Alla inlägg under december 2013

Av Maria - 20 december 2013 15:30

Antal: 8 bufféportioner


Ingredienser:

1 stor aubergine

1 dl senap

1 tsk salt

2 msk socker

1 msk vinäger

1 dl matolja

1 dl matlagningsgrädde

5-6 skivor saltgurka, finhackad

½ Rödlök, finhackad

1 kruka dill


Gör så här:

Skala auberginen och skär i strimlor.

Koka precis mjuk i saltat vatten, ca 5 minuter.

Låt rinna av på hushållspapper.

Blanda senap, salt, socker och vinäger.

Vispa i oljan.

Rör ner grädden och saltgurkan.

Vänd ner de avrunna auberginebitarna.

Låt gärna vila i kylen över natten.

Toppa med rödlök och dill innan servering.

Av Maria - 20 december 2013 14:00

Frukost: Frökex med pålägg

kcal: 241


Ingredienser:

2 frökex

10 g bregott

1 skiva ost, 15 g (28% fett)

1 skiva kokt eller rökt skinka (20 g)

Ett par gröna paprikaringar


Frökex:

1/2 dl pumpafrö

1 dl solrosfrön

1 dl sesamfrön

1/2 dl hela linfrön

30 g smält kokosfett

2 dl vatten

2 msk pofiber (glutenfritt, potatisfiber)

1 msk fiberhusk

1 tsk salt

Ev kardemumma eller kummin

Flingsalt


Gör så här:

Värm ugnen till 150 grader.

Blanda alla torra ingredienser till frökex.

Smält kokosfettet och häll ner detta i fröna.

Häll ner i vatten, salt (och önskade kryddor) och låt blandningen svälla 10 minuter.

Häll ut på bakplåtspapper och lägg ett nytt bakplåtspapper ovanpå.

Dra med handen (eller med degskrapa eller kavla) så att frödegen blir lika stor som bakplåtspappren.

Dra sedan bort översta arket, strö över lite flingsalt och grädda mitt i ugnen i 45 minuter.

Ta ut och skär till snygga rutor.

Sätt sedan in plåten igen och låt kexen torka med ugnsluckan på glänt i 30 minuter.

Bred på smör och lägg på ost och skinka på två av kexen, spara resten av kexen till en annan gång.


Lunch/Middag: Omelett med skinka och tomat

kcal: 357


Ingredienser:

2 ägg

2 msk vatten

25 g rökt skinka

2 msk hackad lök

Salt

Peppar

1/2 tomat

15 g ost (28% fett)

1 tsk smör


Gör så här:

Stek löken mjuk i smöret.

Blanda samman ägg och vatten i en tallrik och häll seda ner i stekpannan.

Krydda med salt och peppar.

Hacka skinkan och riv osten grov och fördela jämnt i omeletten.

Stek på medelvärme.

Skiva tomaten och tppa omeletten med denna.

Av Maria - 20 december 2013 13:30

Ingredienser:

SALLAD:
2 askar  ruccola eller andra blad
1 dl  hasselnötter, rostade
2 st  fina päron
1 st  granatäpple
Västerbottensost


VINÄGRETT:
1 st  apelsin, pressad
1 msk  balsamvinäger, vit
1,5 dl  rapsolja, kallpressad
2 msk  flytande honung
Salt, efter smak
Peppar, efter smak

 

Gör så här:

Vinägrett:
Vispa ihop alla ingredienser, smaka av med salt och peppar. 


Sallad:
Rosta nötterna och gnid av skalen i en handduk. 
Skär päronen i stora bitar. 
Bryt sönder Västerbottensosten i bitar. 
Blanda allting med ruccolasalladen. 
Skär itu granatäpplet och pilla ur de röda kärnorna. Lägg kärnorna på toppen av salladen. 

Av Maria - 20 december 2013 10:00

Antal: 6 portioner

Ugn: 225 grader, ca 30 minuter


Ingredienser:

300 g potatis

300 g kålrot

2 palsternackor

2 morötter

1 gul lök

½ tsk torkad timjan

3 dl vispgrädde

2 dl créme fraiche

2 msk ströbröd

Salt

Nymald svartpeppar


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Skala och skiva rotsakerna runt.

Koka i saltat vatten ca 5 minuter.

Häll av och häll i en stor skål och blanda med tunt strimlad lök, timjan, grädde, créme fraiche, salt och peppar.

Fyll i smord ugnsform, baka i mitten av ugnen ca 30 minuter.

Strö på ströbröd när det återstår 15 minuter av ugnstiden.

Av Maria - 19 december 2013 16:00

Antal: 8 bufféportioner


Ingredienser:

1 burk stora vita bönor, ca 225 g

2 vitlöksklyftor

1 tsk pressad citron

1 msk riven ingefära

1 msk olivolja

Salt


Gör så här:

Mixa bönor, vitlök, citron och ingefära.

Kör inte mixern längre tid än att det precis hinner bli en någotsånär jämn röra.

Kör du mixern längre kan röran få lite seg konsistens.

Blanda med oljan.

Smaka av med salt.


I receptet står det stora vita bönor men du kna i stort sett använda de bönor du har hemma.

Av Maria - 19 december 2013 14:00

Frukost: Med smak av Italien

kcal: 325


Ingredienser:

1 stor tomat

50 g mozzarella (inte light)

50 g lufttorkade skinka


Gör så här:

Skiva tomaten och lägg upp den snyggt på en liten tallrik tillsammans med mozzarellan och skinkan.


Lunch/Middag: Avokado med räkröra

kcal: 272


Ingredienser:

1/2 avokado

90 g räkor

25 g stenbitsrom

3 msk gräddfil

1 msk finhackad dill

1 tsk citronjuice


Gör så här:

Blanda alla ingredienser utom avokado i en skål.

Lägg röran på avokadohalvan.




Av Maria - 19 december 2013 13:30

Ugn: 200 grader, 75 minuter


Ingredienser:

2 dl  grahamsmjöl
3 dl  rågsikt
2,5 dl  havregryn
2,5 dl  vetekli
1,75 dl  vetegroddar
2 dl  rågmjöl
1 l  filmjölk
2 dl  sirap, mörk
3 tsk  salt
5 tsk  bikarbonat
2 dl  valnötter
3 st  äpplen (i små tärningar)

 

Gör så här:


Blanda alla torra ingredienser och tillsätt därefter fil och sirap. 
Rör om och häll degen i två smorda formar. 
Grädda i 75 min 200 grader.

Bakat · Jul
Av Maria - 19 december 2013 08:45

Antal: 20-25 stycken

Ugn: 175 grader, ca 20 minuter

Jäsning: 20 minuter + 20 minuter


Ingredienser:
25 g jäst för söta degar

75 g smör eller margarin

3 dl mjölk

½ tsk salt

1 dl strösocker

1 tsk kardemumma

1 ägg

9 dl vetemjöl


Fyllning:
75 g smör eller margarin
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 rivet äpple

Pensling:
Äggula
Hackad mandel/nötter

Garnering:
Florsocker

 

Gör så här:

Smula jästen i en skål.

Smält matfettet i en kastrull.

Tillsätt mjölken och värm till 37°.

Häll degspadet över jästen och rör tills jästen löst sig.

Tillsätt salt, socker, kardemumma och ägg.

Arbeta in mjölet tills degen släpper skålens kanter.

Låt jäsa under duk i 20 minuter.

Blanda samman matfett, flor- och vaniljsocker till fyllningen.

Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig.

Kavla ut degen till en rektangulär platta, cirka 30 x 50 cm.

Bred på fyllningen.

Strö över det rivna äpplet.

Rulla samman till en rulle.

Skär i bitar som ställs på plåt med bakplåtspapper.

Låt jäsa under duk i 20 minuter.

 

Pensla med äggula.

Strö på mandelspån.

Grädda mitt i ugnen i 175° i cirka 20 minuter.

Låt svalna på galler under duk. Dofta florsocker över bullarna vid serveringen.

Bakat · Jul

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< December 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards