Alla inlägg under november 2015

Av Maria - 8 november 2015 10:01

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 stort blomkålshuvud

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

20 g smör

1 kuvert saffran

Salt

Peppar

500 g räkor med skal

1 burk musslor

4 tomater

150 g små gröna ärtor

3 msk olivolja

1 msk vit balsamvinäger

1 dl hackad persilja


Gör så här:

Riv blomkålen grovt och koka en minut i lättsaltat vatten.

Häll av vattnet och låt blomkålen ånga av.

Hacka löken och riv eller pressa vitlöken.

Hetta upp smöret och fräs saffran, lök, vitlök och blomkål.

Smaka av med salt och peppar och låt stå på eftervärme.

Skala räkorna och häll vattnet av musslorna.

Skär tomaterna i klyftor.

Tina ärtorna.

Lägg räkor, musslor, ärtor och tomater på blomkålsriset.

Blanda ihop olivolja, vinäger och hackad persilja och häll över.

LCHF · Lunch
Av Maria - 8 november 2015 09:51

Antal: 2-4 portioner

Ugn: 200 grader, minst 10 minuter


Ingredienser:

2 zucchini

1 aubergine

Massor av större eller mindre tomater

2 heta chorizokorvar

4 ägg

200 g fetaost

Olivolja

Salt

Peppar


Gör så här:

Tärna alla grönsaker och korv och fräs i ugnsfast gryta, med en god olivolja.

Låt det hela puttra på svag värme tills grönsakerna är mjuka.

Krydda med salt och peppar.

Sätt ugnen på 200 grader.

Knägg fyra ägg över grönsaker och korv.

Fördela osten över allsammans.

Ställ in i ugnen minst 10 minuter eller tills äggen stelnat, men gulan fortfarande är rinnig.

Ta ut ur ugnen och skär hål på äggen, så att den goda gulan rinner ut över grönsaker och korv, and voilá "Broken eggs"!

Av Maria - 8 november 2015 08:55

Antal: 1 styck långpanna eller 2 stycken hjärtformade sockerkaksformar

Ugn:200 grader, ca 30 minuter elller 175 grader ca 40 minuter


Ingredienser:

500 g honung

1½ dl farinsocker eller strösocker

1 tsk nyriven ingefära

2 tsk mald kanel

3 ägg

Rivet skal av 2 apelsiner

2 msk pressad apelsinsaft

1 dl gräddfil

2 tsk hjorthornssalt

ca 8 dl vetemjöl


Till formarna:

Matfett

Ströbröd


Till garnering:

250 g mörk blockchoklad eller 300 g florsocker och citronsaft


Gör så här:

Smeten räcker till 2 hjärtformade sockerkaksformar eller till 1 stor långpanna.

Värm honung och socker i en stor kastrull.

Rör tills sockret smält.

Tillsätt ingefära och kanel.

Låt smeten svalna i kastrullen.

Smörj och bröa formarna mycket noga.

Skaka ihop äggen i en redningsbägare.

Rör ner ägg, skal och saft av en apelsin samt gräddfil i honungssmeten.

Blanda hjorthornssalt och vetemjöl.

Rör försiktigt ner blandningen.

Rör inte i onödan.

Bred ut smeten i formarna eller långpanna.

Grädda långpannekakan på nedre falsen i 200 grader ca 30 minuter.

Grädda hjärtformskakorna på nedre falsen i 175 grader ca 40 minuter.

Prova med sticka, kakorna ska vara genomgräddade men inte övergräddade.

Stjälp  upp formkakorna och låt dem svalna på galler.

Låt långpannekakan svalna i pannan.

Skär den sedan i rutor.

Om man vill glasera med blockchoklad går det bra att bryta sönder chokladen och lägga bitarna på den varma kakan.

Bred ut chokladen när den smällt med en stekspade.

Om man vill glasera kakorna ska de kallna först.

Rör ut florsockret med lite citronsaft, men passa så att inte glasyren blir för lös.

Tillsätt saften bara droppvis.

Honungskakorna garnerades förr med text eller figurer i kristyr.

Till kristyr rör man florsocker med uppvispad äggvita.

Gör en strut av dubbelt smörpapper och fyll den med kristyr.

Klipp av en pytteliten bit av strutens spets så att det blir ett tunnt hål att spritsa genom.

Garnera med bokmärken, kanderade blommor, silverkulor eller annat vackert.

Bakat · Jul
Av Maria - 7 november 2015 18:04

Antal: 2 större eller 8-10 mindre bitar


Ingredienser:

1 dl osötat nötsmör, finns i välsorterade hälsokostbutiker

50 g mörk choklad

1 dl finhackade blandade nötter

1 dl boveteflingor

4 msk osötat proteinpulver

Kokosflingor eller mandelmjöl


Gör så här:

Lägg nötsmör och choklad i en djup tallrik och smält ovanpå en kastrull med kokande vatten.

Tag tallriken från värmen när smör och choklad har smält.

Rör ner nötter, bovete och proteinpulver.

Forma smeten till två ruller eller kakor.

Vänd eller rulla dem i kokosflingor eller mandelmjöl och skär dem ev. i mindre bitar.

Förvara energikakorna svalt i plastpåse.

Du kan även frysa in dem och ta fram allteftersom du behöver ett näringsrikt frukostalternativ eller mellanmål.

Av Maria - 7 november 2015 17:45


Några nejlikor instuckna i en lök när man kokar fisk ger god kryddsmak.


Eller späcka färsk skinka med nejlikor.


Av Maria - 7 november 2015 15:08

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

500-600 g kycklingfilé

Smör eller kokosfett att steka i


Jordnötssås:

2 dl kokosmjölk

1½ dl vispgrädde

5 msk jordnötssmör

1 tsk sambal oelek

½ pressad citron

2 tsk soja

Salt

Peppar


Till servering:

1 blomkålshuvud

3 msk olivolja

1 msk vit balsamvinäger


Gör så här:

Skär filéerna i strimlor.

Fräs tills de är genomstekta.

Jordnötssås: Häll kokosmjölk, vispgrädde, jordnötssmör, sambal oelek, citronsaft och soja i en separat kastrull. Vispa ihop ingredienserna och låt puttra några minuter.

Häll såsen över den frästa kycklingen och låt det hela bli varmt.

Smaka av med salt och peppar.

Servera med kokt blomkål med olja och vinäger.

Av Maria - 7 november 2015 14:30

Antal: ca 60 kakor

ugn: 225 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

2 ägg

2 dl strösocker

1,5 dl hackade hasselnötskärnor

1 tsk bakpulver

3 dl vetemjöl


Gör så här:

Vispa äggen och sockret poröst.

Blanda nöthacket och bakpulvret med vetemjölet och vänd ner blandningen i äggpöset.

Lägg smeten med sked i längder på smort bakplåtspapper, inte för tätt eftersom de flyter ut.

Jämna till och grädda mitt i ugnen i 225 grader ca 10 minuter.

Skär genast längderna i smala bitar som rostas lätt i ugnen.

Bakat · Jul
Av Maria - 7 november 2015 11:45

Antal: ca 30 kakor

Ugn: 230 grader, ca 5 minuter + 175 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:

Chokladbotten:

3 ägg

1,5 dl strösocker

4 msk potatismjöl

2 msk vetemjl

2 msk kakao

1 tsk vaniljsocker

1,5 tsk bakpulver


Mandelbotten:

3 dl sötmandel

2 1/3 dl strösocker

6 äggvitor


Smörkräm:

1 2/3 dl florsocker

100 g smör

2 äggulor

1 tsk konjak eller rom


Garnering:

1 kaka á 220 g mörk blockchoklad

0,5-1 msk olja


Gör så här:

Chokladbotten: Vispa ägg och socker pösigt. Sikta ihop potatismjöl, vetmjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver. Vänd ner i äggpöset. Bred ut smeten på en långpanna med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 250 grader ca minuter. Sockra på översidan och stjälp snabbt upp kakan på ett smörpapper. Pensla pappret som kakan gräddats på med kallt vatten så lossnar det lättare. Dra av det och lägg det tillbaka löst över kakbottnen medan den kallnar.

Mandelbotten: Mal den oskållade mandeln och blanda väl med sockret. Vispa vitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner mandelblandningen. Bred ut smeten på en långpanna med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 175 grader ca 15 minuter. Kakan lossnar lätt om man först tar bort papperet med kakan från plåten, spolar plåten med kallt vatten och sedan lägger tillbaka pappret med kakan på den fuktade plåten. Låt kakan kallna.

Smörkrämen: Rör ihop florsocker och smör. Tillsätt äggulorna, en i taget, och rör till en jämn smet. Smaka av med konjak eller rom.

Bred krämen över den mörka kakbotten och täck med mandelbottnen.

Smält sönderbruten choklad i vattenbad eller mikrougn.

Tillsätt oljan och rör chokladen jämn.

Låt den ev svalna lite och bred ut den på kakan. 

Låt chokladen stelna lite och tag så ut hjärtan med mått.


OBS! Resterna blandas samman i matberedare och formas till små runda bullar som ev penslas med choklad.

Bakat · Jul

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< November 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards