Alla inlägg under november 2015
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
1 paket ”5 minuter sill”
1 msk grovkorning senap
1 msk dijonsenap
½ strimlad purjolök
2 msk hackad färsk dill
½ dl majonnäs
2 msk gräddfil
Gör så här:
Häll av sillagen och skölj filéerna.
Skär dem i mindre bitar och lägg i en skål.
Blanda ner de andra ingredienserna.
Smaka av med peppar och ställ kallt till servering.
Ingredienser:
ca 0,5 - 1 kg lagrad ost, ex. cheddarost eller Västerbottenost
3 msk brännvin som ex. Aquavit, Östgöta Sädesbrännvin, konjak, calvados eller whisky
Gör så här:
Lägg osten i en påse och tillsätt spriten.
Vänd osten någon gång så att spriten kommer åt runt osten.
Låt brännvinsosten stå i kylen minst någon dag att få smak.
Förvara i kylen.
Håller flera veckor.
Varianter:
Istället för brännvin kan du ta vodka eller en din favoritsnaps annan smaksatt snaps, konjak för konjaksost, calvados eller whisky (välj rökt eller orökt whisky).
Antal: 4 längder
Jäsning: 40 minuter + 25 minuter
Ugn: 200 grader, 20 minuter
Gör så här:
Låt smöret blir rumsvarmt.
Mikra det ev. dock utan att smälta det.
Stöt saffran med någon msk socker i en mortel.
Värm mjölk med saffranssockret till fingervarmt 38 grader.
Smula jästen i en stor degbunke.
Tillsätt lite av den varma mjölken och blanda ut jästen så att den löser sig.
Tillsätt sedan resten av mjölken.
Tillsätt sedan mjukt smör klickvis.
Tillsätt socker och salt.
Tillsätt mjöl (spara någon halv dl till utbakning) och rör ihop till en deg som är klibbig men precis släpper från kanterna av bunken.
Arbeta degen smidig i tio minuter med händerna eller fem minuter i degblandare.
Låt saffransdegen jäsa övertäckt i 40 minuter.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda ihop den.
Dela degen i 4 delar.
Flätade längder:
Dela varje degbit i ytterligare 3 bitar.
Rulla ut varje bit till tre lika långa längder på ca 30 cm.
Fläta dem löst om varandra.
Snoddar:
Dela varje degbit i ytterligare två delar.
Rulla ut varje bit till en 30 cm lång längd.
Sno längderna löst om varandra.
Fördela och tryck försiktigt ned russin lite här och där.
Lägg längderna på plåt med bakplåtspapper, täck med bakduk och jäs i 25 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
Pensla försiktigt längderna med uppvispat ägg.
Strö över pärlsocker och/eller flagad eller hackad mandel.
Grädda i nedre delen av ugnen i 20 minuter.
Täck över dem med lite folie om de börjar brännas mot slutet.
Ta ut saffranslängderna och låt svalna på galler under bakduk.
Skär upp i 2-4 cm breda skivor vid servering.
Antal: 1 kaka
Ugn: 175 grader, ca 1 timme
Ingredienser:
2 dl strösocker
200 gram smör
0,5 dl konjak, förslagsvis trestjärnig
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
4 st äggulor + 4 äggvitor
1 citron, rivet skal
0,5 dl sötmandel
1 dl torkade fikon
1 dl russin
0,5 dl tärnade dadlar
1 tsk smör till formen
2 msk ströbröd till formen
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
Skär fikonen i små tärningar.
Skålla (valfritt), skala och hacka mandeln grovt.
Häll upp mjöl i en skål, tillsätt torkad hackad frukt och mandlar.
Gnid in lite mjöl i frukten så klibbar bitarna inte ihop.
Smörj och beströ formen med ströbröd.
Rör smör och socker pösigt i en skål några minuter.
Skilj på äggulor och äggvitor i varsin skål.
Vispa vitorna till hårt skum.
Tillsätt en äggula i taget och vispa ner i smör och sockerblandningen.
Blanda sedan i mjölet. Därefter vänder du i äggvitan.
Slå smeten i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca en timme.
Lägg ett smörpapper över kakan första halvtimmen.
Låt stå och svalna i formen. Kakan är godast efter någon dag och håller länge.
Antal: 50 stycken
Ingredienser:
Blanda muscovadorörsocker, grädde, sirap och vaniljpulver och flingsalt i en vid tjockbottnad kastrull med höga kanter.
Koka utan lock och rör om då och då tills termometern visar 124 grader eller när smeten håller kulprovet:
Häll några droppar smet i iskalltvatten och rulla till en kula, som ska vara fast och hård.
Koktid cirka 30 minuter.
Tillsätt smör och lakritspulver.
Häll smeten i en kanna och fördela knäcken i småformar.
åt knäcken stelna. Förvara i rumstemperatur.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
350 g 5-minuters sill
½ dl fint hackad rödlök
3 msk majonnäs
1 dl créme fraiche
4 tsk curry
Salt och peppar
½ rött äpple
Salt och svartpeppar
2 tsk honung
Dekoration:
Några skivor tunt skivat och hackat äpple, rödlök och finhackad gräslök
Gör så här:
Finhacka rödlöken.
Blanda ner i en skål tillsammans med majonnäs och créme fraiche tillsammans med curry, salt och peppar.
Skär äpplet i små tärningar.
Blanda runt och smaksätt med salt och peppar.
Häll ut lagen/vätskan från sillen och skölj av filéerna.
Skär sillen i mindre bitar och blanda ner i röran tillsammans med honung.
Lägg på sillen på salladen och toppa med hackade äppelbitar, purjolök och gräslök.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 burk inläggningssill på 420 gram
0,5 dl ättiksprit 12%
1,5 dl vatten
2 dl strösocker
0,5 tsk grovt krossad vitpeppar
2 tsk grovt krossad kryddpeppar
1 lagerblad
5 kryddnejlikor
Smaksättning till vitlökssill:
4 msk gräddfil
2 klyftor vitlök
2 krm vitpeppar
Gör så här:
Mät upp ättika, socker och vatten i en kastrull.
Tillsätt krossad kryddpeppar, krossad vitpeppar, lagerblad samt kryddnejlikor och koka upp.
Rör om så att sockret löser sig.
Sätt ättikslagen åt sidan att svalna och kallna.
Häll av och skölj sillen.
Skär eller klipp sillen i lagom bitar - förslagsvis någon cm breda.
Lägg sillen i rostfri skål, två rena glasburkar med lock eller en skål eller kärl i keramik.
Fyll på med lag.
Låt sillen stå i kylen i minst 5 timmar gärna 1-2 dygn för bästa smak.
Smaksätt vitlökssillen:
Häll av lagen och skär eller klipp sill i bitar.
Blanda gräddfil, majonnäs eller matyoghurt, pressad vitlök samt vitpeppar i en skål.
Lägg ev. över vitlökssillen i glasburk, serveringsskål eller krus.
Låt gärna vitlökssillen stå och dra några timmar upp till några dagar i kylen.
Ugn: 150 grader, 10 minuter
Ingredienser:
500 gram mandelmassa
4 äggvitor alt 2 ägg (stora ägg)
Gör så här:
Värm ugnen till 150 grader.
Riv eller smula sönder mandelmassan så smått du kan.
Du kan också skiva den och lägga i en matberedare och blanda med kniven.
Blanda mandelmassan med äggvitorna eller hela ägg till en jämn smet.
Markera eller rita 3 rundlar, fyrkanter, hjärtan eller annan form på bakplåtspapper.
Förslagsvis 3 rundlar på ca 24 cm i diameter.
Pensla ev. bottnarna med smält smör så lossar mandelbottnarna lättare.
Fördela och bred ut mandelmassesmeten i de tre rundlarna på bakplåtspapprena.
Grädda mandelbottnarna i 10 minuter eller tills de fått fin färg.
Ta ut mandelbottnarna, ta försiktigt loss dem från papperet och låt dem svalna på galler.
Nu kan mandelbottnarna användas och fyllas till tårta, bakelser mm.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|