Alla inlägg under december 2013

Av Maria - 11 december 2013 07:15




Antal: 1 bröd

Ugn: 175 grader, ca 45 minuter


Ingredienser:
100 g rumsvarmt smör eller margarin

1 dl Farinsocker

2 ägg

2½ dl gräddfil

4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk bikarbonat

2 dl kokosflingor

1 dl russin


Till formen:

Smör eller margarin

Vetemjöl


Garnering:

1 dl cashewnötter


Gör så här:
Rör matfett och socker smidigt.

Rör i äggen.

Tillsätt övriga ingredienser.

Häll upp smeten i en smord och mjölad form, 1½–2 liter.

Strö på nötterna.

Grädda mitt i ugnen i 175 °C i cirka 45 minuter.

Låt svalna i formen.




Av Maria - 10 december 2013 20:15

Antal: ca 40 stycken

Ugn: 175-200 grader, 8-10 minuter


Ingredienser:

1 3/4 dl brun farin eller strösocker

2 dl sirap

½ tsk malda pomeransskal

1½ tsk mald kanel

½ tsk malda nejlikor

1 tsk mald ingefära

75 g smör eller margarin

2 ägg

3/4 dl gräddfil

1 msk bikarbonat

400 g (ca 6 3/4 dl) vetemjöl


Garnering:
Skållad halverad mandel


Gör så här:
Koka upp farin eller strösocker, sirap och kryddor i en kastrull.

Tillsätt fettet och rör om så att det smälter.

Låt blandningen svalna.

Tillsätt sedan de uppvispade äggen, gräddfil, bikarbonat och mjöl och låt degen vila över natten.


Forma degen till små klickar (ca 1 msk smet) med hjälp av två skedat och lägg dem glest på väl smord plåt.

Stick ner en bit mandel i mitten.

Grädda i 175-200 grader 8-10 minuter.

Lossa pepparkakorna försikigt medan de är varma.

Låt dem kallna under bakduk.

Av Maria - 10 december 2013 11:00

Frukost: Keso med jordgubbar

kcal: 226


Ingredienser:

100 g keso 4%

100 g jordgubbar

2 msk hackade hasselnötter


Gör så här:

Varva keso och jordgubbar i en skål.

Toppa med nötterna.


Lunch/Middag: Nätmelon med parmaskinka

kcal: 283


Ingredienser:

100 g nätmelon

100 g parmaskinka


Gör så här:

Dela melonen och lägg upp med skinka på ett fint fat.

Av Maria - 10 december 2013 08:15

Antal: 1 mjuk kaka

Ugn: 150-175 grader, ca 1 timme


Ingredienser:
75 g smör eller margarin

2 dl brun farin eller strösocker

2 ägg

3 dl vetemjöl

1½ tsk bakpulver

1 tsk kanel

½ tsk nejlikor

1 tsk ingefära

1½ dl grädde eller gräddfil

2 msk apelsinmarmelad


Gör så här:

Rör smör och farin eller strösocker poröst.

Tillsätt äggen ett i sänder.

BLanda mjöl, bakpulver och kryddor och rör ner det omväxlande med grädden eller gräddfilen.

Tillsätt marmeladen.

Häll smeten i väl smord och bröad form, rymd ca 1½ liter.

Grädda i 150-175 grader tills kakan känns torr, ca 1 timme.

Låt kallna på galler under bakduk.

Av Maria - 10 december 2013 06:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

150 g skuren grönkål
1 dl crème fraiche (med ingefära och chili)
salt och peppar


Gör så här:

Koka upp en stor kastrull med vatten och koka sedan kålen 2 minuter.

Spola kålen kall och låt den rinna av.
Blanda kålen med crème fraichen och smaksätt med salt och peppar.

Av Maria - 10 december 2013 06:00

Antal: ca 30 bollar


Ingredienser:

250 g mjuka torkade fikon

100 g mandelmassa

3 msk kakao

50 g smör

2 dl kokosflingor eller mandelspån


Gör så här:

Skär av det hårda skaftet från fikonen.

Skär fikon och mandelmassa i mindre bitar.

Blanda samman fikon, mandelmassa och kakao.

Kör till en smet i matberedaren.

Tillsätt smöret och kör en stund till.

Rulla små bollar.

Häll ut kokos eller mandelspån på en tallrik och rulla bollarna däri.

Förvara bollarna i kylen.


Tips:

Tillsätt gärna 2 msk ljus rom.

Rom passar bra i smak till både choklad och mandel.

Av Maria - 9 december 2013 20:15

Antal: ca 175 stycken

Ugn: 225 grader, 5-7 minuter


Ingredienser:
250 g smör eller margarin

2 dl socker

1½ dl sirap

1 tsk mald kanel

1 tsk mald ingefära

1 dl hackad sötmandel

1½ tsk bikarbonat

8-9 dl vetemjöl


Gör så här:

Rör fettet mjukt, tillsätt socker och sirap och rör ytterligare en stund.

Blanda ner kryddor, mandel, bikarbonat och mjöl.

Arbeta degen smidig och rulla ut den till längder, 3-4 cm tjocka.

Låt degen vila på kall plats under natten.


Skär sedan längderna i tunna skivor, som läggs på smord plåt.

Grädda i 225 grader 5-7 minuter.

Låt pepparkakorna kallna på plåten.

Av Maria - 9 december 2013 18:15




Antal: 8 snackportioner


Ingredienser:
150 g ädelost

3 msk créme fraiche

Svartpeppar

5 pepparkakor


Gör så här:

Mosa osten med créme fraiche.

Smaka av med svartpeppar.

Rulla till små bollar.

Smula eller krossa pepparkakorna.

Rulla ostbollarna i pepparkakssmulet.


Den klassiska kombon av pepparkaka och mögelost i ny tappning.

Servera eventuellt med en bit päron till varje boll.




Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< December 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards