Alla inlägg under november 2015

Av Maria - 29 november 2015 07:42

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 gul lök

500 g lövbiff

1 röd paprika

1 grön paprika

120 g sockerärtor

1 burk vattenkastanjer

1 röd chilifrukt

Kokosfett att steka i

1 burk kokosmjölk

1 tsk röd currypasta

Salt

Peppar

4 portioner sjögräsnudlar

Ett par knippor koriander

1 limefrukt


Gör så här:

Skär löken i båtar och lövbiffen i strimlor.

Skär också den röda och gröna paprikan i bitar och sockerärtorna i strimlor.

Skiva vattenkastanjerna och finhacka chilin.

Fräs allt i kokosfett och tillsätt kokosmjölk och currypasta.

Smaka av med salt och peppar.

Blanda ner nudlarna och servera med lite koriander och lime.

Av Maria - 29 november 2015 07:18

Antal: 60-70 lussebullar

Jäsning: 1 timme (deg 1) + 1½ timme (deg 2) + 30 minuter

Ugn: 175 grader, 8-12 minuter


Ingredienser:

Deg 1:

5 dl mjölk

75 g jäst

1 dl strösocker

12 dl vetemjöl

1 g (2 pkt) saffran


Deg 2:

4 dl mjölk

2 dl strösocker

300 g rumstempererat smör

6 äggulor

En nypa salt

2 l vetemjöl


Garnering:

Ägg att pensla med

Russin

Pärlsocker


Gör så här:

Värm mjölken till den första degen fingervarm och häll den i en bunke/degblandare.

Blanda ner jäst, socker, mjöl och saffran.

Knåda degen i minst 5 minuter.

Låt jäsa 1 timme.


Värm mjölken till den andra degen fingervarmt. 

Häll mjölk, socker, smör, äggulor, salt och mjöl i bunken.

Arbeta samman de båda degarna i minst 10 minuter.

Låt jäsa i 1½ timme.


Häll ut degen på lätt mjölat bakbord och forma lussebullar.

Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.

Sätt ugnen på 175 grader.

Låt jäsa i 30 minuter.


Pensla med uppvispat ägg och dekorera med russin och pärlsocker.

Grädda i 8-12 minuter, beroende på storlek.

Bakat · Jul
Av Maria - 28 november 2015 19:54

Antal: ca 40 kakor

Ugn: 175 grader, 15 minuter


Ingredienser:

200 g rumstempererat smör

2 dl strösocker

1½ dl ljus sirap

1 äggula

5 dl vetmjöl

1 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver


Gör så här:

Vispa samman smör, socker, sirap och äggula, helst med elvisp.

Blanda och tillsätt mjöl, vaniljsocker och bakpulver.

Låt degen vila i kylskåpet i ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 175 grader och lägg bakplåtspapper på två bakplåtar.

Dela degen i fyra lika stora bitar och rulla ut 4 längder, lika långa som plåten.

Lägg två längder på varje plåt och platta till dem lite med handen.

Grädda i 15 minuter och skär sedan i sneda bitar medan de fortfarande är varma.

Låt kakorna svalna på plåten och förvara dem i burk utan lock.

Bakat · Jul
Av Maria - 28 november 2015 16:30

Antal: 4 portioner

Ugn: 175 grader, 8-10 minuter + 225 grader 20-25 minuter


Ingredienser:

Pajdeg:

3 dl mandelmjöl

½ dl sesamfrön

40 g smör

1 msk fiberhusk

1 kruka basilika

1 tsk salt

1 ägg till pajdegen


Fyllningen:

4 ägg

2 dl vispgrädde

6 soltorkade tomater

Salt

Peppar

300 g västerbottensost


Ingredienser:

Pajdegen: Sätt ugnen på 175 grader. Lägg mandelmjöl och sesamfrön i en bunke. Tillsätt smör, fiberhusk, hackade basilikablad, salt och ägg och blanda till en deg. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant. Förgrädda skalet i 8-10 minuter.

Höj värmen till 225 grader.

Fyllningen: Vispa ihop ägg och grädde och blanda ner hackade soltorkade tomater. Smaksätt med salt och peppar. Riv osten, blanda ner den i äggstanningen och häll allt i pajskalet. Låt stå i ugnen 20-25 minuter.

Av Maria - 28 november 2015 09:01

Antal: ca 50 kolor


Ingredienser:

75 g hallon, fryta, tinade går bra

1 dl torkade tranbär

100 g smör

2 dl vispgrädde

3 dl strösocker

1 dl ljus sirap

1 dl skalade pistaschnötter


Gör så här:

Mixa hallonen och passera dem genom en sil.

Mät upp 2 msk puré.

Hacka tranbären och nötterna grovt.

Smält smöret i en kastrull, rör i grädde, socker, sirap och hallonpuré.

Låt koka ca 123-124 grader, fast kulprov.

Rör om då och då.

Ta av kastrullen från plattan och rör ner tranbär och nötter.

Häll upp smeten i en form invändigt klädd med bakplåtspapper, ca 15*28 cm, för ganska tunna kolor, vill man ha tjockare kolor så ta en mindre form eller gör en dubbel sats kolasmet.

Låt stelna i rumstemperatur, ca 12 timmar.

Skär kolan i bitar med en vass kniv.

Slå in i cellofanplast.

Förvara svalt.

Av Maria - 28 november 2015 08:03

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Aubergine:

2 auberginer

1 tsk salt

Smör eller kokosfett att steka i


Lammfärsbullar:

500-600 g lammfärs

2 vitlöksklyftor

3 msk majonnäs

1 tsk paprikapulver

1 tsk kummin

Salt 

Peppar

Smör eller kokosfett att steka i


Fetaostsallad:

½ gurka

1 gul paprika

200 g fetaost

3 msk olivolja

1 msk vit balsamvinäger


Garnering:

Några basilika blad


Gör så här:

Skär auberginerna i skivor och lägg på en bricka.

Salta och låt stå och dra medan du gör lammfärsbullarna.

Lammfärsbullar: Blanda färsen med riven eller pressad vitlök, majonnäs, paprikapulver, spiskummin och salt och peppar. Rulla till bullar och stek i smör eller kokosfett.

Skölj auberginskivorna och torka av dem med hushållspapper.

Stek dem i smör eller kokosfett, gärna i en grillpanna.

Fetaostsallad: Skär gurka, paprika och fetaost i tärninar och blanda. Tillsätt olivolja, vinäger, salt och peppar.

Servera lammfärsbullarna med fetaostsalladen och de stekta aubergineskivorna och lite basilikablad.

Av Maria - 28 november 2015 07:30

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

Rostad blomkål:

1 stort blomkålshuvud

Olivolja

Salt

Peppar


Kycklingen:

500-600 g kycklingbröstfilé

1 tsk torkad rosmarin

1 tsk torkad timjan

Smör eller kokosfett att steka i

Salt

Peppar


Pestosås:

3 msk färdig pesto

2 dl créme fraiche

Pressad citronsaft

Salt

Peppar


Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.

Skär blomkålen i skivor och lägg dem på en ugnsplåt, gärna med bakplåtspapper.

Ringla över olivolja och strö över salt och peppar.

Låt stå i ugnen ca 20 minuter.

Gnid in kycklingen med rosmarin, timjan och lite salt och peppar.

Stek i smör eller kokosfett på medelvärme tills kycklingen är genomstekt.

Blanda peston med créme fraiche, lite pressad citron, salt och peppar.

Servera kycklingen med den ugnsrostade blomkålen och pestosåsen.

Fågel · LCHF · Lunch · Middag
Av Maria - 27 november 2015 19:09

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

8 små skivor LCHF-bröd

Smör eller kokosfett att steka i

1 zucchini

Svart olivtapenad

40 g pinjenötter

Basilikablad

200 g rökt eller gravad lax

1 liten rödlök

2 msk olivolja

1 tsk vit balsamvinäger

Salt

Peppar

150 g manchegoost

½ dl hackad persilja

Olivolja


Gör så här:

Skär brödet i 8 mindre bitar, stek i smör eller kokosfett och lägg på ett fat.

Skär zucchini i skivor och lägg dem fyra och fyra på fat.

Klicka över olivtapenad.

Rosta pinjenötterna och strö över.

Dekorera med basilikablad.

Fördela laxen på fyra av brödbitarna och finhacka löken.

Blanda löken med olivolja, vinäger och salt och peppar.

Häll blandningen över laxen.

Skär osten i skivor och fördela över de fyra sista brödskivorna.

Toppa med persilja och ringla över olivolja.

LCHF · Lunch · Middag

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< November 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards