Alla inlägg under juli 2013

Av Maria - 20 juli 2013 14:30

Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, ca 20-25 minuter


Ingredienser:

8 champinjoner

1 paket tärnad bacon

5 dl vispgrädde

2 msk hackad färsk timjan

2 msk hackad färsk persilja

1 tsk salt

2 krm svartpeppar

4 kycklingfiléer

1 dl jordnötter


Tillbehör:

Rostade grönsaker


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Skiva champinjonerna.

Knaperstek bacon och tillsätt sedan champinjonerna.

Stek tills champinjonerna får en fin färg ca 5 minuter.

Häll över vispgrädden och låt puttra ihop under några minuter.

Krydda med timjan, persilja, salt och peppar.

Lägg kycklingfiléerna i en smord ugnsform och häll över den goda såsen.

Baka i ugnen ca 20-25 minuter.

Toppa med jordnötter och servera med rostade grönsaker.

ANNONS
Av Maria - 20 juli 2013 11:45

Antal: ca 1 liter


Ingredienser:

1 kg äpplen

1 dl vatten

6 dl strösocker

1 krm askorbinsyra

1 krm natriumbensoat

Timjan, färsk eller torkad, efter smak


Gör så här:

Skala och kärna ur äpplena.
Skär dem i bitar eller klyftor.
Koka äpplena mjuka tillsammans med vattnet.
Vispa sönder dem.
Rör i askorbinsyran.
Tillsätt sockret och koka under omrörning.
Rör ut natriumbensoatet i en liten mängd av moset som därefter blandas i resten av moset.
Tillsätt timjan, färsk eller torkad, efter smak.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
Förslut burkarna väl.
Förvara dem kallt.
Du kan ersätta timjan mot mynta eller riven pepparrot.
Alternativt kokar du moset utan smaksättning och smaksätter vid olika tillfällen istället.

ANNONS
Av Maria - 20 juli 2013 11:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 burk aprikoser (410/225g)

½ dl farinsocker

1½ dl vitvinsvinäger

1 dl cane syrup (rörsockersirap)

1 dl koncetrerad apelsinjuice

¾ dl söt senap

2 msk kycklingfond

1 msk vitlökspulver

1 msk salt

½ tsk mald svartpeppar

½ tsk chiliflakes

1 tsk flytande rökarom, kan uteslutas


Gör så här:

Mixa eller passera aprikoserna.
Blanda samtliga ingredienser utom rökaromen i en gryta och sjud i ca 15 minuter eller tills såsen är simmig.
Tillsätt rökaromen om så önskas.
Låt kallna.
Häll upp på burk eller flaska.
Förvara i kylskåp.
Det här en stark "hot sauce" som blir starkare och starkare ju längre du sparar den.

Av Maria - 20 juli 2013 08:12

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Grytan:

200 g räkor med skal

200 g valfri fisk

1 fänkål

1 gul lök

4 vitlöksklyftor

2 morötter

1 röd paprika

Smör att steka i

1 pkt saffran (0,5 g)

1 burk krossade tomater

2 dl vitt vin

1 tsk chili flakes

Färsk timjan

7 dl vatten

Citronsaft

Hackad persilja

Salt

Peppar


Aiolin:

1 äggula

1 viltlöksklyfta

1 msk vitvinsvinäger

2-3 dl rapsolja

Några droppar citronsaft

Salt

Peppar


Gör så här:

Grytan: Skala räkorna och skär fisken i bitar. Skär fänkål, lök, vitlök, morötter och paprika i mindre bitar. Fräs grönsakerna i smör några minuter utan att det tar färg. Häll i saffran, tomater, vitt vin och chili, låt koka upp. Tillsätt vatten och låt sjuda ca 20 minuter. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Tag kastrullen från värmen. Lägg i fisken och lägg på lock. Låt dra ca 5 minuter.
Aiolin: Vispa äggula, riven vitlök och vinäger, helst med elvisp. Häll i olja under omrörning i en tunn, jämn stråle. Smaka av med citron, salt och peppar.
Vänd ner räkor och persilja i soppan. Servera med aiolin.

Av Maria - 19 juli 2013 16:00

Ingredienser:

5 par böcklingar

2 kokta potatisar

1-2 äpplen

3 bananer

1 tsk finhackad gul lök


Sås:

3 msk fruktättika

3 msk olja

1½ tsk soker

1 knivsudd vitpeppar

Salt


Garnering:

Rödbetor

Persilja


Gör så här:

Böcklingarna flås och tagas ut i filéer, då inälvorna borttagas.
Filéerna läggas hela bredvid varandra på en lång karott eller djupt fat.
Potatis, äpplen och bananer skäras i mycket små tärningar.
Löken finhackas. Den, som är rädd för lök, kan krama några droppar löksaft ur en skuren gul lök eller utesluta löken alldeles.
De skurna ingredienserna blandas och fuktas med en tillblandade och avsmakade såsen.
Salladen lägges över filéerna, som skola täckas.
Ytan garneras med finhackad rödbeta och persillja, som läggas i ränder, var sort för sig snett över salladen.

Av Maria - 19 juli 2013 14:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
4 dl havregryn

4 msk linfrön

2 dl solroskärnor

1 tsk salt

1 liter vatten


Topping:

2 bananer

2 dl färska eller frysta, tinade jordgubbar

Ev socker


Gör så här:

Blanda alla ingredienserna till gröten i en kastrull.

Låt gröten sjuda ca 5 minuter, rör då och då.

Skala och skiva bananerna.

Mosa jordgubbarna lätt med en gaffel, tillsätt ev liter socker.

Servera gröten med banan och jordgubbar.

Av Maria - 19 juli 2013 11:30

ngredienser:

400 g bladpersilja

8 körsbärstomater

½ medelstor gul lök

2 kvistar färsk mynta

1½ dl naket korn (även kallat Nordens ris, delvis lilafärgat)

1 dl olivolja

1 dl pressad citron (eller efter smak)

½ tsk chilipulver

1 tsk salt


Gör så här:

Koka nakenkornet enligt anvisningarna på förpackningen och låt svalna.
Hacka persilja, tomater, lök och mynta fint.
Blanda om i en bunke.
Rör ner resten av ingredienserna.

Av Maria - 19 juli 2013 09:45

Mängd: 5 dl


Ingredienser:

400 g röda tomater

2 skivor vitt formbröd

2 msk rödvinsvinäger
4 vitlöksklyftor
150 g grillad paprika i olja
1 tsk spiskummin
1 krm kajennpeppar
½ dl olivolja
1 krm salt

 

Gör så här:

Tärna brödet och lägg det i en bunke.

Häll över vinägern.

Låt stå ca 5 minuter tills brödet dragit åt sig vinägern.

Skala vitlöken.

Skär vitlök, tomater och paprika i mindre bitar.

Mixa detta och bröd slätt i matberedare eller med stavmixer.

Krydda med spiskummin, kajennpeppar och salt.

Häll i oljan droppvis under fortsatt mixning tills det blivit en tjock sås.

Servera gärna till köttbullar.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Juli 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se