Alla inlägg under december 2013
Frukost: Kanelpannkakor
kcal: 203
Ingredienser:
1 ägg
1 msk kesella
1/2 msk fiberhusk
Kanel
1 msk smör
Gör så här:
Smält smöret i stekpanna.
Vispa ihop ägg, kesella, fiberhusk och kanel i en skål.
Låt svälla ett par minuter.
Vänd ner smeten i stekpannan och stek ungefär en minut.
Vänd på pannkakan och tryck till den med stekspaden så att den blir plattare.
Stek färdigt.
Strö över med kanel.
Lunch/Middag: Nötfärswok
kcal: 298
Ingredienser:
100 g nötfärs
70 g finstrimlad vitkål
70 g finstrimlad morot
1/2 pressad vitlöksklyfta
1/4 röd finhackad chilipeppar
1 tsk soja
1 msk smör
Salt
Paprikapulver
Curry
Gör så här:
Stek, färs, vitkål, motor, vitlök, chilipeppar i lite smör.
Krydda med salt, paprikapulver och curry.
Tillsätt soja och blanda runt väl.
Ingredienser:
1-2 st juläpplen
2 cm purjolök
Smör till stekning
2 tsk curry
2 dl majonnäs
1 dl gräddfil
6 st sillfiléer (färdiginlagd sill på burk)
TILL DEKORATION:
1 st äpple
0,5 st rödlök
Gör så här:
Tärna äpplen och purjolök fint.
Fräs mjuka i smör.
Tillsätt curry och fräs lite till.
Blanda ner curryfräset i majonnäsen och gräddfilen.
Skär de avrunna sillfiléerna i gaffelbitar.
Blanda ner sillbitarna.
Dekorera med fintskurna äpplen och lite rödlök.
Ugn: 160 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
100 g oskållad mandel
100 g hasselnötter
50 g pistagenötter
1 tsk kanel
1 dl vetemjöl
1 dl honung
1,5 dl socker
100 g mörk choklad (obs! inte blockchoklad)
Gör så här:
Värm ugnen till 160 grader.
Fodra en ugnsfast form ca 20x20 cm med bakplåtspapper.
Vik till hörnen.
Blanda 1 dl honung med 1.5 dl socker.
Smält försiktigt så att honungen smälter.
Koka sedan 1 minut.
Ta bort kastrullen från plattan.
Bryt ner 100 g mörk choklad.
När chokladen smält, rör i resten av ingredienserna.
Slå i nötsmeten i ugnsformen.
Grädda i 30 minuter.
Låt kallna och skär i bitar.
Ingredienser:
600 g mandelmassa
200 g Odense nougat
2 msk konjak
150 g mörk choklad
Lite smör
1 dl kakaopulver
Gör så här:
Riv mandelmassan och blanda med konjaken.
Skär nougaten i små kuber.
Rulla kulor av mandelmassan med nougat i mitten.
Ställ på plåt.
Smält chokladen och lite smör på tallrik över en kokande vattenkastrull.
Vänd kulorna i chokladsmeten med hjälp av två gafflar.
Lyft kulorna och ställ på bakplåtspapper.
Pudra över rikligt med kakao.
Ugn: 200 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
Kastanjer
Grovt salt
Servering:
Smör
Citron, saften
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Fyll ett ugnsfast fat med grovt salt.
Skär ett kryss i kastanjens toppiga sida.
Borra ner dem i saltet med krysset uppåt.
Rosta i ugnen i ca 200 grader i 30 minuter.
Skalas med fingrarna och äts med smör med lite citron i.
Ingredienser:
4 matjessillfiléer
1 liten rödlök
1 msk finhackad dill
Lag:
1 msk vinäger
1 msk matolja
2 msk socker
1 dl tomatjuice
5 krossade svartpepparkorn
1-2 msk sherry
Gör så här:
Skär sillfiléerna i bitar och lägg upp dem på ett fat.
Blanda alla ingredienserna till lagen.
Häll den över sillen.
Täck över fatet och låt det stå i kylskåp 1 dygn innan sillen serveras.
Skala och skiva löken.
Garnera sillfatet med lök och dill.
Frukost: Fil med frön
kcal: 309
Ingredienser:
3 dl filmjölk (3% fett)
1 tsk linfrön
1 msk pumpafrön
1 msk solrosfrön
Kanel (om så önskas)
Gör så här:
Strö fröna över fil och krydda med kanel.
Lunch/middag: Köttbullar och rödbetssallad
kcal: 291
Ingredienser:
125 g köttbullar av nötfärs
100 g rödbetssallad
Gör så här:
Köp färdiga köttbullar och färdig rödbetssallad i delikatessen på mataffären.
Antal: 25 stycken
Ugn: 175-200 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
125 g smör eller margarin
1 dl socker
½ msk sirap
½ ägg
1 tsk kanel
½ tsk ingefära
½ stött kardemumma
1 tsk bikarbonat
3½-4 dl vetemjöl
12-14 mandlar, skållade och halverade
Gör så här:
Rör matfett, socker och sirap.
Tillsätt ägg, kryddorna och mjölet blandat med bikarbonaten.
Arbeta ihop degen, rulla den till bollar och lägg dem på plåt.
Stick ner en mandelhalva i varje kaka.
Grädda i 175-200 grader ca 10 minuter.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|