Alla inlägg under november 2015
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Plättar:
4 ägg
2 dl vispgrädde
2 msk fiberhusk
2 krm salt
Smör eller kokosfett att steka i
Hoisinsås:
½ dl ketjap manis
4 msk ketchup
1 tsk sambal oelek
2 tsk färskriven ingefära
Salt
Peppar
Kött:
500 g lövbiff
Smör eller kokosfett att steka i
Tillbehör:
1 grön paprika
1 röd paprika
Salladsblad
Gör så här:
Plättar: Blanda ägg, vispgrädde, fiberhusk och salt i en bunke med en elvisp och låt svälla i 5 minuter. Stek till plättar i smör eller kokosfett.
Hoisinsås: Rör ihop kejtap manis, ketchup, sambal oelek och ingefära. Smaka av med salt och peppar.
Strimla lövbiffen och stek i smör eller kokosfett, salta och peppra.
Skär grön och röd paprika i strimlor och lägg på tallrikar tillsammans med salladsblad.
Lägg upp plättarna och köttet och servera med såsen.
Antal: 8 stycken
Ugn: 250 grader, 10-12 minuter
Ingredienser:
4 dl vetmjöl
2 tsk bakpulver
2 krm salt
50 g smör eller magarin
2 dl mjölk
Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader.
Blanda vetmjöl, bakpulver och salt i en bunke.
Finfördela smör eller magarin i mjölblandningen.
Tillsätt mjölk och rör snabbt ihop till en kladdig deg.
Klicka ut 2 runda kakor, ca 15 cm i diametern på en plåt med bakplåtspapper.
Skär ett kryss i dem.
Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter.
Servera sconsen nygräddade med ost eller marmelad.
Antal: 7 portioner
Ugn: 200 grader, ca 30 minuter + 175 grader, ca 1 timme
Ingredienser:
1,5 kg tjocka revbensspjäll
Marinad:
1 tsk salt
3 msk kinesisk soja
4 st pressade vitlöksklyftor
3 krm svartpeppar
4 msk matolja eller olivolja
Glasering:
3 msk honung
2 msk senapspulver eller 4 msk dijonsenap
Gör så här:
Gnid in revbensspjällen med marinaden.
Lägg i en stor påse eller skål täckt med plastfolie.
Låt stå gärna stå att marinera över natten eller några timmar i kylen.
Vänd då och då.
Det går också bra att knåda in marinaden och sedan steka dem direkt.
Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
Gnid in revbenen i honung och senap.
Lägg revbensspjällen med köttsidan upp i en ugnsform.
Stek dem en halvtimme, lägg ett ark folie över dem och ner runt dem och sänk sedan värmen till 175 grader och stek i ytterligare en timme.
Sätt gärna i en stektermometer och ta ut revbenen när innertemperaturen är 70 grader.
Ta ut och låt svalna något.
Lägg på skärbräda med benet uppåt och skär i skivor längs med benet.
Dela ev. skivorna i två bitar.
Lägg upp på fat och servera.
Antal: 15 stycken
Ingredienser:
Överdrag:
Antal: ca 25 bitar
Ingredienser:
200 gram ljus blockchoklad
200 gram mörk blockchoklad
50 gram vit choklad
1 dl hasselnötter
1 dl flagad mandel
1 dl russin
1 dl hackad torkad aprikos
Gör så här:
Förbered en 20x30 cm form med ett bakplåtspapper i botten att hälla chokladen i.
Bryt den ljusa och mörka chokladen i bitar och smält den.
Bryt den vita chokladen i bitar och lägg i en annan bunke.
Smält den ljusa och mörka chokladen under omrörning i vattenbad genom att sätta bunken i sjudande vatten i en kastrull eller bred panna med höga kanter eller smält i mikro genom att mikra någon halv minut i taget på full effekt och ta ut och röra tills den smält.
Bred ut chokladen på bakplåtspappret.
Smält sedan den vita chokladen.
Ringla över vit choklad i ett jämnt mönster över den ljusa och mörka chokladen, ex. i cirklar eller kors och tvärs.
Rosta hasselnötter och mandel i en kastrull i en liten kastrull.
De ska få lite färg. Rör om hela tiden.
Akta så de inte bränns.
Sprid ut nötterna jämnt fördelade över chokladen.
Strimla aprikoserna och strö över dem jämnt över chokladen tillsammans med russinen.
Tryck ner nötterna och de torkade frukterna lite så att de fastnar i chokladen.
Låt chokladen stelna i rumstemperatur.
Bryt loss lagom stora bitar ca 4x4 cm stora och lägg upp på fat för servering.
Mängd: 50 cl
Ingredienser:
3 dl färska blåbär
37 cl Brännvin Special, vodka eller okryddat brännvin
Gör så här:
Rensa och skölj blåbär.
Lägg bären i en bunke, glasburk eller flaska och häll över spriten så det täcker blåbären.
Tryck gärna ner blåbären med ett litet lock och en tyngd då de annars tenderar att flyta upp till ytan. Förslut.
Låt stå övertäckt på ett mörkt ställe i 3 veckor att dra.
Rör om förslagsvis tre gånger.
Mixa bär och sprit med en stavmixer.
Sila av i en silduk, finmaskig sil eller kaffefilter till en bringare.
Häll tillbaka på flaska (använd en tratt) och förslut.
Låt stå i 3 dagar till.
Kan gärna lagras några månader men är klar att drickas.
Servera blåbärssnapsen väl kyld.
Ingredienser:
Smaksättning:
Antal: 60-70 små kakor
Ugn: 200 grader, knappt 8 minuter
Ingredienser:
150 g smör
3 dl havregryn
3 dl (180 g) vetemjöl
1½ dl strösocker
1½ tsk bakpulver
1 tsk malen kanel
½ tsk malen kryddnejlika
1 dl mjölk
3 dl (ca 200 g) korinter
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull på spisen eller en bunke i mikron.
Rör ner alla de torra ingredienserna i smöret, tillsätt mjölken och arbeta ihop till en tjock smet.
Rör ner korinterna och blanda väl.
Klicka ut små kluttar av smeten med jämna mellanrum på plåtar klädda med bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i knappt 8 minuter.
Låt svalna.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|