Alla inlägg under december 2013

Av Maria - 25 december 2013 11:45

Ingredienser:

200 g gravad lax
200 g kallrökt lax
200 g inkokt lax
1 st liten chilifrukt
1 kruka körvel
Skvätt god olivolja
Wasabikräm
20 korn torskrom

 

Gör så här:


Gravad, kallrökt och inkokt lax delas i mindre bitar och blandas med finhackad chili, körvel och en skvätt olivolja. 
Forma laxbitarna till fyra "puckar" på tallrikarna och toppa med skir sallad. 
Lägg tre små wasabiklickar med ett par torskromskorn på toppen.

Serveras kallt. 

Av Maria - 25 december 2013 11:15

Ugn: 220 grader, 10 minuter + 170 grader, ca1 timme


Ingredienser:

1 hel rotselleri
10 g tryffel
2 droppar tryffelolja
200 g smör
1 knippe timjan
1 schalottenlök
2 dl vitt vin
250 g baby spenat
100 g riven lagrad ost

 

Gör så här:


Skala rotsellerin.

Lägg den i en stekpanna som är ugnssäker. 
Klappa in rotsellerin med smör runt hela, ett tunt men jämt lager, cirka 100 g smör. 
Lägg ner timjan i stekpanna och salta rotsellerin. 
In i ugnen, först 220 grader i 10 minuter.

Sänk sedan till 170 grader och låt rotsellerin baka i ca 1 timme.

Ös rotsellerin medan den bakas i ugnen 2-3 gånger med smöret som smälter i pannan. 

Hacka löken fint och koka tillsammans med vinet. Vinet ska koka ner till hälften. 
Tillsätt sedan de resterande smöret successivt under omrörning.

Se till att de varm hela tiden, det ska bubbla lite medan smöret vispas ner. 
Hacka tryffeln fint och tillsätt till såsen, spara lite till servering.

Rör även ner lite tryffelolja och vispa såsen hela tiden. 
Stek babyspenat i stekpannan med lite smör så den faller samman. 
Servera babyspenaten i botten på tallriken, skär fina skivor av rotsellerin och slå såsen över.
Toppa med lite riven ost och resterande tryffel.

Av Maria - 25 december 2013 10:30

Antal: 6 portioner


Ingredienser:

2 schalottenlökar

1 msk majs- eller rapsolja

1 dl champagne eller mousserande vin

8 dl vatten

2 hönsbuljontärningar

500 g frysta gröna ärter

½ burk, 250 g mascarponeost

2 msk färsk dragon

½ citron, saften

Salt

Nymalen vitpeppar


Till servering:

Champagne eller mousserande vin


Gör så här:

Skala och finhacka löken.

Fräs den mjuk i oljan i en kastrull utan att den får färg.

Häll i champagnen och låt det koka in nästan helt.

Tillsätt vatten och buljontärningar.

Låt koka upp.


Hit går det bra att förberda!


Häll i ärtorna och låt koka upp igen, dra kastrullen åt sidan.

Mixa soppan slät med mascarponeost, dragon och citron.

Späd med lite vatten om soppan känns för tjock.

Smaka av med salt och vitpeppar.


Servera soppan nymixad och luftig med en "splash" av extra bubbelvin vid bordet.

Av Maria - 24 december 2013 19:15

Antal: 1 stor burk


Ingredienser:

3-4 ursaltade silfiléer

1 dl ättikssprit (12%)

2 dl strösocker

3 dl vatten

3 lagerblad

3 stjärnanis

10 hela nejlikor

10 kryddpepparkorn

10 vitpepparkorn

1 liten gul lök

1 liten rödlök

Rivet skal från 1½ rengjord citron


Gör så här:
Koka upp ättika, socker, vatten, lagerblad, peppar, nejlikor och stjärnanis.

Låt sjuda i ca 5 minuter under lock och dra sedan lagen åt sidan för att kallna.

Strimla löken och skär sillbitarna i portionsbitar.

Varva lök, sill och citronskal i rengjorda glasburkar med tillhörande lock.

Slå på lagen med kryddorna och förslut.

Låt stå minst 2 dygn innan provsmakning.


Allra godast blir den om du gör den på saltade sillfiléer som du själv saltar ur.

Enkelt och mycket godare.

Av Maria - 24 december 2013 17:30




Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, 30 minuter + 175 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:
1 aubergine

2 msk olja

2 vitlöksklyftor

1 tsk pressad citron

Salt

2 ark smördeg

1 ägg

½ rödlök, fint hackad

2 msk créme fraiche


Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader, grill.

Dela auberginen på mitten och pensla med olja.

Grilla i ugnen i 30 minuter.

Gröp ur aubergineköttet.

Mixa med vitlök och pressad citron.

Smaka av med salt.


Sänk värmen i ugnen till 175 grader och vrid från grill till vanlig ugnsvärme.

Kavla u smördegen lite.

Stansa ut cirkelformade bitar av degen eller skär den i rektanglar.

Vispa ägget och pensla på degen.

Baka bitarna i ugn i ca 10 minuter eller tills de är höga och gyllenbruna.


Fördela auberginekrämen på smördegstopparna.

Strö på rödlök och klicka ut lite créme fraiche.


En liten men smakrik aptitretare.

Aubergineröran passar också bra till nöt- och palsternackpaté.




Av Maria - 24 december 2013 16:00




Antal: 50 kolor


Ingredienser:

100 g smör

3 dl vispgrädde

1 dl ljus sirap

2 dl strösocker

3 msk flytande honung


Till garnering:

100 g äkta polkagrisar


Gör så här:

Blanda smör, grädde, sirap, socker och honung i en kastrull.

Koka till 125 grader, i ca 40 minuter.

Krossa polkagrisarna grovt.


Kulprov:

Häll en tesked av kolasmeten i ett glas med rikigt kallt vatten.

Häll av vattnet efter ca 2 minutre, om kolasmeten går att forma till en kula är kolan klar.


Häll upp smete i en form, ca 20*20 centimeter, klädd med bakplåtspapper.

Strö över polkagriskrosset direkt.

Låt svalna.

Skär eller klipp i bitar.

Slå in i cellofan eller smörpapper och förvara i kylen.




Av Maria - 24 december 2013 14:00

Frukost: Havregrynsgröt med blåbär

kcal: 200


Ingredienser:

1 dl havregryn

2 dl vatten

1 nypa salt

1 dl blåbär

1 dl lättmjölk


Gör så här:

Blanda havregryn, vatten och salt i en kastrull, koka upp och låt sjuda i ca 3 minuter.

Servera med blåbären och mjölken.


Lunch/Middag: Kycklingwok

kcal: 251


Ingredienser:

125 g kycklingfilé

150 g wokgrönsaker

1 bit röd chili

1 tsk rapsolja

1 msk finriven ingefära

1 msk japansk soja

1 msk sweet chilisås

1 tsk limesaft


Gör så här:

Strimla kycklingen, stek i olja och lägg åt sidan.

Stek grönsakerna och chilin och rör samman med kycklingen.

Blanda soja, chilisås, limesaft och ingefära till en sås och häll över woken.

Av Maria - 24 december 2013 13:30

Ingredienser:

1 burk  färdig rödkål
2 st  juläpplen
2 dl  vispgrädde
Salt, efter smak
Peppar, efter smak
Hassenötter, rostade

 

Gör så här:


Vispa grädden. 
Blanda ner rödkål och finstrimlade äpplen. 
Smaka av med salt och peppar. 
Strö över rostade hasselnötter.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< December 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards