Alla inlägg under november 2015
Antal: 10 portioner
Ingredienser:
1 kg nötfärs eller blandfärs
2 dl grädde
1 dl ströbröd
1 gul lök
1 tsk vitpeppar
4 krm mald kryddpeppar (valfritt)
2 msk socker
2 tsk salt
2 msk stark senap som fransk dijonsenap
2 ägg
Gör så här:
Blanda grädde och ströbröd i en bunke.
Skala och riv eller finhacka löken. Lägg i bunken.
Tillsätt färsen, vitpeppar, kryddpeppar, socker, salt och senap.
Blanda hastigt ihop till en smet. Överarbeta inte köttbullesmeten då blir den trådig.
Provstek en bit färs och smaka av med mer ev. mer salt och peppar.
Förbered en bricka eller bläck med lite olja i botten.
Forma små köttbullar ca storlek som valnötter eller något mindre med händerna och lägg ut på brickan eller bläcket.
Ta lite olja eller vatten på händerna så går det lättare att rulla köttbullarna.
Du kan också lägga smeten i en spritspåse, klämma ut och peta av duttar med en gaffel eller sked.
Sätt ugnen på 175 grader.
Stek köttbullarna i smör runt om i en panna några i taget.
Lägg över köttbullarna på en långpanna efterhand som du steker.
Stek färdigt köttbullarna ca 20 minuter i ugnen så att de blir genomstekta.
Lägg upp julköttbullarna på fat och servera.
De kan också svalna och kylas och förvaras i kylen eller frysen och sedan värmas till servering.
Mängd: 2½ dl
Ingredienser:
1 dl bruna, gula eller svarta senapsfrön - gott är att bla hälften bruna och gula.
1,5 dl vatten
1 msk vit vinäger
0,5 dl olja, typ solrosolja
1 tsk salt
2 msk socker, råsocker eller honung
Gör så här:
SENAP I MORTEL:
Lägg senapsfröna i en kastrull och fyll på vatten så det täcker plus någon cm.
Koka senapsfröna i 5 minuter.
Häll av och låt svalna.
Lägg senapsfröna med 1,5 dl vatten i skål.
Beroende på hur stor mortel du har så mortlar du lite senapsfrön i taget till en jämn röra.
Lägg i en skål och rör i oljan droppvis.
Smaka av senapen med vinäger, salt och honung.
SENAP I MIXER:
Lägg senapsfröna i en kastrull och fyll på vatten så det täcker plus någon cm.
Koka senapsfröna i 5 minuter.
Häll av och låt svalna.
Lägg senapsfröna med 1,5 dl vatten i drinkmixer eller ett högt smalt kärl för stavmixer.
Mixa senapen till en jämn röra och så grov eller fin du vill ha den.
Lägg i en skål och rör i oljan droppvis.
Smaka av senapen med vinäger, salt och honung.
Antal: 45 stycken
Ingredienser:
1,5 dl grädde
5 dl strösocker
100 g hackad mörk eller ljus choklad
1 msk vaniljsocker
150 g smör
1 dl hackade marshmallows (valfritt)
1 dl osaltade nötter som jordnötter, valnötter eller skalade pistagenötter (valfritt)
Gör så här:
Värm mjölk eller grädde och socker samt vaniljsocker tills sockret löst sig - rör då och då.
Använd en tjockbottnad kastrull.
Bryt chokladen i bitar och tillsätt den under omrörning tillsammans med smöret.
Koka fudgesmeten på medelvärme i ca 30 minuter till ca 120 grader.
Kontrollera med en termometer.
Fudgesmeten ska vara mjuk.
Ta av fudgesmeten och ställ i diskhon med lite kallt vatten (vattenbad).
Låt den svalna något och rör ofta.
Fudgen ljusnar och blir krämig när den vispas.
Nu kan du röra i godsaker som hackade nötter och hackade marshmallows.
Häll fudgesmeten i ex. en fyrkantig form ca 20x20 cm med bakplåtspapper i botten att svalna ytterligare och stelna.
Ställ fudgen att stelna helttt i kylen.
Ta ut chokladfudgen och skär den i bitar (rutor) ca 2x3 cm stora med en vass kniv när fudgen kallnat.
Fudgekolorna behövs ej slås in i pappar.
Antal: 2 kavringar
Ugn: 175 grader, ca 1 timme och 15 minuter
Ingredienser:
8 dl filmjölk
2 dl mörk sirap
3 dl grahamsmjöl
8 dl vetemjöl special
4 dl grovt rågmjöl
1 msk bikarbonat
1 tsk malda nejlikor
1 tsk mald ingefära
1 tsk mald pomerans
1 tsk mald kummin
2 tsk salt
2 msk soja
2 äpplen
2 dl grovhackade nötter som hasselnötter eller valnötter (valfritt)
1 dl hackade torkade aprikoser (valfritt)
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Skala och riv äpplen.
Hacka nötter och aprikoser.
Krossa ev. kryddor i en mortel.
Blanda alla ingredienser i en stor bunke till en lös deg.
Smörj två avlånga bakformar på vardera ca 2 liter med smör, margarin eller olja.
Häll i och dela degen i formarna.
Grädda kavringarna i nedre delen av ugnen i ca 1 timme och en kvart.
Börjar toppen bli för mörk kan du täcka över med lite folie mot slutet.
Ta ut kavringarna och stjälp upp på galler.
De ska vara fasta och låta ihåliga när du knackar på botten.
Baka annars lite till.
Låt kavringarna svalna, gärna under bakduk.
Denna kavring håller sig inte så länge som vanlig kavring så njut dem så snart du kan.
Antal: ca 25 stycken
Ingredienser:
1 dl vispgrädde
2 msk margarin
3/4 dl Mörkt Muscovadorörsocker
175 g mörk choklad 70 % kakaohalt
½ tsk mald kardemumma
Gör så här:
Bryt eller hacka chokladen i bitar.
Koka upp margarin, muscovadorörsocker och grädde.
Blanda i kardemumman och chokladbitarna och rör tills det är en jämn smet.
Låt svalna något.
Fyll därefter tryffeln i en spritspåse och spritsa ut i formar eller små strutar.
Förvara svalt.
Antal: ca 50 stycken
Ingredienser:
8 dl socker
5 dl mjölk
½ dl kakaopulver
1 tsk salt
50 g smör
1 msk kanel
Gör så här:
Blanda socker, mjölk, kakao, kanel och salt i en tjockbottnad kastrull.
Låt koka upp och rör om då och då.
Låt koka till ca 114 grader eller tills fudgen håller ett kulprov.
Ta av kastrullen från värmen och tillsätt smöret.
Rör kraftigt tills fudgen svalnat och tjocknat något.
Häll upp i en form (25*30 cm) klädd med bakplåtspapper.
Låt stelna och skär i bitar.
Kulprov:
Droppa lite av smeten i ett glas med iskallt vatten. Vänta några sekunder och prova sedan om du kan forma smeten till en kula. Till knäck bör kulan vara ganska fast, så känns den mjuk kokar du helt enkelt smeten lite längre. Till kola kan kulan vara mjukare.
Ingredienser:
Antal: ca 80 skorpor
Jäsning: ca 30 minuter + ca 30 minuter
Ugn: 250 grader, 5-8 minuter + 225 grader, 5 minuter + 75 grader, ca 60 minuter
Ingredienser:
100 g smör
2½ dl kaffegrädde
50 g jäst
1 krm salt
2 msk socker
1 påse (½ g) saffran
Rivet skal av 1 apelsin
1 dl kokosflingor
1 uppvispat ägg
ca 8 dl vetemjöl
Gör så här:
Smält smöret, häll på grädden oc ljumma vätskan fingervarm (37 grader).
Smula jästen i en bunke, rör ut den med lite av vätskan och häll på resten.
Blanda salt, socker och saffran.
Rör ner i spadet.
Tillsätt apelsinskal, kokos, ägg och 7 dl av vetemjölet.
Arbeta degen mycket väl.
Täck och låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.
Ta upp degen, arbeta den blank och smidig med resten av mjölet.
Rulla ut till längder och dela degen i 40 småbitar.
Rulla dem till runda bullar. Lägg på smorda plåtar, täck över och jäs till dubbel storlek, ca 30 minuter.
Grädda 5-8 minuter mitt i ugnen i 250 grader.
Dela bullarna med gaffel och sätt halvorna med snittytan upp på plåt.
Rosta skorporporna ca 5 minuter i övre delen av ugnen i 225 grader.
Ta ut dem, sänk värmen till 75 grader och låt skorporna eftertorka ca 60 minuter med ugnsluckan på glänt.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|