Alla inlägg under december 2013
Antal: 16 stycken
Ingredienser:
4 skivor kavring
4 hårdkokta ägg
3/4 dl créme fraiche
1 msk skånsk senap
Salt
Peppar
100 g färskrökt lax
Dill
Gör så här:
Skala och hacka äggen fint och rör ihop med créme fraiche och senap.
Smaka av med salt och peppar.
Kantskär brödskivorna och dela i fyra bitar.
Klicka fyllningen på brödbitarna.
Strimla laxen och snurra ihop en bit och lägg på varje snitt.
Garnera med dill.
Frukost: Wrap med smak av Italien
kcal: 207
Ingredienser:
1 ägg
1 msk vatten
1 tsk fiberhusk
Salt
Peppar
10 g rucola
20 g lufttorkad skinka
20 g mozzarella (inte light)
50 g tomat
Basilikablad
Gör så här:
Vispa ihop ägg, vatten och fiberhusk i en skål.
Salta och peppra lite.
Låt svälla några minuter.
Smält lite smör i en stekpanna och häll ner smeten.
Stek gyllene på båda sidor.
Bred ut wrapen på en tallrik, lägg på bailika, rucola, mozzarella, skinka och tomat.
Rulla ihop till en wrap.
Lunch/Middag: Strimlad lövbiff med spenatfräs
kcal: 292
Ingredienser:
100 g lövbiff
100 g champinjoner
200 g färsk spenat
1/2 vitlöksklyfta
1 msk smör
Salt
Peppar
Gör så här:
Strimla lövbiffen och stek snabbt i het panna.
Salta och peppra.
Dela chaminjonerna i fyra delar och stek i lite smör.
När svampen fått fin färg, tillsätt spenat och fräs ytterligare lite.
Salta och peppra.
Lägg på tallriken med den strimlade lövbiffen ovanpå.
Ingredienser:
1 st ägg
1 dl mjölk
1 dl mjöl
Olja för fritering
Du behöver även ett struvjärn
Gör så här:
Blanda ihop ingredienserna till en slät ”pannkakssmet”.
Hetta upp oljan och för ner struvjärnet så att det blir varmt.
Ta upp järnet och doppa det i smeten, se till att inte ovansidan täcks av smet, då lossnar inte struvorna från järnet.
Fritera till fin färg.
Ta upp järnet och knacka lätt så att struvan lossnar.
Låt rinna av på hushållspapper.
Ugn: 175-200 grader, ca 50 minuter
Ingredienser:
4½ dl brun farin
2 ägg
2 tsk finstött kanel
1 tsk finstött kardemumma
1½ dl tjock grädde gärna gräddfil
100 g smör eller margarin
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Gör så här:
Socker och ägg blandas i en bunke och får stå en stund.
Blandningen vispas kraftigt, tills den blir tjock och porös.
Kryddor, grädde och smält avsvalnat smör tillsätts.
Bakpulvret och mjölet blandas och tillsätts.
Rör om till jämn smet.
Häll smeten i smord bröad form och grädda i 175-200 grader ungefär 50 minuter.
Antal: 8 snackportioner
Ugn: 175 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
5 dl blandade nötter
1 tsk chilipulver
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 msk farinsocker
1 tsk salt
2 msk olja
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Hacka eventuellt nötterna grovt.
Blanda kryddor med nötter och olja på bakplåtspapper i ugnsfast form.
Rosta nötterna ca 15 minuter.
Rör gärna om ett par gånger.
Ta de nötter du har över från julbaket.
Mandlar går förstår också bra!
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
ca 300 g rimmad lax
2 dl skalade räkor i lake, avrunna
1 liten rödlök
3 msk forellrom
3 msk krusbladig persilja, finhackad
Sås:
½ citron, saften
1 tsk finriven ingefära
½ msk råsocker
4 msk rapsolja
Till garneing:
2 msk forellrom
1 citronskiva
Gör så här:
Skär laxen i små bitar.
Hacka räkorna.
Skala och finhacka löken.
Blanda ihop lax, räkor, lök, forellrom och persilja.
Vispa ihop ingredienserna till såsen i en bunke.
Ringla den över lax- och räkblandningen.
Fördela tartaren i små serveringsglas.
Garnera med rommen och citronskivan delad i små bitar.
Frukost: Gröt på mandelmjöl
kcal: 228
Ingredienser:
1 ägg
1/2 dl kokosmjölk
1 msk mandelmjöl
1 bittermandel
1/2 krm vainilla bourbon (ekologiskt vaniljpulver)
Bär
Gör så här:
Vispa ihop ägg, kokosmjölk, mandelmjöl, riven bittermandel och vaniljpulver i kastrull.
Låt koka ihop till önskad grötkonsistens.
Häll upp i tallrik och dekorera med några bär.
Lunch/Middag: Varmrökt lax med grönsaker
kcal: 274
Ingredienser:
100 g varmrökt lax
1/2 avokado
2 msk gräddfil
Gräslök
Örtsalt
Peppar
100 g rädisor
Gör så här:
Blanda gräddfilen med gräslök, salt och peppar.
Lägg upp tillsammans med laxen och avokadohalvan.
Ingredienser:
2 dl russin
10 st fikon, mjuka
10 st katrinplommon eller aprikoser, mjuka
1-2 msk vatten
0,5 tsk citronskal
2 dl kokosflingor
Gör så här:
Kör alltsammans i en matberedare till en jämn smet.
Forma smeten till stänger och rulla dem i kokosflingor.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|