Alla inlägg under december 2013
Antal: 8 portioner
Ingedienser:
400 g brysselkål
3 dl vispgrädde
2 msk grovkornig senap
2 msk hackad gräslök
Salt
Ingredienser:
Ta bort de yttersta, fula bladen på brysselkålen.
Koka i saltat vatten i ca 5 minuter.
Kyl ner med kallt vatten.
Dela varje kål på mitten.
Reducera grädden tills det återstår ca 2 dl.
Tillsätt senap.
Vänd ner brysselkålen i senapsgrädden och låt dem bli ljumma.
Blanda i gräslök.
Smaka av med salt.
Antal: ca 10 portioner
Ingredienser:
1 kg svartrötter
1 dl hasselnötter
Vinäger
Salt
Socker
Dressing:
2 dl ekologisk créme fraiche
½ dl grovkornig dijonsenap
2 msk honung
Finrivet skal av 1 citron
Salt
Peppar
Gör så här:
Skala svartrötterna väl under rinnande vatten.
Skär dem i ca 5 cm långa och 1 cm breda bitar.
Lägg direkt över svartrötterna i en bunke med citronvatten.
Koka upp vatten med salt, en gnutta socker och lite vinäger i en kastrull.
Koka svartrötterna i ca 5 minuter tills de är precis mjuka, passa dem noga.
Häll av i durkslag och skölj i kallt vatten.
Rosta nötterna i en torr, het panna.
Häll över på en kökshanduk oc gnugga bort det mesta av skalet.
Grovhacka nötterna.
Rör ihop dressingen.
Hit går det bra att förbereda.
Vänd ner svartrötterna i dressingen och smaka av med salt och peppar.
Strö över rostade nötter.
Ingredienser:
200 g god mörk choklad, hackad
1 dl vispgrädde
40 g smör, rumsvarmt
1 msk mangopuré (från barnmatsburk)
Servering:
Physalisfrukter
Gör så här:
Koka upp grädden och låt den koka i nästan en hel minut.
Tag grädden av spisen och bryt ned chokladen i den varma grädden.
Rör tills massan är slät.
Tillsätt smöret och fruktpurén och rör till en smidig massa.
Klicka ut på en tallrik med kakao.
Pudra ev. också över lite kakao och förvara svalt.
Frukost: Avokado med dillkesella och räkor
kcal: 229
Ingredienser:
halv avokado
100 g skalde räkor
1 msk kesella 10%
1 tsk citronsaft
dill
örtsalt
svartpeppar
Gör så här:
Blanda samman kesella med citronsaft och hackad dill.
Krydda med örtsalt och peppar.
Fyll i blandningen i avokadon och servara räkorna vid sidan om.
Lunch/middag: Tomatsoppa med fetaost
kcal: 271
Ingredienser:
350 g passerade tomater
1 pressad vitlöksklyfta
3 msk finhackad gul lök
50 g finhackad gul paprika
50 g fetaost, 25% fett
salt
Peppar
Oregano
Gör så här:
Fräs lök, vitlök och paprika mjukt i lite vatten.
Krydda med salt, peppar och oregano.
Tillsätt de passerade tomaterna.
Smula över fetasot före servering
Antal: ca 15 stycken
Ugn: 200 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
1 rulle kyld smördeg
Florsocker
Fyllning:
1 äpple
10 dadlar
3/4 dl skalade pistagenötter (osaltade)
½ dl honung
½ tsk kanel
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Kärna ur och grovriv äpplet.
Finhacka dadlar och nötter.
Rör ihop fyllningen.
Rulla ut smördegen och bred ut fyllningen i ett jämnt lager över hela degen.
Vik ihop långsidorna mot varandra.
Sporra eller skär ut långa stänger.
Tvinna dem vackert.
Lägg över på plåt med bakplåtspapper.
Hit går det bra att förbereda.
Grädda stängerna i mitten av ugnen i ca 10 minuter tills de fått fin färg.
Låt svalna på plåten.
Pudra över rikligt med florsocker.
Antal: ca 10 portioner
Ingredienser:
10 färska fikon
5 stora apelsiner
1 flaska Asti Cinzano, 375 ml
3 stjärnanis
5 hela nejlikor
Gör så här:
Halvera fikonen.
Skär bort skalet fårn apelsinerna och skär dem i tjocka skivor.
Lägg frukten i en uppläggningsskål.
Hit går bra att förbereda.
Häll på dessertvinet strax före servering.
Lägg i kryddorna.
Ingredienser:
10 strömmingsfiléer
2 ägg
3 dl grädde
4 dl grovt rågmjöl
1 röd lök
2-3 lagerblad
1 morot
vitpepparkorn
1 msk smör
2 msk olivolja
ÄTTIKSLAG (1-2-3LAG)
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
Gör så här:
Blanda ägg och grädde/mjölk i en skål och lägg i filéerna.
Låt dra över natten.
Panera filéerna genom att vända dem i grovt rågmjöl och stek dem sedan i smör och olja med köttsidan ner först.
Låt filéerna sedan rinna av.
Gör lagen genom att vispa ihop ingredienserna.
Dela filéerna på mitten till mindre flundror.
Skiva morötter och rödlök och varva i skålen tillsammans med kryddorna.
Slå sedan över lagen.
Lägg en tallrik över den inlagda strömmingen och låt stå i ca 1 dygn innan servering.
Ingredienser:
mjuk pepparkaka
ädelost/grönmögelost
1-2 dl honung
1-2 msk olivolja
några kvistar färsk rosmarin
apelsinskal, finhackat
smör eller olivolja, att steka i
Garnering:
apelsinskal
rosmarinkvistar
Gör så här:
Skär centimetertjocka skivor av pepparkakan och rosta dem i en stekpanna i olivolja eller smör.
Koka ihop honung, olivolja, rosmarin och finhackat apelsinskal.
Servera pepparkakan med en bit mögelost på och slå glazen ovanpå osten.
Garnera med rosmarin och apelsinskal.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|