Alla inlägg under december 2013
Antal: ca 1 liter
Ingredienser:
1 liter jokk bärdryck med tranbär
2 pomeransskal
1 kanelstång
6 kryddnejlikor
½ msk kardemummakärnor
Råsocker
Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en kastrull.
Hetta upp drycken och söta med socker efter smak.
Ta från värmen och låt dra några timmar.
Sila ifrån kryddorna.
Servera transbärsglöggen varm med mandel och russin.
Det finns goda bärdrycker med genuin smak som passar utmärkt att värma och ta med i termos vid skidutflykten.
Men den här typen av dryck är också god att smaksätta med julens kryddor och severa på glöggkalaset.
Antal: 6-8 personer
Ingredienser:
3 cm färsk ingefära
2 dl vatten
2 kanelstänger
½ tsk kardemummakärnor
1 stjärnanis
1 dl rörsocker
1 apelsin, skal och pressad saft
1 liter äppelmust
Garnera med:
2 röda äpplen
Gör så här:
Skala och skiva ingefäran tunt.
Koka upp vatten, ingefära, kanel, kardemumma, stjärnanis och rörsocker i en kastrull.
Låt det koka ca 4 minuter.
Tvätta apelsinen noga och skala den tunt med en potatisskalare.
Blanda sockerlag, apelsinskal, apelsinsaft och äppelmust och låt stå och dra ett par timmar.
Tillsätt eventuellt lite calvados.
Vid servering:
Värm glöggen och lägg i äppelklyftor.
Gör den starkare!
Äppelglöggen är alkoholfri.
Vill du göra glöggen lite starkare kan du hälla i en skvätt calvados.
Antal: ca 24 stycken
Ingredienser:
ca 300 g skivad rökt skinka
200 g getost
4 msk vispgrädde
100 g torkade eller färska dadlar
Gör så här:
Kantskär osten och mosa den tillsammans med grädden.
Kärna ur dadlarna och skär dem i små bitar.
Vänd ner dadlarna i ostkrämen.
Lägg ut skinkorna, lite omlott, som en rektangel på plastfolie, ca 30*25 cm.
Bred försiktigt rumsvarm ostkräm över skinkan.
Rulla ihop från långsidan som en rulltårta.
Vira folien hårt kring rullen.
Vira sedan in rullen hårt i aluminiumfolie för stadgans skull.
Vrid om ändarna som en smällkaramell.
Förvara rullen i kylen minst några timmar.
Skär den i skivor vid servering.
Frukost: Gubbaröra
kcal: 274
Ingredienser:
50 g matjessill
1 kokt ägg
20 g gräslök
2 msk gräddfil
Salt
Peppar
Gör så här:
Hacka samman ägg och sill.
Finhacka gräslöken.
Bland samman med gräddfil.
Salta och peppra efter smak.
Lunch/Middag: Sallad Nicoise
Kcal: 319
Ingredienser:
50 g frisésallad (eller annan grönsallad)
100 g tonfisk
1/2 kokt ägg
3 svarta oliver
4 körsbärstomater
1 ansjovis
1/2 msk finhackad röd lök
1/2 msk olivolja
Gör så här:
Gör en snygg sallad av det hela.
Ingredienser:
3 dl fint äppelmos
3 msk pepparrot, finriven (den på tub är OK)
1 msk citronrasp (rivet skal)
Salt, efter smak
Ev. Peppar
Gör så här:
Krydda moset med pepparrot och citronrasp.
Smaka av med salt och eventuellt peppar.
Antal: 1 skinka
Ugn: 225 grader, ca 12 minuter
Ingredienser:
1 färdigkokt skinka
Griljering:
2 äggulor
3 msk grovkornig, stark/söt senap
1 apelsin, finrivet skal
3-4 msk ströbröd
Hela kryddnejlikor
Gör så här:
Ta bort nät och svål på den färdig kokta skinkan.
Blanda ihop ägg, senap och apelsinskal.
Bred ut röran över skinkan och sikta över ströbröd.
Griljera skinkan i ugn, 225 grader ca 12 minuter.
Passa noga för griljeringen bränns lätt.
Ta ut skinkan och sätt i kryddnejlikor.
Antal: 14-16 stycken
Ugn: 200 grader, 18-20 minuter
Ingredienser:
1 kyld glutenfri smördeg
150 g färskost med smak, tex grillad paprika
7-8 skivor parmaskinka eller annan liknande skinka
10 cm purjolök
65 g babyspenat
2 msk smör
Pensling:
1 ägg
Sesamfrön
Flingsalt
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Rulla ut smördegen och bred på färskost.
Lägg på skinkan.
Ansa och strimla purjolöken.
Ansa spenaten.
Fräs det blankt och smidigt utan att det får färg i en stekpanna med smör.
Krama ur all vätska.
Fördela på smördegen.
Rulla ihop smördegen från långsidan och skär i 14-16 lika stora skivor.
Lägg snurrorna på en plåt med bakplåtspapper.
Pensla med ett uppvispat ägg.
Strö över sesamfrön och salt.
Grädda strax under mitten i ugnen 18-20 minuter.
Färdig smördeg:
Pop Bakery har färdig glutenfri smördeg.
Du hittar den i livsmedelsaffärer.
Antal: 6 portioner
Ugn: 200 grader, ca 10 minuter + 35-40 minuter
Ingredienser:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
75 g smör
3/4 dl kesella mager
½ tsk salt
Fyllning:
2 purjolökar
300 g fryst grönkål
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl grädde
2 dl lagrad ost
1 tsk salt
1 krm peppar
3/4 dl rostade pinjenötter
Smör
Gör så här:
Hacka ihop mjöl, smör och salt.
Tillsätt kesella och arbeta till en deg.
Klä en pajform (ca 22-24 cm i diametern) med degen.
Nagga med en gaffel och låt stå i kylen minst 30 minuter.
Strimla purjolöken och fräs den mjuk i smör.
Tillsätt grönkålen och låt puttra några minuter.
Salta och peppra.
Förgrädda pajskalet i ugn, 200 grader, ca 10 minuter.
Blanda ägg, grädde och mjölk till en stanning.
Lägg grönkålen och osten i pajskalet och häll över stanningen.
Grädda i 200 grader, 35-40 minuter.
Garnera med rostade pinjenötter.
Denna paj passar fint på julbordet eller som vickning under juldagarna.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|