Alla inlägg under december 2013
Ugn: 150-175 grader, ca 1 timme
Ingredienser:
75 g smör eller margarin
2 dl brun farin eller strösocker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 tsk kanel
½ tsk nejlikor
1 tsk ingefära
1½ dl grädde eller gräddfil
2 msk apelsinmarmelad
Gör så här:
Rör smör och farin eller strösocker poröst.
Tillsätt äggen ett i sänder.
Blanda mjöl, bakpulver och kryddor och rör ner det omväxlande med grädden eller gräddfilen.
Tillsätt marmeladen.
Häll smeten i väl smord och bröad form, rymd ca 1½ liter.
Grädda i 150-175 grader tills kakan känns torr, ca 1 timme.
Låt kallna på galler under bakduk.
Antal: ca 30 stycken
Ugn: 200 grader, 12-15 minuter
Ingredienser:
1½ dl hasselnötter
200 g smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 dl (180 g) vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl lingonsylt
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Ställ ut 30 stora pappersformar på en plåt.
Mixa först nötter, smör, strösocker och vaniljsocker i en matberedare.
Häll i mjöl och bakpulver och kör till en deg.
Rulla ut degen till en längd och dela den i 30 bitar.
Rulla till kulor och lägg i pappersformar.
Gör en fördjupning i varje kaka och lägg i en klick sylt.
Grädda i mitten av ugnen 12 -15 minuter.
Frukost: Lax och grön sparris
kcal: 296
Ingredienser:
125 g rökt lax
125 g sparris
Smör
Flingsalt
Gör så här:
Stek sparrisen i lite smör.
Strö över flingsalt.
Servera med lax.
Lunch/Middag: Pytt i panna på nytt vis
kcal: 305
Ingredienser:
100 g zucchini
1/2 gul lök
100 g morot
100 g champinjoner
1 msk smör
100 g kassler
Salt
Peppar
Smör
Gör så här:
Tärna allt i lika stora bitar.
Stek i smör.
Krydda med salt och peppar.
Ingredienser:
6 st matjessillfiléer, stora
100 g rödvinsbärs gelé
1 msk Ättika 12%
1 dl vatten
1 dl tomatketchup
2 msk kapris, stora
1 st rödlök, finskuren
Gör så här:
Vattna ur sillfiléerna ca 2 timmar.
Låt rinna av.
Smält gelén med vatten och ättika i en kastrull.
Tillsätt ketchup låt svalna.
Skär sillen i 2 cm skivor.
Vänd ned i såsen låt vila i kylen en stund.
Antal: 2 glas
Ingredienser:
2 äggulor
4 msk strösocker
4 dl mjölk
1 kanelstång
Pressad saft från 1-2 apelsiner
Kanel att strö över
Gör så här:
Vispa äggulor och socker vitt och pösigt.
Koka upp mjlken med kanelstången.
Häll den varma mjölken försiktigt under omrörning över äggsmeten.
Smaksätt med apelsinsaft.
Häll upp i glas, dofta lite kanel över toddyn och servera genast.
En klassiker som också kan spetsas med rom, whisky eller konjak.
Antal: ca 30 stycken
Ugn: 175 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
3 dl sirap
2 dl socker
2 ägg
3 tsk bikarbonat
1½ liter vetemjöl
Gör så här:
Koka upp sirapen och slå den het över sockret.
Rör massan kall och tillsätt äggen, lätt uppvispade.
Blanda bikarbonaten med mjölet och arbeta in detta.
Kavla ut degen ganska tjock (ca 1 cm) och tag ut stora runda kakor.
Grädda i 175 grader ca 15 minuter.
Förvara kakorna med en bit mjukt bröd i burken så håller de sig sega.
Antal: 16 stycken
Ingredienser:
16 rundlar pumpernickel
200-250 g anklevermousse
Fikonmarmelad
Färska fikon
Gör så här:
Lägg en skiva anklevermousse på varje brödskiva.
Toppa med en klick marmelad och garnera med en fikonklyfta.
Antal: ca 20 stycken
Jäsning: 45 minuter + ca 30 minuter
Ugn: 200 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
4 dl mjölk, ev laktosfri
1 msk fiberhusk
1 dl pofiber
2 msk rapsolja
2 msk ljus sirap
1 tsk salt
Ca 6 dl glutenfri mjölmix, ev laktosfri
Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Värm mjölken till 37 grader och vispa ut jästen i den.
Vispa ner fiberhusk och pofiber och låt svälla i 10 minuter.
Tillsätt olja, sirap, salt och mjölmix och arbeta ihop med degkrokar.
Låt jäsa under bakduk i minst 45 minuter.
Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med mjölmix.
Arbeta in lite mer mjölmix tills degen känns hanterbar, men försök att inte ta för mycket.
Kavla ut degen till en platta, ca 1 cm tjock.
Stansa ut bitar med ett pepparkaksmått och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.
Tips!
Vill du ha pepparkakssmak på bröden tillsätter du 1 msk pepparkakskryddor i degen.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|