Alla inlägg under december 2013
Antal: 8 bufféportioner
Ingredienser:
1 stor aubergine
1 dl senap
1 tsk salt
2 msk socker
1 msk vinäger
1 dl matolja
1 dl matlagningsgrädde
5-6 skivor saltgurka, finhackad
½ Rödlök, finhackad
1 kruka dill
Gör så här:
Skala auberginen och skär i strimlor.
Koka precis mjuk i saltat vatten, ca 5 minuter.
Låt rinna av på hushållspapper.
Blanda senap, salt, socker och vinäger.
Vispa i oljan.
Rör ner grädden och saltgurkan.
Vänd ner de avrunna auberginebitarna.
Låt gärna vila i kylen över natten.
Toppa med rödlök och dill innan servering.
Frukost: Frökex med pålägg
kcal: 241
Ingredienser:
2 frökex
10 g bregott
1 skiva ost, 15 g (28% fett)
1 skiva kokt eller rökt skinka (20 g)
Ett par gröna paprikaringar
Frökex:
1/2 dl pumpafrö
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
1/2 dl hela linfrön
30 g smält kokosfett
2 dl vatten
2 msk pofiber (glutenfritt, potatisfiber)
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
Ev kardemumma eller kummin
Flingsalt
Gör så här:
Värm ugnen till 150 grader.
Blanda alla torra ingredienser till frökex.
Smält kokosfettet och häll ner detta i fröna.
Häll ner i vatten, salt (och önskade kryddor) och låt blandningen svälla 10 minuter.
Häll ut på bakplåtspapper och lägg ett nytt bakplåtspapper ovanpå.
Dra med handen (eller med degskrapa eller kavla) så att frödegen blir lika stor som bakplåtspappren.
Dra sedan bort översta arket, strö över lite flingsalt och grädda mitt i ugnen i 45 minuter.
Ta ut och skär till snygga rutor.
Sätt sedan in plåten igen och låt kexen torka med ugnsluckan på glänt i 30 minuter.
Bred på smör och lägg på ost och skinka på två av kexen, spara resten av kexen till en annan gång.
Lunch/Middag: Omelett med skinka och tomat
kcal: 357
Ingredienser:
2 ägg
2 msk vatten
25 g rökt skinka
2 msk hackad lök
Salt
Peppar
1/2 tomat
15 g ost (28% fett)
1 tsk smör
Gör så här:
Stek löken mjuk i smöret.
Blanda samman ägg och vatten i en tallrik och häll seda ner i stekpannan.
Krydda med salt och peppar.
Hacka skinkan och riv osten grov och fördela jämnt i omeletten.
Stek på medelvärme.
Skiva tomaten och tppa omeletten med denna.
Ingredienser:
SALLAD:
2 askar ruccola eller andra blad
1 dl hasselnötter, rostade
2 st fina päron
1 st granatäpple
Västerbottensost
VINÄGRETT:
1 st apelsin, pressad
1 msk balsamvinäger, vit
1,5 dl rapsolja, kallpressad
2 msk flytande honung
Salt, efter smak
Peppar, efter smak
Gör så här:
Vinägrett:
Vispa ihop alla ingredienser, smaka av med salt och peppar.
Sallad:
Rosta nötterna och gnid av skalen i en handduk.
Skär päronen i stora bitar.
Bryt sönder Västerbottensosten i bitar.
Blanda allting med ruccolasalladen.
Skär itu granatäpplet och pilla ur de röda kärnorna. Lägg kärnorna på toppen av salladen.
Antal: 6 portioner
Ugn: 225 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
300 g potatis
300 g kålrot
2 palsternackor
2 morötter
1 gul lök
½ tsk torkad timjan
3 dl vispgrädde
2 dl créme fraiche
2 msk ströbröd
Salt
Nymald svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och skiva rotsakerna runt.
Koka i saltat vatten ca 5 minuter.
Häll av och häll i en stor skål och blanda med tunt strimlad lök, timjan, grädde, créme fraiche, salt och peppar.
Fyll i smord ugnsform, baka i mitten av ugnen ca 30 minuter.
Strö på ströbröd när det återstår 15 minuter av ugnstiden.
Antal: 8 bufféportioner
Ingredienser:
1 burk stora vita bönor, ca 225 g
2 vitlöksklyftor
1 tsk pressad citron
1 msk riven ingefära
1 msk olivolja
Salt
Gör så här:
Mixa bönor, vitlök, citron och ingefära.
Kör inte mixern längre tid än att det precis hinner bli en någotsånär jämn röra.
Kör du mixern längre kan röran få lite seg konsistens.
Blanda med oljan.
Smaka av med salt.
I receptet står det stora vita bönor men du kna i stort sett använda de bönor du har hemma.
Frukost: Med smak av Italien
kcal: 325
Ingredienser:
1 stor tomat
50 g mozzarella (inte light)
50 g lufttorkade skinka
Gör så här:
Skiva tomaten och lägg upp den snyggt på en liten tallrik tillsammans med mozzarellan och skinkan.
Lunch/Middag: Avokado med räkröra
kcal: 272
Ingredienser:
1/2 avokado
90 g räkor
25 g stenbitsrom
3 msk gräddfil
1 msk finhackad dill
1 tsk citronjuice
Gör så här:
Blanda alla ingredienser utom avokado i en skål.
Lägg röran på avokadohalvan.
Ugn: 200 grader, 75 minuter
Ingredienser:
2 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
2,5 dl havregryn
2,5 dl vetekli
1,75 dl vetegroddar
2 dl rågmjöl
1 l filmjölk
2 dl sirap, mörk
3 tsk salt
5 tsk bikarbonat
2 dl valnötter
3 st äpplen (i små tärningar)
Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser och tillsätt därefter fil och sirap.
Rör om och häll degen i två smorda formar.
Grädda i 75 min 200 grader.
Antal: 20-25 stycken
Ugn: 175 grader, ca 20 minuter
Jäsning: 20 minuter + 20 minuter
Ingredienser:
25 g jäst för söta degar
75 g smör eller margarin
3 dl mjölk
½ tsk salt
1 dl strösocker
1 tsk kardemumma
1 ägg
9 dl vetemjöl
Fyllning:
75 g smör eller margarin
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 rivet äpple
Pensling:
Äggula
Hackad mandel/nötter
Garnering:
Florsocker
Gör så här:
Smula jästen i en skål.
Smält matfettet i en kastrull.
Tillsätt mjölken och värm till 37°.
Häll degspadet över jästen och rör tills jästen löst sig.
Tillsätt salt, socker, kardemumma och ägg.
Arbeta in mjölet tills degen släpper skålens kanter.
Låt jäsa under duk i 20 minuter.
Blanda samman matfett, flor- och vaniljsocker till fyllningen.
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig.
Kavla ut degen till en rektangulär platta, cirka 30 x 50 cm.
Bred på fyllningen.
Strö över det rivna äpplet.
Rulla samman till en rulle.
Skär i bitar som ställs på plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa under duk i 20 minuter.
Pensla med äggula.
Strö på mandelspån.
Grädda mitt i ugnen i 175° i cirka 20 minuter.
Låt svalna på galler under duk. Dofta florsocker över bullarna vid serveringen.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|