1 msk strösocker

1 g saffran (2 pkt)


Dag 2:

25 g jäst

5 dl mjölk, kylskåpskall

Ca 14 dl vetemjöl special

2 1/4 dl strösocker

150 g smör, kylskåpskallt

1 tsk salt


Fyllning & pensling:

Ca 100 g smör, rumsvarmt

1 ägg, lätt uppvispat

½ dl strösocker

½ dl osaltade pistaschnötter, finhackade


Gör så här:

Dag 1:

Häll vodka eller konjak och strösocker i en liten glasburk.

Tillsätt saffran, sätt på ett tättslutande lock och vicka burken litegrann så att allting blandas.

Låt stå i minst 8  timmar, gärna längre.


Dag 2:

Häll alla ingredienser samt saffranslag i bunke till en köksassistent.

Knåda degen i ca 10 minuter.

Låt den jäsa under bakduk i ca 3 timmar.


Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela varje bit till en rund bulle och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.

Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 45 minuter.


Sätt ugnen på 225 grader.

Tryck ett djupt hål i varje bulle med ett mjölat finger.

Lägg en klick smör i varje.

Pensla bullarna med ägg.

Strö ca ½ tsk strösocker i vajre hål.

Strö på pistaschnötter.

Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 8 minuter.


Tips!

Du kan även kalljäsa bulldegen i kylskåp över natten.

Minska då jästmängden till 15-20 gram.




Bakat · Jul · Saffran
Av Maria - 28 november 2013 17:45

Antal: 4-6 portioner


Ingredienser:
4 huvud minihjärtsallad

200-300 g rödkål

1-2 vinteräpplen

200 g lagrad cheddarost

1 dl pekannötter


Dressing:
3 msk olivolja

1 msk dijonsenap

1 msk vitvinsvinäger

1 tsk honung

Salt

Peppar


Gör så här:
Dela salladen i blad.

Strimla rödkålen fint, gärna med en osthyvel.

Skär äpplena i tunna klyftor och osten i små kuber eller strimlor.

Varva sallad, kål, äpplen, ost och nötter.

Rör ihop ingredienserna till dressingen och ringla den över salladen.

Av Maria - 28 november 2013 15:45




Antal: 8 bufféportioner


Ingredienser:

100 g cheddar, riven

3 msk créme fraiche

1 äpple, rivet

Salt

Svartpeppar


Gör så här:

Blanda ost, créme fraiche och äpple.

Smaka av med salt och peppar.


Har du kommit över en stiltonost kan du blanda lite av den i stället.




Av Maria - 28 november 2013 13:15




Antal: 70 stycken

Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp

Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter


Ingredienser:

5 dl vetemjöl

1 1/4 dl socker

200 g margarin eller smör


Nougat:

4 msk socker

½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) hackad mandel


Gör så här:

Förberd nougaten.

Smält sockret i en liten stekpanna.

Tillsätt mandeln.

Häll upp massan på en plåt eller dylikt.

Låt den kallna.

Krossa den sedan i små bitar.


Blanda det mesta av mjölet, sockret, matfettet och nougaten till en smidig deg.

Enklast och snabbast går det i en matberedare.

Tillsätt resten av mjölet om det behövs.

Forma degen till längder i pyramidform, 35 cm långa och 6 cm höga.

Linda in dem i plastfolie och låt dem ligga i kylskåpet ett par timmar eller över natten.


Skär längderna i ca 1 cm tjocka skivor.

Lägg dem på smorda plåtar eller bakplåtspapper.


Gräddning:

Grädda kakorna mitt i ugnen i 175-200 grader, 10-12 minuter eller tills de fått vacker guldgul färg.


Förvaring:

I burk ca 1 månad.

I frys 3-4 månader.




Av Maria - 28 november 2013 10:00

Antal: 6 portioner

Ugn: 225 grader, ca 30 minuter


Ingredienser:

3 ägg
1 kg risgrynsgröt
1½ dl vispgrädde
½ dl strösocker
50 g mandelspån
½ g saffran
1 tsk vaniljpulver
1/4 tsk salt
1 msk smör, till formen

 

Till servering:

Sylt

Vispgrädde

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°.

Vispa lätt upp äggen i en bunke och tillsätt resten av ingredienserna.

Rör om till en jämn smet.

Häll smeten i en smord ugnsform, ca 3 cm upp på kanten.

Grädda mitt i ugnen ca 30 min.

Servera ljummen med lättvispad grädde och sylt.

Av Maria - 27 november 2013 18:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 vaniljstång
3 dl vispgrädde
500 g risgrynsgröt
2 apelsiner, till servering

 

Hallonsås:

225 g frysta hallon
½ dl honung
½ tsk kardemummakärnor, mortlade

 

Gör så här:

Dela vaniljstången och skrapa ut fröna med en liten kniv.

Vispa grädden med vaniljfröna och vänd ihop med risgrynsgröten.


Hallonsås:

Koka upp hallon, honung och kardemumma.

Låt koka ca 5 min utan lock, så att en del av vätskan kokar bort.

Skär bort skalet, inklusive det vita, på apelsinerna och skär ut hinnfria klyftor.

Varva risgrynsgrädde, hallonsås och apelsinklyftor i en skål.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< November 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se