Alla inlägg under december 2013
Ingredienser:
200 g gravad lax
200 g kallrökt lax
200 g inkokt lax
1 st liten chilifrukt
1 kruka körvel
Skvätt god olivolja
Wasabikräm
20 korn torskrom
Gör så här:
Gravad, kallrökt och inkokt lax delas i mindre bitar och blandas med finhackad chili, körvel och en skvätt olivolja.
Forma laxbitarna till fyra "puckar" på tallrikarna och toppa med skir sallad.
Lägg tre små wasabiklickar med ett par torskromskorn på toppen.
Serveras kallt.
Ugn: 220 grader, 10 minuter + 170 grader, ca1 timme
Ingredienser:
1 hel rotselleri
10 g tryffel
2 droppar tryffelolja
200 g smör
1 knippe timjan
1 schalottenlök
2 dl vitt vin
250 g baby spenat
100 g riven lagrad ost
Gör så här:
Skala rotsellerin.
Lägg den i en stekpanna som är ugnssäker.
Klappa in rotsellerin med smör runt hela, ett tunt men jämt lager, cirka 100 g smör.
Lägg ner timjan i stekpanna och salta rotsellerin.
In i ugnen, först 220 grader i 10 minuter.
Sänk sedan till 170 grader och låt rotsellerin baka i ca 1 timme.
Ös rotsellerin medan den bakas i ugnen 2-3 gånger med smöret som smälter i pannan.
Hacka löken fint och koka tillsammans med vinet. Vinet ska koka ner till hälften.
Tillsätt sedan de resterande smöret successivt under omrörning.
Se till att de varm hela tiden, det ska bubbla lite medan smöret vispas ner.
Hacka tryffeln fint och tillsätt till såsen, spara lite till servering.
Rör även ner lite tryffelolja och vispa såsen hela tiden.
Stek babyspenat i stekpannan med lite smör så den faller samman.
Servera babyspenaten i botten på tallriken, skär fina skivor av rotsellerin och slå såsen över.
Toppa med lite riven ost och resterande tryffel.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
2 schalottenlökar
1 msk majs- eller rapsolja
1 dl champagne eller mousserande vin
8 dl vatten
2 hönsbuljontärningar
500 g frysta gröna ärter
½ burk, 250 g mascarponeost
2 msk färsk dragon
½ citron, saften
Salt
Nymalen vitpeppar
Till servering:
Champagne eller mousserande vin
Gör så här:
Skala och finhacka löken.
Fräs den mjuk i oljan i en kastrull utan att den får färg.
Häll i champagnen och låt det koka in nästan helt.
Tillsätt vatten och buljontärningar.
Låt koka upp.
Hit går det bra att förberda!
Häll i ärtorna och låt koka upp igen, dra kastrullen åt sidan.
Mixa soppan slät med mascarponeost, dragon och citron.
Späd med lite vatten om soppan känns för tjock.
Smaka av med salt och vitpeppar.
Servera soppan nymixad och luftig med en "splash" av extra bubbelvin vid bordet.
Antal: 1 stor burk
Ingredienser:
3-4 ursaltade silfiléer
1 dl ättikssprit (12%)
2 dl strösocker
3 dl vatten
3 lagerblad
3 stjärnanis
10 hela nejlikor
10 kryddpepparkorn
10 vitpepparkorn
1 liten gul lök
1 liten rödlök
Rivet skal från 1½ rengjord citron
Gör så här:
Koka upp ättika, socker, vatten, lagerblad, peppar, nejlikor och stjärnanis.
Låt sjuda i ca 5 minuter under lock och dra sedan lagen åt sidan för att kallna.
Strimla löken och skär sillbitarna i portionsbitar.
Varva lök, sill och citronskal i rengjorda glasburkar med tillhörande lock.
Slå på lagen med kryddorna och förslut.
Låt stå minst 2 dygn innan provsmakning.
Allra godast blir den om du gör den på saltade sillfiléer som du själv saltar ur.
Enkelt och mycket godare.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, 30 minuter + 175 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
1 aubergine
2 msk olja
2 vitlöksklyftor
1 tsk pressad citron
Salt
2 ark smördeg
1 ägg
½ rödlök, fint hackad
2 msk créme fraiche
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader, grill.
Dela auberginen på mitten och pensla med olja.
Grilla i ugnen i 30 minuter.
Gröp ur aubergineköttet.
Mixa med vitlök och pressad citron.
Smaka av med salt.
Sänk värmen i ugnen till 175 grader och vrid från grill till vanlig ugnsvärme.
Kavla u smördegen lite.
Stansa ut cirkelformade bitar av degen eller skär den i rektanglar.
Vispa ägget och pensla på degen.
Baka bitarna i ugn i ca 10 minuter eller tills de är höga och gyllenbruna.
Fördela auberginekrämen på smördegstopparna.
Strö på rödlök och klicka ut lite créme fraiche.
En liten men smakrik aptitretare.
Aubergineröran passar också bra till nöt- och palsternackpaté.
Antal: 50 kolor
Ingredienser:
100 g smör
3 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
2 dl strösocker
3 msk flytande honung
Till garnering:
100 g äkta polkagrisar
Gör så här:
Blanda smör, grädde, sirap, socker och honung i en kastrull.
Koka till 125 grader, i ca 40 minuter.
Krossa polkagrisarna grovt.
Kulprov:
Häll en tesked av kolasmeten i ett glas med rikigt kallt vatten.
Häll av vattnet efter ca 2 minutre, om kolasmeten går att forma till en kula är kolan klar.
Häll upp smete i en form, ca 20*20 centimeter, klädd med bakplåtspapper.
Strö över polkagriskrosset direkt.
Låt svalna.
Skär eller klipp i bitar.
Slå in i cellofan eller smörpapper och förvara i kylen.
Frukost: Havregrynsgröt med blåbär
kcal: 200
Ingredienser:
1 dl havregryn
2 dl vatten
1 nypa salt
1 dl blåbär
1 dl lättmjölk
Gör så här:
Blanda havregryn, vatten och salt i en kastrull, koka upp och låt sjuda i ca 3 minuter.
Servera med blåbären och mjölken.
Lunch/Middag: Kycklingwok
kcal: 251
Ingredienser:
125 g kycklingfilé
150 g wokgrönsaker
1 bit röd chili
1 tsk rapsolja
1 msk finriven ingefära
1 msk japansk soja
1 msk sweet chilisås
1 tsk limesaft
Gör så här:
Strimla kycklingen, stek i olja och lägg åt sidan.
Stek grönsakerna och chilin och rör samman med kycklingen.
Blanda soja, chilisås, limesaft och ingefära till en sås och häll över woken.
Ingredienser:
1 burk färdig rödkål
2 st juläpplen
2 dl vispgrädde
Salt, efter smak
Peppar, efter smak
Hassenötter, rostade
Gör så här:
Vispa grädden.
Blanda ner rödkål och finstrimlade äpplen.
Smaka av med salt och peppar.
Strö över rostade hasselnötter.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|