Alla inlägg under december 2013
Antal: 4-6 portioner
Ugn: 175 grader, 1 timme och 45 minuter
Ingredienser:
Ca 1 kg tjocka revben
1½ dl glögg
1 msk finhackad ingefära
½ liten lök
½ dl ljus soja
½ tsk malen svartpeppar
2 stjärnanis
1 liten kanelstång
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda glögg, hackad ingefära, strimlad lök, soja, svartpeppar, stjärnanis och kanelstång i en kastrull.
KOka upp, låt sjuda samman i ett par minuter.
Lägg revbensspjällen i en ugnsfast form, salt och peppra runtom.
Slå på glögglagen och blanda grovt.
Stek mitt i ugnen 1 timma och 45 minuter.
Vänd på revbenen någon gång och pensla dem flera gånger med glögglagen i formen så att de så småningom får en fint glaserad yta.
Skär upp revbenen och servera dem varma eller ljumna.
Ingredienser:
Svarta senapsfrön
Vatten eller grädde
Gör så här:
Krossa svarta senapsfrön, helst med en järnkula i rundbottnad träskål, annars i mortel.
Späd med vatten eller grädde till lagom konsistens.
Ugn: 200 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
1 ägg
½ dl senap
Ströbröd
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa upp ägg och senap.
Pensla skinkan med blandingen.
Sikta över ströbröd.
Lägg skinkan i en långpanna.
Låt den stå i ugnen ca 15 minuter tills den får fin färg.
Frukost: Frökex med pålägg
kcal: 179
Ingredienser:
Frökex:
1/2 dl pumpafrö
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
1/2 dl hela linfrön
30 g smält kokosfett
2 dl vatten
2 msk pofiber (glutenfritt, potatisfiber)
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
Ev kardemumma eller kummin
Flingsalt
1 tsk bregott
1 skiva ost, 15 g (28%)
Några gurkskivor
Gör så här:
Värm ugnen till 150 grader.
Blanda alla torra ingredienser till frökex.
Smält kokosfettet och häll ner detta i fröna.
Häll ner i vatten, salt (och önskade kryddor) och låt blandningen svälla 10 minuter.
Häll ut på bakplåtspapper och lägg ett nytt bakplåtspapper ovanpå.
Dra med handen (eller med degskrapa eller kavla) så att frödegen blir lika stor som bakplåtspappren.
Dra sedan bort översta arket, strö över lite flingsalt och grädda mitt i ugnen i 45 minuter.
Ta ut och skär till snygga rutor.
Sätt sedan in plåten igen och låt kexen torka med ugnsluckan på glänt i 30 minuter.
Bred smör på två av kexen och lägg ost och gurka på kexet, spara resten till en annan gång.
Lunch/Middag: Färsfylld zucchini
kcal: 316
Ingredienser:
100 g nötfärs
1 msk tomatpuré
1/2 zucchini delad på längden (150 g)
20 g riven ost
Gör så här:
Stek färsen i stekjärn.
Krydda med salt, peppar, oregano.
Tilsätt tomatpuré mot slutet.
Lägg färsen på zucchinin, toppa med riven ost.
Värm i 225 graders ugn i ca 15 minuter.
Ingredienser:
300 g älgfärs
200 g fläskfärs
0,5 dl ströbröd
0,5 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 st vitlöksklyftor
2 st ägg
0,5 tsk kanel
Salt, efter smak
Svartpeppar, efter smak
Gör så här:
Hacka vitlöksklyftor och gul lök.
Stek lökhacket i smör.
Blanda ströbröd, vispgrädde och mjölk och låt svälla i 5 minuter.
Blanda ihop alla ingredienser till en smidig smet.
Rulla till köttbullar och stek i smör.
Antal: ca 30 stycken
Ingredienser:
200 g mjölkchoklad
100 g mörk choklad
1 tsk smör
1 dl hackade hasselnötter
1 dl mandelspån
3 dl cornflakes
1 krm malen ingefära
Garnering:
50 g vit choklad
Gör så här:
Hacka och smält chokladen med smör i vattenbad eller i mikro.
Blanda ner nötter, mandel, cornflakes och ingefära i chokladen och rör runt.
Skeda ut chokladblandingen på ett bakplåtspapper och låt svalna.
Smält den vita chokladen i mikro och spritsa ut tunna strimmor över chokladgodiset.
Ugn: 175-200 grader, 30-40 minuter
Ingredienser:
1 hg smör eller margarin
2 dl socker
2 stora eller 3 små ägg
2½ dl vetemjöl
1½ dl havregryn
½ tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
½ tsk salt
½ tsk kanel
½ tsk kryddnejlikor
½ tsk ingefära
½ hg (3/4 dl) hackade nötkärnor
1 dl lingonsylt
1 dl äppelmos
Gör så här:
Rör smör och socker poröst.
Blanda alla torra ingredienser.
Tillsätt äggen och rör kraftigt.
Rör ner det samt sist sylt och äppelmos.
Fyll smeten i smorda och bröade formar - antingen i stor eller två mindre.
Ungstemperatur 175-200 grader i 30-40 minuter.
Antal: 24-26 snittar
Ingredienser:
1 paket tyskt fullkornsbröd, 500 g
200 g lagrad prästost
150 g rumsvarmt smör
3/4 dl solroskärnor
1 dl hackade torkade aprikoser
Gör så här:
Kanskär brödet.
Finriv osten.
Mixa ihop ost och smör i matberedaren.
Tillsätt solroskärnor och aprikoser och mixa ihop ett par sekunder.
Varva brödskivor och tjocka lager ostkräm.
Börja och avsluta med bröd.
Pressa försiktigt ihop brödet.
Vira in i plastfolie.
Lägg brödpaketet i en avlång form.
Lägg på en tyngd för att pressa ihop brödet ytterligare.
Låt stå i kylen med tyngden ovanpå minst 1 dygn.
Vid servering:
Skär brödet i skivor, därefter på diagonalen som trekanter.
Snittar med lagrad ost och aprikoser passar utmärkt att bjuda till glöggen.
Eftersom snittarna helst bör göras ett par dagar i förväg är de verkligen praktiska tilltugg.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|