Alla inlägg under november 2015

Av Maria - 21 november 2015 10:01

Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, ca 10 minuter på varje sida


Ingredienser:

Kycklingspett:

600 g kycklingfilé

1 msk olja

2 msk kinesisk soja

Salt

Peppar


Tsatsiki:

½ gurka

2 dl créme fraiche

2 dl tjock grekisk yoghurt

1 vitlöksklyfta


Tillbehör:

Salladsblad

300 g cocktailtomater

2 msk olivolja

2 msk vit balsamvinäger

1 liten burk svarta oliver


Gör så här:

Kycklingspetten: Sätt ugnen på 225 grader om du inte ska grilla ute, tänd i så fall grillen. Skär kycklingen i bitar. Blanda olja, soja, salt och peppar i en skål. Lägg kycklingen i skålen, blanda runt och låt stå medan du gör det andra.

Tsatsiki: Riv gurkan och låt den rinna av i ett durkslag. Krama ur vätskan som bildas efter en stund. Blanda gurkan med créme fraiche och yoghurt. Smaka av med pressad eller riven vitlök, salt och peppar.

Lägg upp salladsblad och tomater på tallrikar.

Ringla över olivolja, vinäger och salta och peppra lite.

Grilla spetten på grill eller i ugnen ca 10 minuter på varje sida.

Lägg spetten på tallrikarna och toppa med tsatsiki och oliver.

Fågel · LCHF · Lunch · Middag
Av Maria - 21 november 2015 09:35

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

Smör eller kokosfett att steka i

2 tsk paprikapulver

3 burkar krossade tomater

2 dl créme fraiche eller kokosmjölk

Salt

Peppar

300 g korv med hög kötthalt

Smör eller kokosfett att steka i

70 g pinjenötter

Några timjankvistar


Gör så här:

Hacka löken och riv eller pressa vitlöken.

Fräs i smör eller kokosfett och krydda med paprikapulver.

Tillsätt tomater och créme fraiche eller kokosmjölk och mixa slätt.

Smaka av med salt och peppar.

Skär korven i bitar och fräs i smör eller kokosfett.

Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna.

Servera soppan med korven, pinjenötter och lite timjanblad.

Av Maria - 20 november 2015 14:30

Antal: 25 bitar


Ingredienser:

8 dl strösocker
5 dl mjölk, standard
1,5 dl kakao
50 g smör
1 tsk vaniljsocker


Gör så här:

Blanda mjölk, socker och kakao i en kastrull och koka upp under omrörning.

Låt koka i ca 30-60 minuter till en kolasmet.

Använd en termometer och koka fudgen tills den är 125 grader.

Rör då och då och akta så det inte bränns i botten.
Tillsätt vaniljsocker och smör samt rör tills kolasmeten svalnat och tjocknat något.
Olja en form, ca 20x30 cm, med en smaklös olja typ solrosolja (ej olivolja som ju smakar rätt mycket) och häll i chokladfudgen.

Bred ut fudgen och låt svalna.
Skär chokladfudgen i små rutor med en oljad kniv.

Lättast är att stjälpa upp kolan när den stelnat på ett smörpapper och skära rutor.
Om du vill kan du slå in chokladfudgen i fina små godispapper eller smörpapper.

Av Maria - 20 november 2015 14:00

Antal: 10 portioner


Ingredienser:

1,2 kg rödkålshuvud
3 msk smör
2 msk ättikssprit 12%
1 stort syrligt äpple
2 tsk salt
2 krm vit- eller svartpeppar
3 msk farinsocker
0,5 tsk mald muskot
0,5 tsk mald kanel
0,5 tsk malda kryddnejlikor
0,5 tsk mald kummin
3 dl vatten
3 dl rödvin (valfritt)


Gör så här:

Strimla kålen med i en matberedare eller med kniv.
Fräs rödkålen i smöret i en stor gryta.
Skala och riv eller tärna äpplet fint samt tillsätt det.

Tillsätt ättikssprit eller vinäger, salt, peppar, kryddor, vatten samt ev. rödvin till rödkålen.
Låt rödkålen småkoka under lock i ca en timme.

Rör då och då.
Smaka av rödkålen med salt, ättika eller vinäger och vitpeppar.

Av Maria - 20 november 2015 11:30

Ingredienser:

250 g mandlar (oskalade)
250 g (2 3/4 dl) Strösocker
3/4 dl vatten
 
Gör så här:
Lägg mandlar, strösocker och vatten i en kastrull och sätt på hög värme tills vattnet kokar och massan börjar bubbla.
Rör ofta med en gaffel.
Sänk värmen tills vattnet är helt förångat och sockret har kristalliserats igen.
Sockret ska smälta, men endast delvis så att det lägger sig i klumpar runt nötterna.
Häll ut mandlarna på en bit smörpapper och separera dem med en gaffel.
Godis · Jul
Av Maria - 20 november 2015 06:06

Antal: ca 35 stycken

Ugn: 200 grader, 8-10 minuter


Ingredienser:

Nötmusslorna:

2 dl (125 g) hasselnötskärnor

175 g rumsvarmt smör

1½ dl strösocker

1 ägg

4 dl (240 g) vetemjöl


Servering:

Vispgrädde

Lingonsylt


Gör så här:

Mixa nötterna fint i matberedare, eller mal dem i mandelkvarn.

Rör smöret mjukt tillsammans med sockret.

Tillsätt de malda nötterna, ägget och mjölet osh arbeta snabbt ihop till en deg.

Vill du kan du köra ihop alla ingredienserna i matberedare.

Forma degen till en tjock rulle, slå in i plastfolie och låt vila i kylen minst 1 timme.

Pundra formarna med lite mjöl.

Är de nya eller nydiskade kan du först behöva smörja med smör.

Skär degrullen i skivor och tryck ut skivorna ganska tunt i formarna.

Jämna till kanterna med hjälp av en kniv och ställ formarna på plåtar.

Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 8-10 minuter tills de börjar bli gyllenbruna.

Låt svalna några minuter och lossa sedan kakorna ur formarna.

Lättast går det om man klämmer försiktigt på aluminiumformen och stjälper ur dem.

Servera gärna med lättvispad grädde och lingonsylt eller annan god sylt eller marmelad.

Bakat · Jul
Av Maria - 20 november 2015 05:40

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

500 g kycklingfilé

Smör eller kokosfett att steka i

Salt

Peppar

4 skivor LCHF-bröd

Smör eller kokosfett att steka i

200 g cocktailtomater

1 stånd romansallad

lite riven parmesanost

1 citron i klyftor


Dressing:

5 st sardellfiléer

1 vitlöksklyfta

1 dl riven parmesanost

1 msk citronsaft

1 äggula

1 dl olivolja


Gör så här:

Skär kycklingenfiléerna i skivor och stek i smör eller kokosfett.

Salta och peppra och lägg åt sidan.

Skär brödet i små kuber och stek i smör eller kokosfett.

Dela cocktailtomaterna i halvor och lägg salladsblad och tomater i en skål.

Dressingen: Mixa sardeller, vitlök, parmesan, äggula och citron i matberedare. Häll i oljan i en tunn stråle. Smaka av med salt och peppar.

Fördela kycklingen på salladen och ringla över dressingen.

Avsluta med lite riven parmesanost och några citronklyftor.

Fågel · LCHF · Lunch · Middag · Sallad
Av Maria - 19 november 2015 18:33

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Färsbiffar:

600 g blandfärs

1 ägg

1 dl vispgrädde

1 msk pofiber

Salt

Peppar

Smör eller kokosfett att steka i


Kokossås:

2½ dl kokosmjölk, det fasta vita

2 dl vispgrädde

Saften av 1 lime

1 tsk sambal oelek

Salladsblad


Gör så här:

Färsbiffar: Blanda ihop färsen med ägg, grädde, pofiber och salt och peppar i en bunke. Forma färsen till biffar och stek i smör eller kokosfett i en stekpanna tills biffarna får fin färg.

Kokossås: Blanda det fasta vita av kokosmjölken, vispgrädde, limesaft och sambal oelek i en kastrull och koka upp. Smaka av med salt och peppar.

Häll såsen över biffarna och låt det småputtra 5-10 minuter.

Servera med sallad.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< November 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards