Alla inlägg under november 2013
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Köttspett:
600 g oxfilé
1 vitlöksklyfta
½ msk chilipulver
1 tsk spiskummin
1 msk starkt paprikapulver
½ dl rödvinsvinäger
½ dl rapsolja
Tillbehör:
2 avokador
Sambal oelek
Lime
Chilisås:
1½ dl créme fraiche
2 msk sambal oelek
Salt
Peppar
Gör så här:
Köttspetten:
Skär oxfilén i bitar.
Blanda riven eller pressad vitlök, chilipulver, spiskummin, paprikapulver, vinäger och olja i en skål.
Lägg köttet att marinera och låt stå ett tag, gärna ett par timmar.
Chilisås:
Blanda créme fraiche med sambal oelek och smaka av med salt och peppar.
Dela avokadorna och fördela såsen över avokadorna och lägg gärna på lite extra sambal oelek.
Trä köttet på spett och grilla på utegrill eller i grillpanna.
Servera med avokadorna och några bitar lime att pressa över spetten.
Antal: ca 40 bullar
Jäsning: 1 timme + 30 minuter
Ugn: 225 grader, 10-12 minuter
Ingredienser:
Bulldeg:
150 g smör
5 dl mjölk
½ g (1 pkt) saffran
50 g jäst för söta degar
½ tsk salt
1½ dl strösocker
13-15 dl vetemjöl
Fyllning:
Rivet skal och saft av 2 apelsiner
3 dl russin
100 g rumstempererat smör
½ dl strösocker
1-2 msk vetemjöl
150 g mandelmassa
Topping:
1 ägg
150 g mandelspån
3 msk pärlsocker
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt mjölk och saffran och låt vätskan bli fingervarm.
Smula ner jästen i en bunke och blanda med degvätskan.
Blanda ner salt, socker och vetemjöl.
Spara lite av mjölet till utbakningen.
Arbeta degen smidig i ca 10 minuter.
Låt den sedan jäsa i ca 1 timme eller tills den är dubbelt så stor.
Häll sedan apelsinsaften i en liten kastrull tillsammans med russinen.
Låt koka upp och sedan svalna.
Mjöla bakbordet och stjälp upp degen.
Knåda den fast och smidig.
Dela degen i två lika stora bitar.
Kavla ut varje del till en rektangel, ca 30*50 cm.
Rör samman det mjuka smöret, rivet apelsinskal, strösocker och mandelmassa.
Fördela krämen på de två degplattorna.
Krama ur russinen och strö dem över mandelmasskrämen.
Pudra över 1-2 msk vetemjöl.
Rulla samman från långsidan.
Skär rullen i 2-3 cm tjocka skivor och lägg dem i pappersformar.
Låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla bullarna med det uppvispade ägget och strö över mandelspån och/eller pärlsocker.
Grädda bullarna i 10-12 minuter eller tills de fått fin färg.
Antal: Ca 25 stycken
Jäsning: ca 3 timmar + 45 minuter
Ugn: 225 grader, ca 8 minuter
Ingredienser:
Dag 1:
2 msk vodka eller konjak
1 msk strösocker
1 g saffran (2 pkt)
Dag 2:
25 g jäst
5 dl mjölk, kylskåpskall
Ca 14 dl vetemjöl special
2 1/4 dl strösocker
150 g smör, kylskåpskallt
1 tsk salt
Fyllning & pensling:
Ca 100 g smör, rumsvarmt
1 ägg, lätt uppvispat
½ dl strösocker
½ dl osaltade pistaschnötter, finhackade
Gör så här:
Dag 1:
Häll vodka eller konjak och strösocker i en liten glasburk.
Tillsätt saffran, sätt på ett tättslutande lock och vicka burken litegrann så att allting blandas.
Låt stå i minst 8 timmar, gärna längre.
Dag 2:
Häll alla ingredienser samt saffranslag i bunke till en köksassistent.
Knåda degen i ca 10 minuter.
Låt den jäsa under bakduk i ca 3 timmar.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela varje bit till en rund bulle och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Tryck ett djupt hål i varje bulle med ett mjölat finger.
Lägg en klick smör i varje.
Pensla bullarna med ägg.
Strö ca ½ tsk strösocker i vajre hål.
Strö på pistaschnötter.
Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 8 minuter.
Tips!
Du kan även kalljäsa bulldegen i kylskåp över natten.
Minska då jästmängden till 15-20 gram.
Antal: 4-6 portioner
Ingredienser:
4 huvud minihjärtsallad
200-300 g rödkål
1-2 vinteräpplen
200 g lagrad cheddarost
1 dl pekannötter
Dressing:
3 msk olivolja
1 msk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk honung
Salt
Peppar
Gör så här:
Dela salladen i blad.
Strimla rödkålen fint, gärna med en osthyvel.
Skär äpplena i tunna klyftor och osten i små kuber eller strimlor.
Varva sallad, kål, äpplen, ost och nötter.
Rör ihop ingredienserna till dressingen och ringla den över salladen.
Antal: 8 bufféportioner
Ingredienser:
100 g cheddar, riven
3 msk créme fraiche
1 äpple, rivet
Salt
Svartpeppar
Gör så här:
Blanda ost, créme fraiche och äpple.
Smaka av med salt och peppar.
Har du kommit över en stiltonost kan du blanda lite av den i stället.
Antal: 70 stycken
Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp
Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter
Ingredienser:
5 dl vetemjöl
1 1/4 dl socker
200 g margarin eller smör
Nougat:
4 msk socker
½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) hackad mandel
Gör så här:
Förberd nougaten.
Smält sockret i en liten stekpanna.
Tillsätt mandeln.
Häll upp massan på en plåt eller dylikt.
Låt den kallna.
Krossa den sedan i små bitar.
Blanda det mesta av mjölet, sockret, matfettet och nougaten till en smidig deg.
Enklast och snabbast går det i en matberedare.
Tillsätt resten av mjölet om det behövs.
Forma degen till längder i pyramidform, 35 cm långa och 6 cm höga.
Linda in dem i plastfolie och låt dem ligga i kylskåpet ett par timmar eller över natten.
Skär längderna i ca 1 cm tjocka skivor.
Lägg dem på smorda plåtar eller bakplåtspapper.
Gräddning:
Grädda kakorna mitt i ugnen i 175-200 grader, 10-12 minuter eller tills de fått vacker guldgul färg.
Förvaring:
I burk ca 1 månad.
I frys 3-4 månader.
Antal: 6 portioner
Ugn: 225 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
3 ägg
1 kg risgrynsgröt
1½ dl vispgrädde
½ dl strösocker
50 g mandelspån
½ g saffran
1 tsk vaniljpulver
1/4 tsk salt
1 msk smör, till formen
Sylt
Vispgrädde
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°.
Vispa lätt upp äggen i en bunke och tillsätt resten av ingredienserna.
Rör om till en jämn smet.
Häll smeten i en smord ugnsform, ca 3 cm upp på kanten.
Grädda mitt i ugnen ca 30 min.
Servera ljummen med lättvispad grädde och sylt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 vaniljstång
3 dl vispgrädde
500 g risgrynsgröt
2 apelsiner, till servering
225 g frysta hallon
½ dl honung
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
Gör så här:
Dela vaniljstången och skrapa ut fröna med en liten kniv.
Vispa grädden med vaniljfröna och vänd ihop med risgrynsgröten.
Hallonsås:
Koka upp hallon, honung och kardemumma.
Låt koka ca 5 min utan lock, så att en del av vätskan kokar bort.
Skär bort skalet, inklusive det vita, på apelsinerna och skär ut hinnfria klyftor.
Varva risgrynsgrädde, hallonsås och apelsinklyftor i en skål.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | ||||
|