Alla inlägg under november 2015
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 gul lök
500 g lövbiff
1 röd paprika
1 grön paprika
120 g sockerärtor
1 burk vattenkastanjer
1 röd chilifrukt
Kokosfett att steka i
1 burk kokosmjölk
1 tsk röd currypasta
Salt
Peppar
4 portioner sjögräsnudlar
Ett par knippor koriander
1 limefrukt
Gör så här:
Skär löken i båtar och lövbiffen i strimlor.
Skär också den röda och gröna paprikan i bitar och sockerärtorna i strimlor.
Skiva vattenkastanjerna och finhacka chilin.
Fräs allt i kokosfett och tillsätt kokosmjölk och currypasta.
Smaka av med salt och peppar.
Blanda ner nudlarna och servera med lite koriander och lime.
Antal: 60-70 lussebullar
Jäsning: 1 timme (deg 1) + 1½ timme (deg 2) + 30 minuter
Ugn: 175 grader, 8-12 minuter
Ingredienser:
Deg 1:
5 dl mjölk
75 g jäst
1 dl strösocker
12 dl vetemjöl
1 g (2 pkt) saffran
Deg 2:
4 dl mjölk
2 dl strösocker
300 g rumstempererat smör
6 äggulor
En nypa salt
2 l vetemjöl
Garnering:
Ägg att pensla med
Russin
Pärlsocker
Gör så här:
Värm mjölken till den första degen fingervarm och häll den i en bunke/degblandare.
Blanda ner jäst, socker, mjöl och saffran.
Knåda degen i minst 5 minuter.
Låt jäsa 1 timme.
Värm mjölken till den andra degen fingervarmt.
Häll mjölk, socker, smör, äggulor, salt och mjöl i bunken.
Arbeta samman de båda degarna i minst 10 minuter.
Låt jäsa i 1½ timme.
Häll ut degen på lätt mjölat bakbord och forma lussebullar.
Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
Sätt ugnen på 175 grader.
Låt jäsa i 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och dekorera med russin och pärlsocker.
Grädda i 8-12 minuter, beroende på storlek.
Antal: ca 40 kakor
Ugn: 175 grader, 15 minuter
Ingredienser:
200 g rumstempererat smör
2 dl strösocker
1½ dl ljus sirap
1 äggula
5 dl vetmjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Gör så här:
Vispa samman smör, socker, sirap och äggula, helst med elvisp.
Blanda och tillsätt mjöl, vaniljsocker och bakpulver.
Låt degen vila i kylskåpet i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader och lägg bakplåtspapper på två bakplåtar.
Dela degen i fyra lika stora bitar och rulla ut 4 längder, lika långa som plåten.
Lägg två längder på varje plåt och platta till dem lite med handen.
Grädda i 15 minuter och skär sedan i sneda bitar medan de fortfarande är varma.
Låt kakorna svalna på plåten och förvara dem i burk utan lock.
Antal: 4 portioner
Ugn: 175 grader, 8-10 minuter + 225 grader 20-25 minuter
Ingredienser:
Pajdeg:
3 dl mandelmjöl
½ dl sesamfrön
40 g smör
1 msk fiberhusk
1 kruka basilika
1 tsk salt
1 ägg till pajdegen
Fyllningen:
4 ägg
2 dl vispgrädde
6 soltorkade tomater
Salt
Peppar
300 g västerbottensost
Ingredienser:
Pajdegen: Sätt ugnen på 175 grader. Lägg mandelmjöl och sesamfrön i en bunke. Tillsätt smör, fiberhusk, hackade basilikablad, salt och ägg och blanda till en deg. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant. Förgrädda skalet i 8-10 minuter.
Höj värmen till 225 grader.
Fyllningen: Vispa ihop ägg och grädde och blanda ner hackade soltorkade tomater. Smaksätt med salt och peppar. Riv osten, blanda ner den i äggstanningen och häll allt i pajskalet. Låt stå i ugnen 20-25 minuter.
Antal: ca 50 kolor
Ingredienser:
75 g hallon, fryta, tinade går bra
1 dl torkade tranbär
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 dl skalade pistaschnötter
Gör så här:
Mixa hallonen och passera dem genom en sil.
Mät upp 2 msk puré.
Hacka tranbären och nötterna grovt.
Smält smöret i en kastrull, rör i grädde, socker, sirap och hallonpuré.
Låt koka ca 123-124 grader, fast kulprov.
Rör om då och då.
Ta av kastrullen från plattan och rör ner tranbär och nötter.
Häll upp smeten i en form invändigt klädd med bakplåtspapper, ca 15*28 cm, för ganska tunna kolor, vill man ha tjockare kolor så ta en mindre form eller gör en dubbel sats kolasmet.
Låt stelna i rumstemperatur, ca 12 timmar.
Skär kolan i bitar med en vass kniv.
Slå in i cellofanplast.
Förvara svalt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Aubergine:
2 auberginer
1 tsk salt
Smör eller kokosfett att steka i
Lammfärsbullar:
500-600 g lammfärs
2 vitlöksklyftor
3 msk majonnäs
1 tsk paprikapulver
1 tsk kummin
Salt
Peppar
Smör eller kokosfett att steka i
Fetaostsallad:
½ gurka
1 gul paprika
200 g fetaost
3 msk olivolja
1 msk vit balsamvinäger
Garnering:
Några basilika blad
Gör så här:
Skär auberginerna i skivor och lägg på en bricka.
Salta och låt stå och dra medan du gör lammfärsbullarna.
Lammfärsbullar: Blanda färsen med riven eller pressad vitlök, majonnäs, paprikapulver, spiskummin och salt och peppar. Rulla till bullar och stek i smör eller kokosfett.
Skölj auberginskivorna och torka av dem med hushållspapper.
Stek dem i smör eller kokosfett, gärna i en grillpanna.
Fetaostsallad: Skär gurka, paprika och fetaost i tärninar och blanda. Tillsätt olivolja, vinäger, salt och peppar.
Servera lammfärsbullarna med fetaostsalladen och de stekta aubergineskivorna och lite basilikablad.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
Rostad blomkål:
1 stort blomkålshuvud
Olivolja
Salt
Peppar
Kycklingen:
500-600 g kycklingbröstfilé
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk torkad timjan
Smör eller kokosfett att steka i
Salt
Peppar
Pestosås:
3 msk färdig pesto
2 dl créme fraiche
Pressad citronsaft
Salt
Peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär blomkålen i skivor och lägg dem på en ugnsplåt, gärna med bakplåtspapper.
Ringla över olivolja och strö över salt och peppar.
Låt stå i ugnen ca 20 minuter.
Gnid in kycklingen med rosmarin, timjan och lite salt och peppar.
Stek i smör eller kokosfett på medelvärme tills kycklingen är genomstekt.
Blanda peston med créme fraiche, lite pressad citron, salt och peppar.
Servera kycklingen med den ugnsrostade blomkålen och pestosåsen.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
8 små skivor LCHF-bröd
Smör eller kokosfett att steka i
1 zucchini
Svart olivtapenad
40 g pinjenötter
Basilikablad
200 g rökt eller gravad lax
1 liten rödlök
2 msk olivolja
1 tsk vit balsamvinäger
Salt
Peppar
150 g manchegoost
½ dl hackad persilja
Olivolja
Gör så här:
Skär brödet i 8 mindre bitar, stek i smör eller kokosfett och lägg på ett fat.
Skär zucchini i skivor och lägg dem fyra och fyra på fat.
Klicka över olivtapenad.
Rosta pinjenötterna och strö över.
Dekorera med basilikablad.
Fördela laxen på fyra av brödbitarna och finhacka löken.
Blanda löken med olivolja, vinäger och salt och peppar.
Häll blandningen över laxen.
Skär osten i skivor och fördela över de fyra sista brödskivorna.
Toppa med persilja och ringla över olivolja.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|