Alla inlägg under december 2013
Antal: 8 bufféportioner
Ingredienser:
150 g färska eller frysta tranbär
1 apelsin
1 dl strösocker
Gör så här:
Tina bären om de är frysta.
Riv skalet av apelsinen och pressa ut fruktjuicen.
Mixa bär, apelsin och socker.
Ta eventuellt i mer socker än vad som står i receptet.
En del tycker om den riktigt sura smaken, andra vill gärna mildra den en smula.
Om du blandar röran med en förpackning créme fraiche eller kesella får du en fin sås till desserten, som till en fyllig chokladkaka.
Frukost: Hallonsmoothie på kokosmjölk
kcal: 209
Ingredienser:
1 dl extra creamy kokosmjölk
50 g hallon
Gör så här:
Mixa kokosmjölk och hallon i mixer.
Lunch/middag: Grönsakswok med räkor
kcal: 295
Ingredienser:
80 g broccoli
100 g champinjoner
50 g morot
0,5 msk sesamfrön
80 g räkor
1 msk smör
100 g shiratakinudlar (tunna, fina i princip utan kolhydrater)
1 tsk soja
Salt
Ingefära
Chiliflakes
Gör så här:
Dela broccolin i små buketter, strimla moroten i tunna stavar och skiva champinjonerna.
Fräs alltsammans mjukt tillsammans med smör.
Krydda med salt, chiliflakes och lite ingefära.
Låt nudlarna rinna av i kallt vatten och häll ner dessa bland grönsakerna.
Blanda allt väl.
Strö över sesamfrön före servering.
Antal: 6 portioner
Ugn: 150 grader, ca 30 minuter + 200 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
1½ kg tunna revben (spareribs)
4 dl vatten
2 gula lökar
3 msk flytande honung
3 msk tomatpuré
1 tsk finrivet apelsinskal
Salt
Nymald svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
Lägg revben i plåt med hög kant.
Häll över vatten, lägg i klyftad lök runtom, salta och peppra och täck med folie.
Baka i ugnen ca 30 minuter.
Ta ut och häll av spaden.
Höj ugnsvärmen till 200 grader.
Torka av revbenen och gnid in en blandning av honung, tomatpuré och apelsinskal.
Glasera mitt i ugnen ca 30 minuter.
Skär i mindre bitar.
Antal: ca 12 maränger
Ugn: 100 grader, ca 45 minuter
Ingredienser:
3 äggvitor
½ krm ättikssprit
2 dl strösocker
1 dl polkagrisar
Gör så här:
Sätt ugnen på 100 grader.
Vispa äggvitor och ättikssprit styvt.
Tillsätt sockret i omgångar.
Vispa marängen blank och styv.
Stöt polkagrisarna grovt i en mortel.
Vänd ner dem i smeten, men spara lite till garnering.
Klicka ut smeten på en plåt klädd med bakplåtspapper.
Strö över resten av de krossade polkagrisarna.
Grädda marängerna mitt i ugnen ca 45 minuter tills de känns lätta och torra.
Ta ut och låt marängerna svalna.
Antal: ca 80 stycken
Ugn: 200 grader
Ingredienser:
200 g smör eller margarin
2½ dl strösocker
1 msk sirap
1 tsk stött kardemumma
1 tsk kanel
½ ägg
8 dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat
Gör så här:
Rör smör och socker och tillsätt de övriga ingredienserna - bikarbonaten utrört i ägget.
Forma degen till små bullar direkt i handen och lägg dem på smord plåt.
Tryck till dem lätt med en gaffel.
Grädda i medelvarm ugn, 200 grader.
Antal: 8 bitar
Ingredienser:
4 skivor vitt bröd
2 ägg
1 dl mjölk
1 krm salt
½ tsk vaniljsocker
Smör eller margarin till stekning
½ dl socker
1 tsk kanel
1 msk smör eller margarin
2-3 färska fikon
Gör så här:
Vispa ihop ägg, mjölk, salt och vaniljsocker.
Vänd brödskivorna i blandningen och stek gyllene i smör på båda sidor.
Blanda socker och kanel på en tallrik och vänd de nytstekta skivorna häri.
Skär i trekanter och servera med fikonklyftor.
Frukost: Microbröd med pålägg
kcal: 219
Ingredienser:
1 ägg
15 g philadelphiaost
1,5 msk mandelmjöl
1 skiva rökt eller kokt skinka (20g)
0,5 msk fiberhusk
Två skivor paprika
Örtsalt
Lite peppar
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till microbrödet (ägg, mandelmjöl, fiberhusk) i en halvdjup tallrik.
Micra ca 2-3 minuter.
Låt svalna något och bred sedan på philadelphiaost.
Toppa med skinka och paprika.
Lunch/Middag: Sesampanerad rödspätta med ärtor
kcal: 381
Ingredienser:
150 g rödspätta
1 uppvispat ägg
2 msk sesamfrön
Salt
Peppar
1 msk smör
Citron
1 dl gröna ärtor
Gör så här:
Vänd fiskfileérna i ägget och sedan i sesamfröna.
Stek den panerade fisken i smör i en stekpanna.
Salta och peppra.
Pressa över lite citron.
Servera med gröna ärtor.
Ingredienser:
1 kg cocktailtomater
1 dl salt
3-4 färska timjankvistar
Lag:
2 dl ättiksprit 12%
3 dl vatten
3 dl Strösocker
1 tsk Vaniljsocker
1 kanelstång
1 tsk fintärnad färsk ingefära
3 kryddnejlikor
Gör så här:
Skölj tomaterna.
Dela dem och strö på saltet.
Låt stå kallt i 3-4 timmar.
Spola av saltet och lägg tomaterna på en handduk för att rinna av.
Lägg tomaterna på varma, väl rengjorda burkar.
Lägg i ett par timjankvistar.
Blanda samtliga ingredienser till lagen i en gryta och koka upp.
Skumma.
Sila lagen över tomaterna.
Förslut.
Förvara kallt.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|