Alla inlägg under november 2015
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 tsk fransk senap
1 msk vit balsamvinäger
3 msk olivolja
Salt
Peppar
70 g rucolasallad
70 g röda mangoldblad eller annan färgstark sallad
250 g cocktailtomater
200 g hallloumiost
Smör eller kokosfett att steka i
Kött från 1 grillad kyckling
Gör så här:
Häll senap, vinäger, olja, salt och peppar i en liten burk och skaka ihop.
Lägg upp rucolasallad och mangoldblad på ett stort fat.
Halvera cocktailtomaterna och fördela dem.
Skär halloumiosten i skivor och stek dem gyllenbruna i smör eller kokosfett.
Lägg upp osten på salladen.
Servera med kycklingkött och senapsdressingen.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Vitkålsgryta:
1 litet vitkålshuvud, ca 400 g
Smör eller kokosfett att steka i
3 salladslökar
1 tsk harissakrydda
3 dl grädde
Salt
Peppar
Lammfärsbiffar:
500-600 g lammfärs
2 vitlöksklyftor
1 tsk spiskummin
½ dl majonnäs
Smör eller kokosfett att steka
Gör så här:
Vitkålsgryta: Strimla vitkålen fint. Stek den i en stor stekpanna i rikligt med smör eller kokosfett. Strimla salladslöken och tillsätt den tillsammans med harissakrydda, grädde, salt och peppar. Låt puttra medan du gör biffarna.
Lammbiffar: Blanda färsen med riven eller pressad vitlök, spiskummin och majonnäs. Krydda också med salt och peppar. Gör ett stekprov om du är osäker på smaksättningen. Forma färsen till åtta biffar och stek i smör eller kokosfett.
Servera biffarna med den stekta vitkålen.
Antal: 12-14 bitar
Ingredienser:
Botten:
250 g mandelmassa
Chokladtryffel:
250 g mörk choklad
250 g mjölkchoklad
2½ dl vispgrädde
2 msk rom
Ev. florsocker till dekor
Gör så här:
Klä en rund form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter, med plastfolie.
Riv mandelmassan grovt och tryck ut den i ett tunt lager i botten av formen.
Blöt fingrarna med lite vatten så klibbar det inte så fast lika mycket.
Bryt den mörka chokladen och mjölkchokladen i mindre bitar.
Mät upp vispgrädden i en kastrull, tillsätt chokladen och värm försikigt på låg värme, rör om tills allt smälter ihop till en jämn och blank massa.
Rör ner rommen.
Häll smeten i formen och låt svalna.
Ställ den avsvalnade kakan i kylen och låt den stelna i minst 5 timmar, men gärna över natten.
Lossa tårtan från formen genom att skära med en kniv längs kanten.
Dekorera ev. genom att använda små tårtpapper som schablon och pudra florsocker över.
Tårtan är väldigt hållbar och förberedes i god tid.
Förvara i kylen strax före servering.
Antal: ca 35 st
Ugn: 175 g, ca 45-50 minuter
Ingredienser:
Kaka:
75 g smör
3 ägg
2 dl strösocker
2½ dl (150 g) vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 msk pepparkakskryddor eller motsvarande mängd malen kanel, kardemumma, nejlika och ingefära
1½ dl gräddfil, mjölk eller fil
Till formen:
Smör
Ströbröd
Till dopping och dekor:
Klubbpinnar 10-12 cm (finns på Panduro) eller grillpinnar i trä, avklippta till önskad längd
Ca 300 g Nutella eller chokladtryffel
300 g vit choklad till dopping
Ca 2 msk vitt strössel
Gör så här:
Smörj och bröa en limpform som rymmer ca 1½ liter.
Smält smöret till kakan.
Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp.
Blanda mjöl, bakpulver och pepparkakskryddor.
Sikta ner mjölblandingen lite i taget samtidigt som du tillsätte smör och gräddfil.
Vispa försiktigt till en jämn smet för hand.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delan av ugnen i 175 grader i 45-50 minter.
Vänd kakan upp och ner på bakplåtspapper, låt svalna ett par minuter och lossa sedan formen.
Låt kakan svalna helt.
Mixa kakan till smulor i en matberedare.
Tillsätt Nutella eller chokladtryffel och mixa ihop till en tjock smet.
Forma smeten till kulor.
Tillsätt eventuellt mer Nutella tills smeten är så kladdig att du kan forma kulor av den.
Stick ner en pinne i varje lite smält choklad.
Låt stelna till i kylen i ca 30 minuter.
Doppa kulorna i vit choklad.
Låt rinna av lite och ställ på en bricka klädd med bakplåtspapper.
Strö över strössel.
Låt stelna i kylen i minst 30 minuter.
Förvara täckt med plastfolie i kylen.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
400 g rå lax som har varit fryst 2 dygn
80 g stenbitsrom
2-3 msk wasabipasta
2 avokador
Salt
Peppar
300 g räkor utan skal eller 600 g med skal
Ev. lite sjögrässallad
Lite extra wasabipasta
Sjögräsblad
Gör så här:
Skär en del av laxen i skivor och en del i kuber.
Blanda stenbitsrommen med wasabipastan.
Mosa avokadorna och smaka av med salt och peppar.
Skala räkorna om de är med skal och lägg upp dem.
Lägg upp laxen på tallrikar och klicka ut rommen, avokadoröran, lite sjögrässallad och bitar av sjögräsblad.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
8 ägg
1 dl vispgrädde eller majonnäs
Salt
Peppar
Smör eller kokosfett att steka i
120 g kokt eller rökt skinka
150 g Philadelpghiaost eller annan färskost
½ dl majonnäs
3 msk olivolja
Salladsblad
Gör så här:
Vispa ihop äggen med vispgrädde/majonnäs och salta och peppra lite.
Stek i omgångar i smör eller kokosfett och lägg upp omeletterna på tallrikar eller en stor bricka.
Lägg skinkskivorna på omeletterna.
Blanda Philadelphiaosten med majonnäs och olivolja.
Bred blandningen ovanpå skinkskivorna på omeletterna och rulla ihop.
Skär rullarna i bitar och servera med salladsblad.
Måndag:
Kyckling balsamico med parmaskinka och rotsaker
Tisdag:
Pasta carbonara
Onsdag:
Tomatsoppa med mozzarella
Torsdag:
Ugnsbakad lax med saffran och apelsin
Fredag:
Bakad potatis med röror
Lördag:
Italiensk kycklingpasta
Söndag:
Lasagne med rivna morötter
Måndag:
Raggmunk och bacon
Tisdag:
Spaghetti och köttfärssås
Onsdag:
Kycklingtortilla eller kycklingwraps
Torsdag:
Lax med pressad potatis, kall sås
Fredag:
Festkyckling med ölkorv och klyftpotatis
Lördag:
Hemmagjord pizza
Söndag:
Köttbullar, potatis och sås
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|