Alla inlägg under oktober 2013
Ingredienser:
½ dl valnötter
2 msk vetemjöl
2 msk smör
2 msk ljus sirap
1 dl socker
1 msk kakao
Garnering:
200 g mörk choklad
Gör så här:
Hacka valnötterna.
Blanda alla ingredienser i en kastrull.
Låt blandningen koka på medelvärme i 20 minuter.
Bred ut smeten på oljat bakplåtspapper.
Låt massan stelna, det tar 5-10 minuter.
Smält chokladen i mikron.
Bred den smälta chokladen över dajmen.
Låt chokladen stelna innan du bryter dajmen i bitar.
Antal: 6-8 portioner
Ingredienser:
2 ägg
2 tsk dijonsenap
2 msk vinäger
2½-3 dl solrosolja
1-2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk finhackas gräslök
3 krm salt
1 krm malen svartpepper
Gör så här:
Sjud äggen i 3 minuter.
Skrapa äggen ur skalen och ner i en bunke.
Tillsätt senap, vinäger och droppa i oljan, lite i taget, under tiden som du vispar.
Tillsätt vitlök och gräslök.
Smaka av med salt och svartpeppar.
En klassisk svensk salladsdressing som görs på lättkokta ägg.
Ingredienser:
1 kg västeråsgurkor
Dillkronor, väl sköljda
½ dl tärnad pepparrot
½ dl salt
1 liter vatten
½ dl vassla, från ca 3 dl avrunnen filmjölk
Gör så här:
Välj små eller medelstora, fasta och färska Västeråsgurkor.
Syrade gurkor får god smak och mild sälta.
Skölj och borsta gurkorna rena med mjuk borste.
Stick några hål i varje gurka, t ex med en grov nål.
Koka lagen och låt den svalna till 25-30°C.
Blanda den gärna med vassla, som tillför mjölksyrabakterier.
Varva gurkorna med dillkronor och pepparrot i konservglas eller glasburkar med täta lock, till ca 4/5 av burkens höjd.
Lägg 2-3 dillkronor och 1/2-1 msk pepparrot i varje burk.
Häll på lag tills gurkorna är täckta och sätt på lock.
Låt stå i rumsvärme (18-20°C) i 10-14 dagar.
Ställ burkarna på en bricka, lagen kan pysa över under jäsningen.
Ställ sedan burkarna i kylskåp.
Gurkorna är färdiga att äta efter ytterligare 3-4 veckor.
Hållbarhet ca 1 år.
Ingredienser:
3/4 kålhuvud
3 msk smör eller flottyr
1,5 msk sirpat
2-2,5 liter enkel buljong eller vatten
3/4 tsk hel peppar
Salt
Gör så här:
Kålhuvudets yttre blad tagas bort, de övriga lossas från stjälken, och den tjockaste delen av huvudnerven tages bort, varefter kålen skäres i fina tärningar.
Det feta brynes i en gryta, kålen jämte sirapen lägges i och får under fliting omrörning bryna tills den fått ljusbrun färg.
Buljongen och kryddorna tillsättas, och soppan får koka tills kålen är mjuk (omkring 2-3 timmar) med tätt slutnade lock.
Den avsmakas och serveras med skivor av fläskkorv.
Antal: 3 stycken
Ingredienser:
25 g jäst
7 dl kallt vatten
2 tsk sat
ca 17 dl specialvetemjöl
Gör så här:
Smula jästen i en degbunke.Ingredienser:
600 g färsk strömning, filéad
2 dl blandade örter, t ex dill, persilja, dragon, basilika
ströbröd
salt
peppar
smör
1,2,3-LAG MED SMAK:
1 dl ättika 12%
2 dl socker
3 dl vatten
1 msk kryddpeppar
1 msk rosépeppar
2 rödlökar
1 knippe salladslök
1 morot
Gör så här:
Koka ihop ättika, socker, vatten och kryddor tills sockret löst sig.
Låt svalna av.
Klipp bort ryggfenan på strömmingarna.
Para ihop dem två och två med så lika storlekar som möjligt. Salta lätt på köttsidan och strö på hackade örter.
Lägg ihop strömmingarna två och två med skinnsidan utåt.
Skala lök och morot, skiva grönsakerna.
Vänd strömmingsparen i ströbröd och stek dem i omgångar i smör.
Lägg över på ett fat och låt svalna.
Varva strömmingarna försiktigt med rödlöken, salladslöken och moroten i en rymlig glasburk eller ett stort djupt fat, och häll över den svala lagen.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1½ dl gräddfil
1½ dl majonnäs
½ dl heinz chilisås
5 droppar tabasco
1 tsk konjak
1 krm salt
½ krm vitpeppar
Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser till såsen i en bunke.
Den perfekta salladdressingen, passar också väldigt bra till räkor och skaldjur.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|