Alla inlägg under december 2013

Av Maria - 15 december 2013 20:45

Ugn: 150-175 grader, ca 1 timme


Ingredienser:

75 g smör eller margarin

2 dl brun farin eller strösocker

2 ägg

3 dl vetemjöl

1½ tsk bakpulver

1 tsk kanel

½ tsk nejlikor

1 tsk ingefära

1½ dl grädde eller gräddfil

2 msk apelsinmarmelad


Gör så här:
Rör smör och farin eller strösocker poröst.

Tillsätt äggen ett i sänder.

Blanda mjöl, bakpulver och kryddor och rör ner det omväxlande med grädden eller gräddfilen.

Tillsätt marmeladen.

Häll smeten i väl smord och bröad form, rymd ca 1½ liter.

Grädda i 150-175 grader tills kakan känns torr, ca 1 timme.

Låt kallna på galler under bakduk.

Av Maria - 15 december 2013 13:45

Antal: ca 30 stycken

Ugn: 200 grader, 12-15 minuter


Ingredienser:

1½ dl hasselnötter

200 g smör

1 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

3 dl (180 g) vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 dl lingonsylt


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Ställ ut 30 stora pappersformar på en plåt.

Mixa först nötter, smör, strösocker och vaniljsocker i en matberedare.

Häll i mjöl och bakpulver och kör till en deg.

Rulla ut degen till en längd och dela den i 30 bitar.

Rulla till kulor och lägg i pappersformar.

Gör en fördjupning i varje kaka och lägg i en klick sylt.

Grädda i mitten av ugnen 12 -15 minuter.

Bakat · Jul
Av Maria - 15 december 2013 13:45

Frukost: Lax och grön sparris

kcal: 296


Ingredienser:

125 g rökt lax

125 g sparris

Smör

Flingsalt


Gör så här:

Stek sparrisen i lite smör.

Strö över flingsalt.

Servera med lax.


Lunch/Middag: Pytt i panna på nytt vis

kcal: 305


Ingredienser:

100 g zucchini

1/2 gul lök

100 g morot

100 g champinjoner

1 msk smör

100 g kassler

Salt

Peppar

Smör


Gör så här:

Tärna allt i lika stora bitar.

Stek i smör.

Krydda med salt och peppar.

Av Maria - 15 december 2013 12:15

Ingredienser:

6 st  matjessillfiléer, stora
100 g  rödvinsbärs gelé
1 msk  Ättika 12%
1 dl  vatten
1 dl  tomatketchup
2 msk  kapris, stora
1 st  rödlök, finskuren

 

Gör så här:

Vattna ur sillfiléerna ca 2 timmar. 
Låt rinna av. 
Smält gelén med vatten och ättika i en kastrull. 
Tillsätt ketchup låt svalna. 
Skär sillen i 2 cm skivor. 
Vänd ned i såsen låt vila i kylen en stund. 

Av Maria - 15 december 2013 11:00




Antal: 2 glas


Ingredienser:

2 äggulor

4 msk strösocker

4 dl mjölk

1 kanelstång

Pressad saft från 1-2 apelsiner

Kanel att strö över


Gör så här:

Vispa äggulor och socker vitt och pösigt.

Koka upp mjlken med kanelstången.

Häll den varma mjölken försiktigt under omrörning över äggsmeten.

Smaksätt med apelsinsaft.

Häll upp i glas, dofta lite kanel över toddyn och servera genast.


En klassiker som också kan spetsas med rom, whisky eller konjak.




Av Maria - 14 december 2013 20:45

Antal: ca 30 stycken

Ugn: 175 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:
3 dl sirap

2 dl socker

2 ägg

3 tsk bikarbonat

1½ liter vetemjöl


Gör så här:

Koka upp sirapen och slå den het över sockret.

Rör massan kall och tillsätt äggen, lätt uppvispade.

Blanda bikarbonaten med mjölet och arbeta in detta.

Kavla ut degen ganska tjock (ca 1 cm) och tag ut stora runda kakor.

Grädda i 175 grader ca 15 minuter.

Förvara kakorna med en bit mjukt bröd i burken så håller de sig sega.

Av Maria - 14 december 2013 19:30

Antal: 16 stycken


Ingredienser:
16 rundlar pumpernickel

200-250 g anklevermousse

Fikonmarmelad

Färska fikon


Gör så här:

Lägg en skiva anklevermousse på varje brödskiva.

Toppa med en klick marmelad och garnera med en fikonklyfta.

Av Maria - 14 december 2013 18:00

Antal: ca 20 stycken

Jäsning: 45 minuter + ca 30 minuter

Ugn: 200 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

50 g jäst

4 dl mjölk, ev laktosfri

1 msk fiberhusk

1 dl pofiber

2 msk rapsolja

2 msk ljus sirap

1 tsk salt

Ca 6 dl glutenfri mjölmix, ev laktosfri


Gör så här:

Smula jästen i en bunke.

Värm mjölken till 37 grader och vispa ut jästen i den.

Vispa ner fiberhusk och pofiber och låt svälla i 10 minuter.

Tillsätt olja, sirap, salt och mjölmix och arbeta ihop med degkrokar.

Låt jäsa under bakduk i minst 45 minuter.


Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med mjölmix.

Arbeta in lite mer mjölmix tills degen känns hanterbar, men försök att inte ta för mycket.

Kavla ut degen till en platta, ca 1 cm tjock.

Stansa ut bitar med ett pepparkaksmått och lägg på plåtar med bakplåtspapper.

Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.


Sätt ugnen på 200 grader.

Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.

Låt svalna på galler under bakduk.


Tips!

Vill du ha pepparkakssmak på bröden tillsätter du 1 msk pepparkakskryddor i degen.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< December 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards