Alla inlägg under december 2013

Av Maria - 19 december 2013 08:30

Antal: 4-6 portioner

Ugn: 175 grader, 1 timme och 45 minuter


Ingredienser:

Ca 1 kg tjocka revben

1½ dl glögg

1 msk finhackad ingefära

½ liten lök

½ dl ljus soja

½ tsk malen svartpeppar

2 stjärnanis

1 liten kanelstång


Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda glögg, hackad ingefära, strimlad lök, soja, svartpeppar, stjärnanis och kanelstång i en kastrull.

KOka upp, låt sjuda samman i ett par minuter.

Lägg revbensspjällen i en ugnsfast form, salt och peppra runtom.

Slå på glögglagen och blanda grovt.

Stek mitt i ugnen 1 timma och 45 minuter.


Vänd på revbenen någon gång och pensla dem flera gånger med glögglagen i formen så att de så småningom får en fint glaserad yta.

Skär upp revbenen och servera dem varma eller ljumna.

Av Maria - 18 december 2013 19:15

Ingredienser:

Svarta senapsfrön

Vatten eller grädde


Gör så här:

Krossa svarta senapsfrön, helst med en järnkula i rundbottnad träskål, annars i mortel.

Späd med vatten eller grädde till lagom konsistens.

Av Maria - 18 december 2013 17:30

Ugn: 200 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:
1 ägg

½ dl senap

Ströbröd


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Vispa upp ägg och senap.

Pensla skinkan med blandingen.

Sikta över ströbröd.

Lägg skinkan i en långpanna.

Låt den stå i ugnen ca 15 minuter tills den får fin färg.

Av Maria - 18 december 2013 14:00

Frukost: Frökex med pålägg

kcal: 179


Ingredienser:

Frökex:

1/2 dl pumpafrö

1 dl solrosfrön

1 dl sesamfrön

1/2 dl hela linfrön

30 g smält kokosfett

2 dl vatten

2 msk pofiber (glutenfritt, potatisfiber)

1 msk fiberhusk

1 tsk salt

Ev kardemumma eller kummin

Flingsalt


1 tsk bregott

1 skiva ost, 15 g (28%)

Några gurkskivor


Gör så här:

Värm ugnen till 150 grader.

Blanda alla torra ingredienser till frökex.

Smält kokosfettet och häll ner detta i fröna.

Häll ner i vatten, salt (och önskade kryddor) och låt blandningen svälla 10 minuter.

Häll ut på bakplåtspapper och lägg ett nytt bakplåtspapper ovanpå.

Dra med handen (eller med degskrapa eller kavla) så att frödegen blir lika stor som bakplåtspappren.

Dra sedan bort översta arket, strö över lite flingsalt och grädda mitt i ugnen i 45 minuter.

Ta ut och skär till snygga rutor.

Sätt sedan in plåten igen och låt kexen torka med ugnsluckan på glänt i 30 minuter.

Bred smör på två av kexen och lägg ost och gurka på kexet, spara resten till en annan gång.


Lunch/Middag: Färsfylld zucchini

kcal: 316


Ingredienser:

100 g nötfärs

1 msk tomatpuré

1/2 zucchini delad på längden (150 g)

20 g riven ost


Gör så här:

Stek färsen i stekjärn.

Krydda med salt, peppar, oregano.

Tilsätt tomatpuré mot slutet.

Lägg färsen på zucchinin, toppa med riven ost.

Värm i 225 graders ugn i ca 15 minuter.

Av Maria - 18 december 2013 12:30

Ingredienser:

300 g  älgfärs
200 g  fläskfärs
0,5 dl  ströbröd
0,5 dl  vispgrädde
1 dl  mjölk
2 st  vitlöksklyftor
2 st  ägg
0,5 tsk  kanel
Salt, efter smak
Svartpeppar, efter smak

 

Gör så här:


Hacka vitlöksklyftor och gul lök. 
Stek lökhacket i smör. 
Blanda ströbröd, vispgrädde och mjölk och låt svälla i 5 minuter. 
Blanda ihop alla ingredienser till en smidig smet. 
Rulla till köttbullar och stek i smör. 

 

Av Maria - 18 december 2013 06:15

Antal: ca 30 stycken


Ingredienser:

200 g mjölkchoklad

100 g mörk choklad

1 tsk smör

1 dl hackade hasselnötter

1 dl mandelspån

3 dl cornflakes

1 krm malen ingefära


Garnering:
50 g vit choklad


Gör så här:

Hacka och smält chokladen med smör i vattenbad eller i mikro.

Blanda ner nötter, mandel, cornflakes och ingefära i chokladen och rör runt.

Skeda ut chokladblandingen på ett bakplåtspapper och låt svalna.

Smält den vita chokladen i mikro och spritsa ut tunna strimmor över chokladgodiset.

Av Maria - 17 december 2013 21:00

Ugn: 175-200 grader, 30-40 minuter


Ingredienser:
1 hg smör eller margarin

2 dl socker

2 stora eller 3 små ägg

2½ dl vetemjöl

1½ dl havregryn

½ tsk bakpulver

½ tsk bikarbonat

½ tsk salt

½ tsk kanel

½ tsk kryddnejlikor

½ tsk ingefära

½ hg (3/4 dl) hackade nötkärnor

1 dl lingonsylt

1 dl äppelmos


Gör så här:

Rör smör och socker poröst.

Blanda alla torra ingredienser.

Tillsätt äggen och rör kraftigt.

Rör ner det samt sist sylt och äppelmos.

Fyll smeten i smorda och bröade formar - antingen i stor eller två mindre.

Ungstemperatur 175-200 grader i 30-40 minuter.

Av Maria - 17 december 2013 18:30




Antal: 24-26 snittar


Ingredienser:
1 paket tyskt fullkornsbröd, 500 g

200 g lagrad prästost

150 g rumsvarmt smör

3/4 dl solroskärnor

1 dl hackade torkade aprikoser


Gör så här:

Kanskär brödet.

Finriv osten.

Mixa ihop ost och smör i matberedaren.

Tillsätt solroskärnor och aprikoser och mixa ihop ett par sekunder.

Varva brödskivor och tjocka lager ostkräm.

Börja och avsluta med bröd.

Pressa försiktigt ihop brödet.

Vira in i plastfolie.

Lägg brödpaketet i en avlång form.

Lägg på en tyngd för att pressa ihop brödet ytterligare.

Låt stå i kylen med tyngden ovanpå minst 1 dygn.


Vid servering:
Skär brödet i skivor, därefter på diagonalen som trekanter.


Snittar med lagrad ost och aprikoser passar utmärkt att bjuda till glöggen.

Eftersom snittarna helst bör göras ett par dagar i förväg är de verkligen praktiska tilltugg.




Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< December 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards