Alla inlägg under november 2015
Antal: 4 portioner
Ugn: 150 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
4 ägg
125 g Philadelphiaost eller annan färskost
½ dl fiberhusk
1 krm salt
2 paket bacon á 140 g
Smör eller kokosfett att steka i
3 dl vispgrädde
70 g parmesanost
150 g små gröna ärtor
Salt
Peppar
Salladsblad
Några cocktailstomater
3 msk olivolja
1 msk vit balsamvinäger
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa äggen pösiga.
Blanda i färsost, fiberhusk och salt och vispa till en slät smet.
Låt stå ett par minuter.
Bred ut smeten på bakplåtspapper och lägg över ett inoljat bakplåtspapper.
Kavla ut smeten över hela ytan.
Lägg de två papprerna med smeten emellan på en plåt.
Grädda med det översta papperet forfarande på ca 10 minuter.
Dra av det översta papperet och skär sedan pastan i strimlor.
Stek strimlad bacon i smör eller kokosfett och häll på grädde.
Riv osten och rör ner den med gröna ärtor.
Smaka av med salt och peppar och blanda ner pastan i såsen.
Servera med salladsblad, cocktailtomater, olja, vinäger och lite salt och peppar.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
400-500 g zucchini
250 g små fina ärtor
2 vitlöksklyftor
ca 1 dl olivolja
1 morot
140 g bacon
1 dl färskriven parmesanost
2 mozzarellaostar
100 g babyspenat
Gör så här:
Hyvla zucchinin med en osthyvel och koka den 1 minut i saltat vatten.
Koka upp vatten och häll över de gröna ärtorna.
Mixa ärtorna med riven eller pressad vitlök och tillsätt olivoljan lite i taget.
Skär moroten i tunna stavar.
Stek baconskivorna knapriga.
Häll av vattnet på zucchinin och blanda med ärtpeston i en stor skål.
Tillsätt morotsstavarna, den rivna parmesanosten coh mozzarellan riven i bitar.
Vänd ner babyspenaten och strö baconbitarna över pastan.
Antal: 1 portion
Ingredienser:
1 stor skiva fröknäcke
½ avokado
1 tomat
En rejäl tuva av böngroddar
Salt
Peppar
Gör så här:
Mosa avokadon och smaka av med salt och peppar.
Fördela det försiktig över fröknäcket.
Skär tomaten med vass kniv i tunna skivor.
Fördela det över avokadon.
Toppa med böngroddar och en nypa flingsalt och nymald svartpeppar.
Antal: ca 45 kakor
Ingredienser:
2 ägg
1 dl strösocker
1½ msk smält smör eller magarin
1½ dl mjölk
1 msk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
ca 3½ dl vetemjöl
Fritering:
2 paket kokosfett att koka i
Garnering:
Strösocker
Gör så här:
Vispa ägg och socker.
Vispa ner smör och mjölk i äggpöset.
Blanda vaniljsocker och bakpulver i mjölet och vänd ner det till en ganska lös, aningen seg deg.
Värm fettet i en liten gryta.
Prova med en klick av smeten som ska få fin färg efer 1 minut när fettet har rätt temperatur, ca 180 grader.
Klicka i smeten med tesked som ger lagom bullar.
Koka några i taget.
Låt rinna av på kökspapper på galler.
Rulla i socker.
Kan frysas ett par månader, ljummas då i ugn före servering.
Den klassiska kryddan i vetebröd och mjuka kakor.
Pröva den också till äppel- och rabarberpaj.
Antal: ca 75 kakor
Ingredienser:
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl filmjölk
Rivet skal av 1 apelsin
50 g smör eller magarin
1½ tsk hjorthornssalt
ca 8 dl vetemjöl
Fritering:
Ister eller kokosfett
Gör så här:
Vispa äggen ljusa och pösiga med sockret.
Blanda ner filmjölken och apelsinskalet.
Smält matfettet och låt det svalna.
Blanda hjorthornssaltet med 1½ dl av vetemjölet.
Rör ner mjölet med hjorthornssaltet i äggsmeten.
Tillsätt matfettet.
Arbeta i resten av mjölet.
Täck över degen och låt den vila kallt över natten.
Kavla ut degen i 3-4 omgångar, 6-7 mm tjock.
Ta ut ringar med järn.
Hetta upp fettet till 180 grader.
Använd termometer och låt inte temperaturen gå högre, fettet får då en "bränd" smak.
Fritera några ringar i taget, drygt 1 minut på varje sida, tills de fått gulbrun färg och är genomgräddade.
Låt rinna av på hushållspapper.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 dl rucolasallad
1 dl persilja
100 g valnötter
1 dl olivolja
1 riven vitlöksklyfta
1 dl riven parmesan
Salt
Peppar
1 tsk pressad citron
300 g rörkt lax i skivor
1 citron
Gör så här:
Mixa rucolasallad, persilja, valnötter, olivolja, riven vitlök och riven parmesanost till jämn pesto.
Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
Lägg upp laxen på ett fat och pressa över citron.
Servera pesto till laxen.
Antal: 4 portioner
Ugn: 175 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
2 knippen grön sparris, 400 g
1-2 ägg
Salt
Peppar
1 dl hackad persilja
150 g små gröna ärtor
150 g riven västerbottenost
1 liten burk svarta oliver
1 citron
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Skär bort det nedersta på sparrisarna och lägg dem i en smord form.
Vispa samman ägg, lite salt och peppar, persilja, ärtor och riven ost.
Häll blandningen över sparrisarna och ställ in i ugnen i 30 minuter.
Servera med lite extra hackad persilja, svarta oliver och en klyfta citron.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|