Alla inlägg under november 2015
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 stort blomkålshuvud
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
20 g smör
1 kuvert saffran
Salt
Peppar
500 g räkor med skal
1 burk musslor
4 tomater
150 g små gröna ärtor
3 msk olivolja
1 msk vit balsamvinäger
1 dl hackad persilja
Gör så här:
Riv blomkålen grovt och koka en minut i lättsaltat vatten.
Häll av vattnet och låt blomkålen ånga av.
Hacka löken och riv eller pressa vitlöken.
Hetta upp smöret och fräs saffran, lök, vitlök och blomkål.
Smaka av med salt och peppar och låt stå på eftervärme.
Skala räkorna och häll vattnet av musslorna.
Skär tomaterna i klyftor.
Tina ärtorna.
Lägg räkor, musslor, ärtor och tomater på blomkålsriset.
Blanda ihop olivolja, vinäger och hackad persilja och häll över.
Antal: 2-4 portioner
Ugn: 200 grader, minst 10 minuter
Ingredienser:
2 zucchini
1 aubergine
Massor av större eller mindre tomater
2 heta chorizokorvar
4 ägg
200 g fetaost
Olivolja
Salt
Peppar
Gör så här:
Tärna alla grönsaker och korv och fräs i ugnsfast gryta, med en god olivolja.
Låt det hela puttra på svag värme tills grönsakerna är mjuka.
Krydda med salt och peppar.
Sätt ugnen på 200 grader.
Knägg fyra ägg över grönsaker och korv.
Fördela osten över allsammans.
Ställ in i ugnen minst 10 minuter eller tills äggen stelnat, men gulan fortfarande är rinnig.
Ta ut ur ugnen och skär hål på äggen, så att den goda gulan rinner ut över grönsaker och korv, and voilá "Broken eggs"!
Antal: 1 styck långpanna eller 2 stycken hjärtformade sockerkaksformar
Ugn:200 grader, ca 30 minuter elller 175 grader ca 40 minuter
Ingredienser:
500 g honung
1½ dl farinsocker eller strösocker
1 tsk nyriven ingefära
2 tsk mald kanel
3 ägg
Rivet skal av 2 apelsiner
2 msk pressad apelsinsaft
1 dl gräddfil
2 tsk hjorthornssalt
ca 8 dl vetemjöl
Till formarna:
Matfett
Ströbröd
Till garnering:
250 g mörk blockchoklad eller 300 g florsocker och citronsaft
Gör så här:
Smeten räcker till 2 hjärtformade sockerkaksformar eller till 1 stor långpanna.
Värm honung och socker i en stor kastrull.
Rör tills sockret smält.
Tillsätt ingefära och kanel.
Låt smeten svalna i kastrullen.
Smörj och bröa formarna mycket noga.
Skaka ihop äggen i en redningsbägare.
Rör ner ägg, skal och saft av en apelsin samt gräddfil i honungssmeten.
Blanda hjorthornssalt och vetemjöl.
Rör försiktigt ner blandningen.
Rör inte i onödan.
Bred ut smeten i formarna eller långpanna.
Grädda långpannekakan på nedre falsen i 200 grader ca 30 minuter.
Grädda hjärtformskakorna på nedre falsen i 175 grader ca 40 minuter.
Prova med sticka, kakorna ska vara genomgräddade men inte övergräddade.
Stjälp upp formkakorna och låt dem svalna på galler.
Låt långpannekakan svalna i pannan.
Skär den sedan i rutor.
Om man vill glasera med blockchoklad går det bra att bryta sönder chokladen och lägga bitarna på den varma kakan.
Bred ut chokladen när den smällt med en stekspade.
Om man vill glasera kakorna ska de kallna först.
Rör ut florsockret med lite citronsaft, men passa så att inte glasyren blir för lös.
Tillsätt saften bara droppvis.
Honungskakorna garnerades förr med text eller figurer i kristyr.
Till kristyr rör man florsocker med uppvispad äggvita.
Gör en strut av dubbelt smörpapper och fyll den med kristyr.
Klipp av en pytteliten bit av strutens spets så att det blir ett tunnt hål att spritsa genom.
Garnera med bokmärken, kanderade blommor, silverkulor eller annat vackert.
Antal: 2 större eller 8-10 mindre bitar
Ingredienser:
1 dl osötat nötsmör, finns i välsorterade hälsokostbutiker
50 g mörk choklad
1 dl finhackade blandade nötter
1 dl boveteflingor
4 msk osötat proteinpulver
Kokosflingor eller mandelmjöl
Gör så här:
Lägg nötsmör och choklad i en djup tallrik och smält ovanpå en kastrull med kokande vatten.
Tag tallriken från värmen när smör och choklad har smält.
Rör ner nötter, bovete och proteinpulver.
Forma smeten till två ruller eller kakor.
Vänd eller rulla dem i kokosflingor eller mandelmjöl och skär dem ev. i mindre bitar.
Förvara energikakorna svalt i plastpåse.
Du kan även frysa in dem och ta fram allteftersom du behöver ett näringsrikt frukostalternativ eller mellanmål.
Några nejlikor instuckna i en lök när man kokar fisk ger god kryddsmak.
Eller späcka färsk skinka med nejlikor.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500-600 g kycklingfilé
Smör eller kokosfett att steka i
Jordnötssås:
2 dl kokosmjölk
1½ dl vispgrädde
5 msk jordnötssmör
1 tsk sambal oelek
½ pressad citron
2 tsk soja
Salt
Peppar
Till servering:
1 blomkålshuvud
3 msk olivolja
1 msk vit balsamvinäger
Gör så här:
Skär filéerna i strimlor.
Fräs tills de är genomstekta.
Jordnötssås: Häll kokosmjölk, vispgrädde, jordnötssmör, sambal oelek, citronsaft och soja i en separat kastrull. Vispa ihop ingredienserna och låt puttra några minuter.
Häll såsen över den frästa kycklingen och låt det hela bli varmt.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med kokt blomkål med olja och vinäger.
Antal: ca 60 kakor
ugn: 225 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
2 ägg
2 dl strösocker
1,5 dl hackade hasselnötskärnor
1 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
Gör så här:
Vispa äggen och sockret poröst.
Blanda nöthacket och bakpulvret med vetemjölet och vänd ner blandningen i äggpöset.
Lägg smeten med sked i längder på smort bakplåtspapper, inte för tätt eftersom de flyter ut.
Jämna till och grädda mitt i ugnen i 225 grader ca 10 minuter.
Skär genast längderna i smala bitar som rostas lätt i ugnen.
Antal: ca 30 kakor
Ugn: 230 grader, ca 5 minuter + 175 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
Chokladbotten:
3 ägg
1,5 dl strösocker
4 msk potatismjöl
2 msk vetemjl
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
Mandelbotten:
3 dl sötmandel
2 1/3 dl strösocker
6 äggvitor
Smörkräm:
1 2/3 dl florsocker
100 g smör
2 äggulor
1 tsk konjak eller rom
Garnering:
1 kaka á 220 g mörk blockchoklad
0,5-1 msk olja
Gör så här:
Chokladbotten: Vispa ägg och socker pösigt. Sikta ihop potatismjöl, vetmjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver. Vänd ner i äggpöset. Bred ut smeten på en långpanna med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 250 grader ca minuter. Sockra på översidan och stjälp snabbt upp kakan på ett smörpapper. Pensla pappret som kakan gräddats på med kallt vatten så lossnar det lättare. Dra av det och lägg det tillbaka löst över kakbottnen medan den kallnar.
Mandelbotten: Mal den oskållade mandeln och blanda väl med sockret. Vispa vitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner mandelblandningen. Bred ut smeten på en långpanna med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 175 grader ca 15 minuter. Kakan lossnar lätt om man först tar bort papperet med kakan från plåten, spolar plåten med kallt vatten och sedan lägger tillbaka pappret med kakan på den fuktade plåten. Låt kakan kallna.
Smörkrämen: Rör ihop florsocker och smör. Tillsätt äggulorna, en i taget, och rör till en jämn smet. Smaka av med konjak eller rom.
Bred krämen över den mörka kakbotten och täck med mandelbottnen.
Smält sönderbruten choklad i vattenbad eller mikrougn.
Tillsätt oljan och rör chokladen jämn.
Låt den ev svalna lite och bred ut den på kakan.
Låt chokladen stelna lite och tag så ut hjärtan med mått.
OBS! Resterna blandas samman i matberedare och formas till små runda bullar som ev penslas med choklad.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|